» » «Перспективи розвитку статистики як науки та практичної діяльності в Україні та за кордоном. Пріоритетні статистичні дослідження світових проблем»

«Перспективи розвитку статистики як науки та практичної діяльності в Україні та за кордоном. Пріоритетні статистичні дослідження світових проблем»

Дата: 7-11-2019, 12:53 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Шостого листопада  2019 року відбувся науково-практичний круглий стіл на тему: «Перспективи розвитку статистики як науки та практичної діяльності в Україні та за кордоном. Пріоритетні статистичні дослідження світових проблем» організований колективом кафедри економічної експертизи та аудиту бізнесу факультету фінансів та обліку ТНЕУ.

 

У заході взяли участь: представники професорсько-викладацького колективу кафедри економічної експертизи та аудиту бізнесу, члени студентського наукового товариства «Економічний експерт», студенти факультету фінансів та обліку, заступник начальника Головного управління статистики у Тернопільській області Наталія Степанівна Дідуник, завідувач сектору переписів Головного управління статистики у Тернопільській області Тетяна Володимирівна Мединська, які були запрошені з ініціативи куратора студентського наукового товариства «Економічний експерт», модератора круглого столу к.е.н., ст. викладача кафедри економічної експертизи та аудиту бізнесу Марії Михайлівни Шестерняк.

 

З вітальним словом до гостей та учасників заходу звернувся декан факультету фінансів та обліку, к.е.н., доцент Кізима Андрій Ярославович, який наголосив на необхідності проведення таких наукових заходів і побажав студентам творчої наснаги та ентузіазму.

 

Т.в.о. завідувача кафедри економічної експертизи та аудиту бізнесу Бречко Олександр Володимирович відзначив актуальність теми, винесеної для обговорення на даному науковому заході, привітав студентів та побажав їм творчого натхнення та плідної праці.

 

Учасники заходу заслухали доповіді з цікавими презентаціями, які представили:

1. Хомич Альона (група ОАБ-21), тема доповіді: «Статистичне дослідження міграційних процесів в Україні» (науковий керівник: к.е.н., доцент Романів С. Р.);

2. Макар Віктор (група ОАБ-31), тема доповіді: «Використання індикаторів для оцінки розвитку економіки» (науковий керівник: к.е.н., ст. викладач Голінач Л. І.);

3. Зюбрій Діана (група ОАБ-21), тема доповіді: «Професія бухгалтера в Україні та за кордоном у статистичному ракурсі» (науковий керівник: к.е.н., доцент Романів С. Р.);

4. Рекис Оксана (група ОАБ-31), тема доповіді: «Статистичне дослідження та прогнозування розвитку демографічних показників України» (науковий керівник: к.е.н., ст. викладач Шестерняк М. М.);

5. Івахів Анастасія (група ОАБ-21), тема доповіді: «Ринок кукурудзи в Україні: статистичний аспект» (науковий керівник: к.е.н., доцент Романів С. Р.);

6. Гальчак Христина (група ОАБ-31), тема доповіді: «Статистичний аналіз структури та тенденцій розвитку логістичного ринку України» (науковий керівник: к.е.н., доцент Ціщик Р. В.).

 

Виступи студентів викликали жваву дискусію, цікаві запитання і низку пропозицій, які учасники круглого столу активно обговорювали та детально аналізували.

 

Дискут щодо актуальності тематики заслуханих доповідей продовжила к.е.н., доцент  кафедри економічної експертизи та аудиту бізнесу Романів Світлана Романівна, яка наголосила, що саме статистичні відомості є фундаментом інформаційних ресурсів суспільства, оскільки дають чітку і об’єктивну картину стану економіки і соціальної сфери, задовольняють потреби управління та визначають місце і роль держави в міжнародних економічних відносинах.

 

К.е.н., доцент  кафедри економічної експертизи та аудиту бізнесу Роман Володимирович Ціщик зазначив, що основним завданням для забезпечення сталого демографічного розвитку, створення незалежних умов для відтворення населення є не стільки подолання депопуляції, скільки підвищення якості та рівня життя населення, збереження його життєвого  і трудового потенціалу. Комплексне дослідження демографічних явищ і процесів, взаємозв’язків кількісної та якісної компонент відтворення населення набуває особливої актуальності у переломні періоди демографічної історії й соціально-економічного розвитку, один із яких нині Україна переживає.

 

Заступник начальника Головного управління статистики у Тернопільській області Наталія Степанівна Дідуник звернула увагу на доповідь Оксани Рекис та її актуальність. Наталія Степанівна ознайомила студентів з практичною діяльністю органів державної статистики, розповіла про діджиталізацію, останній перепис населення в Україні, що проводився у 2001 році, масштабне скорочення підрозділів районного рівня та нові реформи, які проводить Державна служба статистики.

 

Завідувач сектору переписів Головного управління статистики у Тернопільській області Тетяна Володимирівна Мединська повідомила студентам, що Державна служба статистики має здійснити всеукраїнський перепис населення, який планують провести у листопаді-грудні наступного року на дворівневому рівні та ознайомила студентів з етапами проведення перепису населення. Тетяна Володимирівна наголосила на тому, що напередодні буде проведений пробний перепис населення в Оболонському районі Києва і Бородянському районі Київської області.

 

Підсумовуючи, куратор студентського наукового товариства «Економічний експерт», к.е.н., ст. викладач кафедри економічної експертизи та аудиту бізнесу Марія Михайлівна Шестерняк, ще раз наголосила на актуальності питань, які обговорювалися та відзначила високий рівень доповідей усіх учасників.

 

На завершення т.в.о. завідувача кафедри економічної експертизи та аудиту бізнесу Бречко Олександр Володимирович відзначив студентів-учасників подяками за наукові досягнення і успішний виступ на науково-практичному круглому столі «Перспективи розвитку статистики як науки та практичної діяльності в Україні та за кордоном. Пріоритетні статистичні дослідження світових проблем».