» » Відбулася бінарна лекція «Видатки державного і місцевих бюджетів: теоретико-методологічні та прикладні засади планування і здійснення»

Відбулася бінарна лекція «Видатки державного і місцевих бюджетів: теоретико-методологічні та прикладні засади планування і здійснення»

Дата: 5-11-2019, 14:19 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 З нагоди відзначення Тижня фінансової грамотності 4 листопада 2019 року для студентів факультету фінансів та обліку заступник директора департаменту фінансів Тернопільської ОДА – начальник управління фінансів невиробничої сфери Миколаєнко Л. В. та доктор економічних наук, доцент кафедри фінансів ім. С. І. Юрія Лободіна З. М. прочитали бінарну лекцію на тему: «Видатки державного і місцевих бюджетів: теоретико-методологічні та прикладні засади планування і здійснення».

 

Метою даного заходу є розвиток фахових професійних компетентностей студентів щодо планування та здійснення видатків державного і місцевих бюджетів в умовах реформування бюджетної системи.

 

Привітавши слухачів, декан факультету фінансів та обліку к.е.н., доцент Кізима А. Я. зазначив, що запровадження дуальної освіти в навчальний процес ТНЕУ є важливим пріоритетом діяльності професорсько-викладацького колективу факультету. Завідувач кафедри фінансів ім. С. І. Юрія д.е.н., професор Кириленко О. П. наголосила на необхідності ознайомлення студентів із новітніми технологіями бюджетування, які використовуються у бюджетному процесі на державному і місцевому рівнях, та доцільності проведення наукових досліджень у даному напрямі.

 

Модератор заходу Лободіна З. М. розпочала лекцію із актуалізації проблематики функціонування бюджетної системи в умовах перманентного реформування засад її функціонування, ознайомила учасників зустрічі із теоретичними засадами планування та здійснення видатків бюджетів різних рівнів в контексті фінансової децентралізації.

 

Миколаєнко Л. В. охарактеризувала стадії бюджетного процесу, повноваження його учасників на кожній із стадій,  приділила значну увагу розгляду практики і проблем здійснення видатків бюджетів, впровадженню програмно-цільового методу бюджетування. Лариса Володимирівна зробила акцент на практичних аспектах застосування гендерного підходу у бюджетному процесі та оцінюванню результатів, здійсненого фахівцями департаменту фінансів Тернопільської ОДА гендерного аналізу бюджетних програм.

 

Під час обговорення актуальних питань щодо практичного здійснення видатків місцевих бюджетів доцент Дем’янюк А. В. зосередила увагу присутніх на такій важливій проблемі, як середньострокове бюджетне планування та його реалізація на практиці в умовах бюджетної децентралізації. Доцент Савчук С. В. зробила акцент на методиці розрахунку бюджетних показників на три роки та визначила переваги й загрози сучасної практики середньострокового бюджетного планування з метою встановлення перспективних напрямів його здійснення. Доцент Гупаловська М. Б. звернула увагу присутніх на проблему недофінансування системи охорони здоров’я, яка у сучасних умовах перебуває у кризовому стані. Відтак слухачі лекції обговорили особливості бюджетного фінансування цієї галузі в умовах проведення медичної реформи.

 

На завершення бінарної лекції було підведено підсумки розгляду основних проблем, пропозицій та окреслено вектори подальшої наукової роботи зі студентами.