» » Речі старіють, цивілізації згасають; тільки їх символи залишаються після них (Таніт Лі)

Речі старіють, цивілізації згасають; тільки їх символи залишаються після них (Таніт Лі)

Дата: 18-05-2017, 10:27 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У рамках вивчення дисципліни «Філософія» з ініціативи керівника курсу к. філос. н., доцента Шумки М. Л. та студентів юридичного факультету групи СР-11 було проведено відкриту лекцію-круглий стіл на тему: «Знаки і символи управляють світом, а не слова і закони». Напередодні відкритого заняття студенти підготували змістовну презентацію символів, яку можна було переглянути у фойє головного корпусу нашого університету.
 
Модераторами відкритої лекції-круглого столу були: Боднар Мар’яна, Брещайко Аліна, Карий Володимир, Костелинин Іванна, Чорномидз Віктор. У програмі відкритого заняття висвітлювалися питання символу та символіки, її значення в житті людини, розкривалася стародавня та язичницька, магічна та обрядова символіка, символіка писанки, а також символіка молодіжних субкультур.
 
Гостями лекції-круглого столу були: заступник директора Тернопільського обласного художнього музею Ольга Романівна Ваврик, філософ, поет-філософ Анатолій Заблуда, Борис Салабчук, завідувач сектору культурно-масової роботи, майстри тату салону «Dolme NO MORE/Tattoo» Долматов Віталій та Шуліга Роман, представник молодіжної субкультури байкерів Беляєв Сергій, професор кафедри філософії та політології, Рудакевич О. М., доцент кафедри філософії та політології Гурик М. І., Банах С. В., декан юридичного факультету, Фурман А. В, професор, завідувач кафедри психології та соціальної роботи, Фурман О. Є., професор кафедри психології та соціальної роботи, Бригадир М. Є., доцент кафедри психології та соціальної роботи, Крупник З. І., доцент кафедри психології та соціальної роботи учні випускних класів тернопільських шкіл, студенти факультету аграрної економіки і менеджменту, обліку та аудиту, а також юридичного факультету.
 
Розпочали нетрадиційну лекцію флешмобом із знаками та національними символами під виконання національного гімну. В процесі роботи організатори виступали з презентаціями, відеоопитуваннями, презентаціями різної символіки та знаків. До учасників лекції-круглого столу було донесено, що походження багатьох символів корениться в глибині тисячоліть, в архаїчних культурах і стародавніх цивілізаціях, органічним елементом яких вони були. Символ можна розглядати як мову, що виражає роздуми про світ і буття людини в ньому, котре дійшло до нас від часу, коли концептуальні поняття ще не були вироблені. Символи – це найважливіший механізм пам’яті культури, вони переносять тексти, сюжетні схеми й інші семіотичні утворення з одного шару культури до іншого.
 
На завершення роботи учасників лекції-круглого столу модератори звернулися з проханням до всіх присутніх підтримати їхню ідею впроваджувати такі нетрадиційні види занять, які мобілізують студентів до пізнання нового, а також згуртовують їх у творчому пошуку. Як висновок прозвучали слова польського письменник-фантаста і публіциста Анджея Сапковського: «Ви недооцінюєте значення символів. Горло порвеш, кричачи про честь, про Вітчизну, про віру і Церкву, навіть не поворушаться, для них це порожній звук. А дай їм символ, все одно який, підуть за ним у вогонь і в воду. Такий символ означає більше, ніж військовий загін». Значення символу не можливо переоцінити, у нього треба проникнутися всім своїм єством.