Колоденки і магія писанки

Дата: 4-04-2017, 15:25 | Автор: Світлана Творун, к.і.н., доц. ВННІЕ ТНЕУ м. Вінниця

 У Вінницькому навчально-науковому інституті економіки Тернопільського національного економічного університету напередодні Великодня щорічно відбуваються майстер класи з написання традиційних писанок. Створений власними руками оберіг, яким є розписане сакральними знаками яйце, захищає власника, його оселю і родину упродовж року. Тому бажаючих навчитися писати традиційні писанки за допомогою воскової технології з роками не меншає. Написана власноруч писанка також є гарним великоднім дарунком.
 
Виготовлення писанки у ВННІЕ ТНЕУ викликає підвищений інтерес ще й тому, що згідно з народними традиціями, на Великдень хлопці «віддають» дівчатам колодки. Цей обряд на Поділлі називають «колоденками». Якщо дівчина вчепила парубку на Колодія колодку, він повинен на Великдень її «віддати». «Віддати колодку» означає обмінятися подарунками. Зазвичай хлопці дівчатам подарунки купували, а дівчата їх робили власноруч, це була вишита хустинка і писанки.
 
Магія писанки твориться на живому (сирому свіжому) яйці, але новачкам у писанкарській справі краще вчитися на видутках (порожніх шкарлупках, з яких видуто вміст при допомозі проколювання двох дірочок на пусі і носку яйця).  З ними легше працювати і вони краще зберігаються. В музейних колекціях ви також можете побачити видутки. Писанка, написана на живому яйці, також може зберігатися роками, вміст такого яйця поступово  висихає.
 
Проте, іноді зі справжньою писанкою трапляється неприємність і вона чомусь лопається, поширюючи неприємний запах. В народі вірять, що таким чином писанка забрала на себе негативну енергетику – частину неприємностей, хвороб, невдач і вберегла від них людину чи родину, яким була присвячена. Зіпсовану писанку або старі писанки, які відслужили своє, слід закопати у землю, їх не можна викидати у смітник.  
 
Писачки з патичка та шматочка фольги від цукерки «стріла» зробили прямо на занятті. Запалили свічки, наповнили писачки воском і почалося справжнє таїнство – нанесення на поверхню яйця магічних знаків.
 
Кожна рисочка і крапка своє місце мають,
знаки долю привертають, лихо відвертають.
 
Для хлопців найчастіше пишуть «дубові листочки», дуб – символ Перуна: «А щоб сильним був і дужим, мав гарного чуба, парубкам і чоловікам пишуть листя дуба». Дівчатам і дівчаткам пишуть квіти сплетені у  віночок – оберег дівочої краси і честі, а ще «дерево роду», щоб були берегинями родинних цінностей. На писанках для дівчат і жінок часто зображують «вазон у горщику» – символ богині родючості покровительки жінок і дітей, родинного щастя і затишку Макоші, а іноді і саму «Велику богиню» з піднятими вгору руками. Батькам і бабусям з дідусями на синьому тлі пишуть «дев’ять поясів», щоб були здоровими і не хворіли. Для швидшого приходу весни і пробудження природи пишуть писанку «жучок-шум», а на пошану сонцю – солярні знаки: «восьмираменні ружі», «кружечки-сонечка», «полуниці». Багато писанок було прикрашено хвилястими лініями, це –  «безконечник», символ води і неперервності роду, а ще «сваргами» – знаками божого захисту,  40-ка клинцями – символом багатства і достатку, і ще силою силенною різноманітних знаків, кожен з яких несе у собі сокровенні побажання і пам'ять народу.
 
Слід пам’ятати, що писати писанку потрібно з гарним настроєм, світлими думками, щирими побажаннями. Для того щоб повністю зануритися у стародавнє таїнство на майстер клас із писанкарства зазвичай приходять у вишиванках.
 
Якщо ви ще не вмієте писати писанки – приєднуйтеся до нас! Ми Вас навчимо, адже це дуже просто і цікаво. Переконайтеся самі!