» » Професійна мовленнєва компетенція у глобальному економічному просторі

Професійна мовленнєва компетенція у глобальному економічному просторі

Дата: 30-03-2012, 14:57 | Автор: Кафедра іноземних мов

28 та 29 березня 2012 року в Тернопільському національному економічному університеті професорсько-викладацьким колективом кафедри іноземних мов спільно з кафедрою англійської філології Тернопільського національного педагогічного університету ім. В.Гнатюка було проведено Всеукраїнську науково-практичну студентську конференцію «Професійна мовленнєва компетенція у глобальному економічному просторі». 
З метою підвищення ефективності студентської науково-дослідної роботи, посилення міжвузівської співпраці в науковій сфері, поглиблення дослідження проблем теоретичної та прикладної лінгвістики, теорії перекладу, а також оптимізації використання ресурсів іноземномовної комунікації для формування та розвитку професійних мовних компетенцій, обміну думками та досвідом між студентами щодо стратегічних питань розвитку в таких сферах як фінанси та банківська сфера, управління економікою, управління персоналом та економіка підприємств, облік та аудит, комп`ютерні науки, право, кафедра проводить такого формату конференцію уже вшосте. І якщо у першій конференції у 2006 році брало участь лише 16 студентів, то цього року кількість учасників становить понад 90.
Учасників конференції найперше привітав доктор економічних наук, професор, проректор з наукової роботи ТНЕУ Задорожний З.-М.В., який на прикладі кореляції міжнародних та українських стандартів бухобліку продемонстрував студентам важливість та необхідність розвитку іноземномовних професійних компетенцій у сучасному глобалізованому освітньому просторі.
З вітальним словом до учасників конференції звернувся також кандидат економічних наук, доцент, декан факультету банківського бізнесу Ткачук В.О., який перш за все висловив подяку колективу кафедри іноземних мов за плідну викладацьку працю, результатом якої є активізація вивчення іноземних мов інноваційними методами з використанням новітніх ресурсів. Зокрема, у своїй доповіді п. Ткачук зазначив, що 42% банківського капіталу України є іноземного походження – факт, який підтверджує актуальність та необхідність проведення студентських конференцій подібного формату.
На пленарному засіданні тепле вітальне слово до студентства виголосила і незмінний модератор та ідейний натхненник конференції кандидат філологічних наук, доцент кафедри іноземних мов Рибачок С.М., яка, зокрема, зазначила, що глобальний ринок праці сьогодні беззаперечно вимагає фахівців із обов`язковим знанням іноземної мови. Увагу присутніх було акцентовано і на тому, що кафедра іноземних мов вдосконалює відомі та вивчає і впроваджує новітні ресурси та методи викладання іноземних мов з метою створення якісного навчального середовища.
З напутнім словом до учасників звернувся д.т.н., професор, завідувач кафедри інформаційно-обчислювальних систем та управління факультету комп`ютерних та інформаційних технологій Саченко А.О., який ознайомив присутніх із програмами, планами та навчальним процесом в Українсько-американській школі комп`ютерних наук.
Колектив наукових співробітників бібліотечної мережі ТНЕУ представляла Юрій І.С., яка у своїй доповіді важливого значення надала вивченню німецької мови у міжнародних громадських організаціях в умовах глобалізації сучасного мультикультурного середовища.
На пленарному засіданні були представлені презентації англійською мовою студентів Скібіцької К.О., Борейко О.Ю., Гнасевич І.В., Кравець К.В., Павлів А.Є., Хоми Х.А.
Шоста Всеукраїнська науково-практична конференція проходила у пленарному та секційному режимах. Другий етап роботи конференції був розділений за напрямами у секціях, які очолили кандидати наук, доценти кафедри : секцію № 1 «Комунікативні аспекти функціонування економічної системи в умовах глобалізації» – доц. Гумовська І.М.; секцію №2
« Комунікативні процеси у менеджменті» – доц. П`ятничка Т.В.; секцію №3
«Іноземномовна комунікація в юридичному дискурсі» – доц. Рибіна Н.В.; секцію №4 «Глобальні інноваційні інформаційно-комунікаційні мережі та системи» – доц. Костін Я.А.; секцію №5 «Лінгводидактичні та прикладні аспекти іноземномовної фахової компетенції» – доц. Кошіль Н.Є.
Виразити усю активність студентства в обговоренні доповідей на пленарному та секційному засіданнях не дозволяє брак площі газетної шпальти, однак сміливість виступів, аргументованість запитань свідчили про обізнаність у професійній сфері, ерудованість та перший досвід академічних розвідок майбутніх фахівців.
За результатами роботи конференції напрацьовано конкретні практичні рекомендації, які будуть використані для підготовки пропозицій та аналітичних записок керівництву. До основних результатів роботи конференції слід також віднести теоретичні узагальнення та практичні рекомендації щодо форм оптимізації використання ресурсів іноземномовної комунікації для формування та розвитку професійних мовних компетенцій в умовах глобалізації.