» » Зимові ІТ-школи на ФКІТ назвали своїх лідерів!

Зимові ІТ-школи на ФКІТ назвали своїх лідерів!

Дата: 9-04-2019, 10:52 | Автор: Марія Баліцька, головний редактор газети ТНЕУ «Університетська думка»

 ІТ-галузь в Україні є однією із найбільш динамічних і демонструє зростання у 20-30 % щорічно, є другою експортною галуззю держави. Обсяг експорту ІТ-продукції, виробленої в Україні, за результатами 2018 року, склав приблизно 4 млрд доларів.

 

Швидкими темпами зростає попит на фахівців ІТ-галузі.

 

Серед закладів вищої освіти України, які здійснюють підготовку фахівців в галузі інформаційних технологій, є Тернопільський національний економічний університет. Факультет комп'ютерних інформаційних технологій ТНЕУ за свою 25-річну діяльність дав путівку у життя понад 5000 ІТ-фахівцям, які успішно працюють у різних сегментах ІТ-індустрії.

 

Факультет комп'ютерних інформаційних технологій під керівництвом декана – доктора технічних наук, професора, Заслуженого діяча науки і техніки України Миколи Петровича Дивака, з року в рік здійснює ефективну профорієнтаційну роботу для залучення талановитих випускників загальноосвітніх шкіл України для навчання у ТНЕУ за усіма спеціальностями галузі знань 12 «Інформаційні технології».

 

– Миколо Петровичу, відомо, що 5 квітня 2019 року найталановитіші одинадцятикласники отримали сертифікати на право представити свій проект під час Міжнародної конференції «Сучасні комп'ютерні інформаційні технології», яка відбудеться з 5 по 7 червня 2019 року у Південно-Чеському університеті в м. Чеське Будейовице (Чеська Республіка), скажіть, будь ласка, з чого усе почалося?

– 24 листопада 2018 року на базі ТНЕУ був проведений I Західноукраїнський форум «IT-перспектива», під час роботи якого на ФКІТ було створено 6 зимових ІТ-шкіл: Школа проектування мікроконтролерних систем, Зимова школа JAVA, Школа інформаційних технологій майбутнього, Школа етичних хакерів, Школа інтернет економіки, Школа автоматизованих та комп'ютерно-інтегрованих технологій, які дистанційно запрацювали вже у грудні. Спочатку учні шкіл  вивчали відповідні предмети. Кожна ІТ-школа засвоювала ту чи іншу технологію, яка стосувалася відповідної спеціальності, за якою є відповідна випускова кафедра. Опісля – керівники-викладачі, які займалися з учнями шкіл, поставили певні завдання стосовно розробки проектів слухачами, і кращі проекти – а їх ми отримали 13 – були запрошені для презентації на завершення навчання  в ІТ-школах.

 

– Високий рівень знань і якість ІТ-технологій могли оцінити лише висококваліфіковані ІТ-фахівці. Скажіть, будь ласка, хто входив до складу журі?

– На ФКІТ було створене компетентне журі для оцінювання рівня цих 13 проектів, до якого увійшли керівники усіх 6 зимових ІТ-шкіл під керівництвом заступника декана з наукової роботи, кандидата технічних наук, доцента Володимира Івановича Манжули. Варто сказати, що до складу журі були залучені керівник Тернопільського ІТ-кластера Катерина  Міхайліді (до речі випускниця ФКІТ), представники компаній, зокрема компанії «Елекс» – керівник Тернопільського відділення Сергій  Кутузов.

 

– Миколо Петровичу, за якими критеріями здійснювалося оцінювання ІТ-проектів, зважаючи на те, що із 13 було відібрано найкращих 5 проектів?

– При оцінюванні ІТ-проектів враховували рівень технологій, за яким здійснювалися розробки проектів, рівень презентації... До уваги брали також один із основних критеріїв – можливість розвитку  стартапів на ФКІТ на основі представлених проектів.

 

– Яким документом засвідчується участь слухачів у зимових ІТ-школах ФКІТ ТНЕУ і наскільки він є важливим для учнів шкіл?

– Якщо говорити на загал, то усі учасники зимових ІТ-шкіл отримали засвідчені підписом ректора ТНЕУ сертифікати, про  успішне завершення навчання  на базі факультету комп'ютерних інформаційних технологій Тернопільського національного економічного університету та захист проекту за вказаною темою, і призи від Тернопільського ІТ-кластера. Але варто звернути увагу на те, що  найкреативніші 11-класники  отримали сертифікати-запрошення – на право представити свій проект на Міжнародній конференції «Сучасні комп'ютерні інформаційні технології», яка відбудеться з 5 по 7 червня 2019 року у Південно-Чеському університеті в м. Чеське Будейовице (Чеська Республіка).

Сертифікат також засвідчує, що на кожного із його отримувачів  виділяється по 250 євро, які покриватимуть повністю участь у цій конференції, включаючи проживання, харчування та екскурсії.

 

– Миколо Петровичу, скажіть, будь ласка, хто є організаторами вищезгаданої міжнародної конференції?

– Організаторами даної конференції є ФКІТ ТНЕУ,  Південно-Чеський університет (Чеська Республіка) і Технологічний Університет Деггендорфа (Німеччина), а Почесними головами – ректор ТНЕУ професор Андрій Ігорович Крисоватий і ректори університетів-партнерів.

 

– Що засвідчує  високий рівень Міжнародній конференції «Сучасні комп'ютерні інформаційні технології»?

– Про високий рівень роботи учасників конференції засвідчують відібрані наукові доповіді вчених із 21 країни світу, які будуть опубліковані у науковому виданні, яке індексується науко-метричною базою Scopus.

 

– Миколо Петровичу, наскільки важливою є участь у міжнародних конференціях українських науковців, студентської молоді та учнів?

– Для українських науковців участь у міжнародних конференціях – це, по-перше, можливість представити результати своїх досліджень міжнародній науковій спільноті, по-друге, участь у такого класу конференціях – це  можливість опублікувати статті у міжнародних виданнях, які індексуються науко-метричною базою Scopus чи Web of Science, і, що немаловажно, забезпечити високий рейтинг університету, який вони представляють.  А для студентів і учнів – хороший старт у здобутті ІТ-освіти та участі у міжнародних проектах на ФКІТ.

 


Автор — Марія Баліцька,

головний редактор газети ТНЕУ «Університетська думка»