» » Відкрите засідання наукового гуртка кафедри міжнародної економіки факультету міжнародного бізнесу та менеджменту «Економічні проблеми ХХІ століття: погляд студентів»

Відкрите засідання наукового гуртка кафедри міжнародної економіки факультету міжнародного бізнесу та менеджменту «Економічні проблеми ХХІ століття: погляд студентів»

Дата: 31-05-2012, 14:26 | Автор: студентка групи МЕЄЕ-31 Сокіл Ірина

Протягом 24 травня 2012  кафедрою міжнародної економіки організовано відкрите засідання наукового гуртка кафедри на тему: «Економічні проблеми ХХІ століття: погляд студентів», у роботі якого активну участь взяли студенти 3 курсу ФМБМ, а саме групи МЕЄЕ-31, МЕКМ-31, МЕМТ-31, викладачі кафедри та представники місцевих підприємств, зокрема Павло Блажевський  («Кондитерський Дім Блажевських»).

Робота розпочалася із вступного слова викладача кафедри міжнародної економіки, к.е.н. Романа Євгеновича Зварича, який привітав усіх учасників заходу та відзначив важливу роль даних проблем в умовах глобалізації світової економіки.

Студент групи МЕКМ-31 Андрій Пінь у своїй доповіді акцентував увагу на проблемі впливу ціни російського газу на обсяг виробництва та експорту електроенергії енергогенеруючими компаніями України.

Після цього присутні мали можливість прослухати доповідь  студента групи МЕЄЕ-31 Марківа Тараса на тему: «Проблеми довіри до фінансового сектора економіки». Доповідачем було висвітлено актуальні питання економічної ментальності та довіри з метою забезпечення теоретичного висвітлення шляхів реновації світової економіки.

З макроекономічного аспекту учасники засідання перейшли на мікрорівень, зокрема, студентки МЕЄЕ-31 Христина Ількевич та Ірина Сокіл розповіли присутнім про діяльність тернопільського підприємства «Кондитерський дім Блажевський», а його представник Павло Блажевський розповів про специфіку цієї справи та із великим задоволенням відповідав на запитання, які були поставлені доповідачами. Продовжила цю тему студентка групи МЕКМ-31  Ліля Дем’янюк, яка розповіла про особливості діяльності агрохолдингу “МРІЯ” та  проблеми, які є на підприємстві.

Цікавою була доповідь студенток групи МЕКМ-31 Дарії Бойди та Ірини Заставної на  тему:  «Що очікувати Україні від ЄВРО-2012»,  в якій було обговорено: вплив футбольних чемпіонатів на економіку приймаючої країни, тенденції підготовки ЄВРО та прогнози для вітчизняної економіки після чемпіонату.

У доповіді студентки групи МЕКМ-31 Іванни Кухар «Тіньова економіка в Україні. Масштаби та напрямки подолання» було акцентовано увагу на тому, що кризові явища 2008-2010 років негативно вплинули на дієвість важелів управління як на рівні національних економік, так і у глобальному вимірі, що спричинило послаблення важелів проти дії тонізації економічних відносин.

Студентками групи МЕМТ-31  Богданою Курило  та Людою Мельник здійснено оцінку впливу антикризової політики на зміну влади в країнах ЄС. У доповіді було розглянуто систематизацію і характеристику антикризових заходів держав-членів та інституцій ЄС, сформовано  висновки щодо можливостей застосування досвіду антикризового менеджменту ЄС в Україну.

З доповіддю «Новий економічний порядок: шанси України» виступив студент групи МЕМТ-31 Іван Снігур. Доповідачем було висвітлено перспективи розвитку України в умовах нового світового економічного порядку в порівнянні з країнами групи BRICS. Промовцем було зроблено висновок, що Україна має всі шанси зайняти провідне місце в світовому господарстві в майбутньому, позивні тенденції були підтвердженні публікаціями різноманітних організацій, наприклад: HSBC Bankreport “Worldin 2050”, Goldman Sachs, Комітетом науки і освіти України, Організація економічного співробітництва та розвитку.

Представивши свої роботи, доповідачі відповідали на численні запитання, вели активну дискусію з присутніми щодо проблематики засідання.

Підводячи підсумки цього заходу, викладач кафедри міжнародної економіки Михайло Збишекович  Домбровський відзначив високий рівень підготовленості учасників та висловив слова вдячності всім присутнім за цікаву та плідну дискусію.