» » Студенти ЮФ обговорювали питання щодо запобігання, виявлення, припинення, розслідування й розкриття кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності

Студенти ЮФ обговорювали питання щодо запобігання, виявлення, припинення, розслідування й розкриття кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності

Дата: 6-12-2019, 10:08 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 З ініціативи студентів наукового гуртка «Науково-практична школа фінансових розслідувань» та професорсько-викладацького колективу кафедри безпеки, правоохоронної діяльності та фінансових розслідувань ТНЕУ 5 грудня 2019 р. відбулося засідання круглого столу  з питань запобігання, виявлення, припинення, розслідування й розкриття кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності, які прямо чи опосередковано заподіюють шкоду публічному інтересу у сфері фінансів.

 

Модератором заходу виступила д.е.н., професор кафедри безпеки, правоохоронної діяльності та фінансових розслідувань Васильчишин Олександра Богданівна, яка наголосила на актуальності тематики круглого столу що полягає в необхідності інституції моніторингу, розслідування та превентивності фінансових злочинів.

 

Гостями круглого столу були начальник Слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС Буць Олег Омелянович, д.е.н., професор кафедри податків та фіскальної політики ТНЕУ Сидорович Олена Юріївна, керівник курсу «Фінансові розслідування» к.е.н., доцент Ніпіаліді Ольга Юріївна, к.е.н., доцент Білоус Ірина Ігорівна та к.е.н., доцент Олійничук Олександра Іванівна.

 

Студенти гуртка «Науково-практична школа фінансових розслідувань» виступили з цікавими та конструктивними науковими презентаціями: голова гуртка Фідчук Нталя – на тему: «Криміналістичний аналіз стану економічної злочинності в Україні» (науковий керівник к.е.н., доцент О.Ю. Ніпіаліді), Лісецька Ліна – на тему: «Особливості законопроекту «Про Бюро фінансових розслідувань» (науковий керівник д.е.н., доцент О.Б. Васильчшин та Слив'юк Дарія – на тему: «Імплементація зарубіжного досвіду запровадження Бюро фінансових розслідувань» (науковий керівник к.е.н., доцент І.І. Білоус).

 

У колі дискусій Буць О.О. з практичної точки зору наголосив на необхідності передбачення та виокремлення у законодавстві спеціального процесу та дієвих інструментів розслідування у зв'язку із специфікою фінансових злочинів, що відрізняє їх від інших кримінальних злочинів. Професор Сидорович О. Ю. активувала увагу на теоретичних підвалинах фінансових правопорушень, виокремивши їх природу на рівні активів бідного прошарку суспільства та власників великого капіталу. Адже в умовах економічного занепаду кількість економічних злочинів зростає і, це може бути зумовлено як внутрішньо-особистісними мотивами поведінки девіантів, так і їх скрутним економічним становищем, тобто намаганням забезпечити свій мінімально-необхідний обсяг життєвих благ. Зокрема Ернардо де Сото у своїй праці «Другий шлях» писав, що високий рівень тіньової економіки в державі є індикатором дисфункцій державних інститутів, тому держава повинна помірковано підходити до методів боротьби та винесення покарань щодо фінансових злочинів.

 

Доцент О. Ю. Ніпіаліді зазначила, що складна соціально-економічна ситуація в країні, яка супроводжується високим рівнем тінізації та монополізації економіки, погіршенням показників зайнятості, бідністю переважної частини населення призводить до збільшення криміногенного потенціалу держави, зростання масштабів злочинності загалом і у сфері економіки зокрема. Саме кримінологічне дослідження стану економічної злочинності  дозволяє  виявити рівень результативності і ефективності роботи правоохоронних органів, які борються з економічною злочинністю в умовах сьогодення.

 

Підсумовуючи результати засідання, модератор подякувала усім учасникам за продуктивне обговорення окреслених питань, висловила побажання подальшої співпраці із запрошеними гостями круглого столу, підтримала активність студентів  щодо підготовки презентацій й жвавий інтерес до майбутньої професії.