» » «В нас, українців, є унікальний музичний інструмент, якого не має жодна інша нація…»

«В нас, українців, є унікальний музичний інструмент, якого не має жодна інша нація…»

Дата: 21-02-2017, 15:58 | Автор: Відділ гуманітарної освіти та виховання

 «В нас, українців, є унікальний музичний інструмент, якого не має жодна інша нація.    Наразі бандурне мистецтво не має належної уваги і підтримки на державному і навіть академічному рівні. Є дуже мало людей, які переконані, що ми можемо довести нашу бандуру до світового рівня…»
                                                                                                                                                Юрій Олійник
 
Нещодавно працівники відділу гуманітарної освіти та виховання ТНЕУ взяли участь у ювілейному авторському вечорі «Привіт з далекої країни», присвяченому 85-річчю від дня народження відомого американського композитора, піаніста, педагога, активного музично-громадського діяча української діаспори у США, члена Національної спілки композиторів України Юрія Олійника.  Зустріч відбулася в Тернопільському музичному училищі ім. С. Крушельницької. На працівників ТНЕУ чекав приємний сюрприз – дослідниця історії кобзарського мистецтва М. Євгеньєва подарувала книгу «Ансамблі бандуристів» Оресті Мочулі та Мирославі Бурик.
 
В Україні в кінці 2016 року в місті Львові у Галицькій  Видавничій  Спілці вийшла з друку унікальна книга «Ансамблі бандуристів» (дуети, тріо, квартети, ансамблі). Автори – кобзарознавці: Жеплинський Б.М., Ковальчук Д.Б., Ковальчук М.М. у цій  фундаментальній  праці  подали, на основі аналізу джерельних матеріалів історії створення та творчої діяльності, фотографії  97 дуетів, 129 тріо, 46 квартетів, 173 ансамблі бандуристів не тільки України, але й зарубіжжя. У книзі розміщена інформація як про аматорські самодіяльні колективи бандуристів, так і про професійні. Всі матеріали про кобзарські колективи розміщено в алфавітному порядку. Автори використовували матеріали, які були опубліковані в монографіях, книгах, періодичних виданнях, архівних  довідках.
 
Періоди досліджень творчих колективів охоплюють період  ХХ ст. – поч. ХХI століття. Після кожної статті про кобзарський колектив вказано посилання на використану літературу. Вкінці книги подано детальний список використаних джерел.
 
Така книга про колективи кобзарства публікується вперше.
Ця книга з 364-ма сторінками рекомендована для викладачів, студентів, мистецтвознавців, виконавців, учасників творчих бандурних колективів та для всіх, хто цікавиться творчою спадщиною українських бандуристів.
 
У цій книзі  достойно представленні і художні колективи відділу гуманітарної освіти та виховання ТНЕУ: дует бандуристок «Вишиванка» у складі Мирослави Бурик та Орести Мочули і ансамбль бандуристів «Калинове намисто». В першому розділі «Дуети бандуристів» розповідається про наш дует бандуристок «Вишиванка», який свою творчу діяльність розпочав у 1998 році. Цей дует є учасником різноманітних культурно-мистецьких заходів, фестивалів, свят та імпрез, які  відбуваються у ТНЕУ, місті Тернополі, краї.
 
А в розділі «Ансамблі бандуристів» розповідається про ансамбль бандуристів «Калинове намисто» (художній керівник Ореста Мочула), про його створення, творчий шлях, виступи на різних культурно-масових заходах, численні нагороди. Матеріали про наші  колективи доповнені як  чорно-білими так і кольоровими світлинами.
 
Побувавши на цьому святковому концерті і замилувавшись дивовижним звучанням бандури, працівники відділу гуманітарної освіти та виховання з новим натхненням приступили до творчої праці по утвердженні подальшого розвою невмирущого бандурного мистецтва.
 
Мешканці міста Тернополя  матимуть  приємність послухати гру на бандурі  чудових виконавців зі Львова в першій декаді березня 2017 року  в  Українському домі  «Перемога».