Міжнародний день музеїв

Дата: 18-05-2018, 10:53 | Автор: Директор Музею історії ТНЕУ

Щорічно, 18 травня, світова культурна громадськість відзначає Міжнародний день музеїв.

Це професійне свято хранителів загальнолюдської культури й національних цінностей був затверджений в 1977 році за рішенням ХІ Генеральної конференції Міжнародної ради музеїв. Тоді ж запропонували й девіз свята: «Музеї - важливий засіб культурного обміну, збагачення культур і розвитку взаєморозуміння, співробітництва й миру між народами».

Прийнято вважати, що через музеї суспільство виражає своє ставлення до історико-культурної спадщини, і із цим важко не погодитися. Збираючи й зберігаючи пам'ятники матеріальної й духовної культури, вони ведуть більшу науково-просвітню й освітньо-виховну роботу.

З 1977 року у кожного Міжнародного дня музеїв є своя тема і Міжнародна рада музеїв надає огляд пов'язаних з даною темою заходів, роблячи їх доступними для всіх. У 2018 році темою Дня стали слова - "Музеї в мережі: нові методи, нові відвідувачі".

Де і коли виник перший музей – невідомо. Стародавні греки будували храми, присвячені вічно юним музам, дочкам Зевса-громовержця і Мнемосини, богині пам’яті. Такі храми називали мусейонами (у перекладі з грецької – "житло муз”). Мусейонами або музеями згодом почали називати спеціальні кімнати у давніх бібліотеках, де зберігалися рідкісні книги і незвичайні предмети. У нові часи пристрасть до колекціонування сприяла справжньому музейному буму. Чисельні археологічні експедиції ХІХ століття наповнили сенсаційними знахідками всю Європу, де їх виставляли для загального огляду. З початку ХХ століття і досі розвиток музейної політики визначається державою. Музеї стали візитками окремих країн, приміром, Лувр – Франції, Прадо – Іспанії, Метрополітен – США. 

В Україні збережено значну кількість об'єктів нерухомої культурної спадщини, починаючи від стоянки раннього палеоліту Виноградівського району на Закарпатті (близько мільйона років), Кирилівської стоянки в Києві (майже 40 тисяч років), до зовсім молодих пам'яток архітектури та монументального мистецтва, збудованих у минулому столітті.

У світі добре відомі занесені до списку світової спадщини ЮНЕСКО архітектурні ансамблі Софії Київської та Печерської Лаври у Києві, собору Святого Юра в історичному центрі Львова.

Зараз в Україні діє близько 500 державних та комунальних музеїв, у тому числі національних заклади, зокрема Національний заповідник «Софія Київська», Національний історико-культурний заповідник «Києво-Печерська лавра», Національний музей історії України, Національний художній музей України, Національний музей Тараса Шевченка, Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній», Національний музей-заповідник українського гончарства (с. Опішня), Меморіальний комплекс «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років», Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького. Крім того, є відомчі, приватні, віртуальні музеї та музейні кімнати, що діють при школах, будинках культури, підприємствах тощо.

У Тернопільській області – майже тридцять музеїв, що перебувають у системі Міністерства культури, з них 7 – обласних. 140 музеїв та музейних кімнат діють на громадських засадах. В музеях області зберігається понад 350 тисяч експонати, які входять до Державного музейного фонду України. 

У Тернопільськоському національному економічному університеті також приділяють належну увагу музейній роботі як важливому елементу навчання, виховння, а також збереження багаторічної історії та здобутків нашого зво. Тут діє музей історії університету, музей грошей на базі навчального Центру історії грошей факультету банківського бізнесу та міні-музей «Історія обліку і контролю» при кафедрі обліку та економіко-правового забезпечення агропромислового бізнесу факультету аграрної економіки і менеджменту. Зі здобутками наших студентів-спортсменів можна ознайомитися в музеї спортивної слави ТНЕУ.