» » У ТНЕУ відбувся науково-практичний семінар «Сучасні проблеми та перспективи розвитку системи валютного регулювання і контролю в Україні»

У ТНЕУ відбувся науково-практичний семінар «Сучасні проблеми та перспективи розвитку системи валютного регулювання і контролю в Україні»

Дата: 6-11-2012, 10:52 | Автор: Кафедра міжнародних фінансів

Протягом 1 листопада 2012 року кафедрою міжнародних фінансів проведено науково-практичний семінар «Сучасні проблеми та перспективи розвитку системи валютного регулювання і контролю в Україні».

 

У роботі наукового семінару активну участь взяли студенти Україно-німецького економічного факультету, Україно-нідерландського факультету економіки та менеджменту, факультету міжнародного бізнесу та менеджменту, факультету банківського бізнесу та професорсько-викладацький колектив кафедр міжнародних фінансів й банківської справи.

 

Із вступним словом виступив декан Україно-німецького економічного факультету Юрій Іванович Гайда. Привітавши усіх учасників науково-практичного семінару, Юрій Іванович зазначив, що в умовах глобалізації усіх форм міжнародної економічної діяльності валютна політика будь-якої країни є одним з найважливіших елементів її економічної стратегії, оскільки національні валютні системи пов’язують економіки окремих країн в єдиний світогосподарський комплекс. Необхідність дослідження розвитку системи валютного регулювання України як частини валютної політики зумовлена також високою питомою вагою експорту у валовому внутрішньому продукті держави.

 

У ході засідання було заслухано чотири ґрунтові доповіді.

 

Зокрема, із доповіддю «Сутнісно-теоретичні основи валютного регулювання» виступив студент 4 курсу Андрій Бульчак. У доповіді було розкрито сутність, призначення валютного регулювання та обґрунтовано структурно-логічну побудову його системи.

 

Під час роботи семінару виступила к.е.н., доцент кафедри міжнародних фінансів Оксана Мелих із доповіддю на тему: «Сучасні проблеми валютного регулювання в Україні». Доповідачем було висвітлено ефективність застосування Національним банком України основних економічних та адміністративних інструментів валютного регулювання, а також подано узагальнену оцінку ефективності зазначених інструментів на основі порівняльного аналізу цільових і фактичних параметрів розвитку валютного ринку України.

 

Студент групи МЕНМФ-41 Роман Кухарський презентував доповідь на тему: «Валютне регулювання», у якій проаналізував показники функціонування валютного і кредитного ринку в Україні, динаміку інтервенцій Національного банку України, купівлі-продажу безготівкової іноземної валюти на міжбанківському сегменті валютному ринку.

 

З доповіддю «Валютний контроль в Україні» виступив студент групи МЕНМФ-41 Валерій Ковальчук, який висвітлив сутність та завдання валютного контролю, проаналізував динаміку результативності контролю за операціями у сфері зовнішньоекономічної діяльності та надходжень до Державного бюджету України, що виникають в результаті стягнень за порушення валютного законодавства, виявлені у процесі здійснення валютного контролю.

 

Представивши свої роботи, доповідачі відповідали на численні запитання, вели активну дискусію з присутніми відповідно до тематики семінару. Активну участь у роботі семінару взяли викладачі кафедри міжнародних фінансів, а саме: к.е.н., доцент, заступник завідувача кафедри О.С. Пруський, к.е.н., доцент О.Ю. Мелих, к.е.н, доцент В.Ю. Безгубенко, к.е.н, викладач В.С. Свірський. Жваве обговорення проблем розвитку вітчизняного валютного ринку, валютної політики Національного банку України, впливу курсової динаміки гривні га зовнішньоекономічну діяльність та стан платіжного балансу ініціювали викладачі кафедри банківської справи та студенти наукового гуртка цієї кафедри «Банківський аналітик».

 

Як підсумок проведення науково-практичного семінару було визначено, що головним інструментом про здійсненні регулятивних дій у сфері валютних розрахунків в Україні залишається валютний контроль, спроможний за допомогою наявного комплексу заходів вирішувати завдання, що стоять нині перед економікою України. Валютне регулювання та валютний контроль забезпечують поступовість економічного піднесення та переходу до ринкової економіки, сприяють стабілізації потоків заощаджень резидентів на етапі, коли довіра до валютної політики ще не зміцніла.

 

Система валютного регулювання і контролю може бути посилена за ефективністю декількома способами. По-перше, правила режиму валютного контролю повинні бути викладені в систематичній чіткій формі, тобто у формі, що виключає можливість неоднозначних тлумачень. По-друге, режим валютного контролю, не повинен створювати істотних труднощів для легальної комерційної діяльності законослухняних господарюючих суб’єктів.