» » У ТНЕУ відкрито фотовиставку «Вишита сорочка – долі оберіг»

У ТНЕУ відкрито фотовиставку «Вишита сорочка – долі оберіг»

Дата: 18-05-2017, 20:31 | Автор: Відділ гуманітарної освіти та виховання

 Україна відзначає День вишиванки. Відзначає і наш університет. Адже цей день дорогий і близький кожному. Напевне немає жодного з нас, хто б з теплом у серці не одягав вишиванку.
 
Споконвіку українці шанували вишиту сорочку, їй приписували магічну силу, вона була оберегом, захисницею здоров’я.
 
Ми повинні пам’ятати, що народна вишивка – це мистецтво, яке постійно розвивається. Це величезне багатство, створене упродовж віків тисячами безіменних талановитих народних майстринь. Наше завдання – не розгубити його, передати це живе іскристе диво наступним поколінням.
 
У фойє центрального корпусу Тернопільського національного економічного університету відбулося урочисте відкриття авторської фотовиставки відомого тернопільського фотохудожника Михайла Урбанського «Вишита сорочка – долі оберіг».
 
До свята долучилися студенти, працівники університету, відомі у нашому краї особистості, поважні гості із сусідньої нам країни Польщі.
 
Автора виставки привітав перший проректор університету Микола Іванович Шинкарик й вручив подяку. Щиро привітав Михайла Урбанського із відкриттям виставки проректор з науково-педагогічної роботи ТНЕУ Василь Ярославович Брич.
 
Також на фотовиставку завітав ректор ТНЕУ Андрій Ігорович Крисоватий й міський голова Тернополя Сергій Віталійович Надал.
 
На яскравих світлинах глядачі  мали можливість переглянути нашу давню борщівську вишиванку, в якій так трепетно автор розкрив своє мистецтво, глибину якого пізнає у щоденній роботі, вкладаючи  у неї свою душу і всю свою майстерність.
 
Своїми відчуттями і враженнями про фотосесію у борщівській вишиванці поділилася тернопільська співачка Оксана Корзун. Михайлові й усім присутнім Оксана подарувала свою авторську пісню «Батьки мої». Про сорочку-вишиванку щиро співала усім присутнім на святі солістка народного художнього театру пісні «Для тебе» ТНЕУ Тетяна Шарган.
 
Доповнила святкове дійство своїм авторським віршем про вишиванку голова Тернопільської міської організації «Всеукраїнське товариство «Просвіта» ім. Т. Шевченка» Дарія Дмитрівна Чубата.
 
Михайло Урбанський розповів про історію створення фотовиставки, про свою творчу співпрацю із відомою у нашому краї колекціонеркою Вірою Матковською. Подякував університету за таку чудову нагоду поділитися своїм мистецтвом із студентами та працівниками нашого вищого навчального закладу, а також про свою співпрацю із відділом гуманітарної освіти та виховання ТНЕУ, колектив якого й організував дану фотовиставку.
 
Щиро бажаємо Михайлові Урбанському щоб і надалі його мрії здійснювалися, щоб так плідно і далі займався улюбленою справою, а усіх нас нехай об’єднує у велику родину любов до рідною землі, до української вишиванки.
 
Фотовиставка діятиме упродовж двох тижнів. Запрошуємо усіх бажаючих поринути у світ фотомистецтва.