» » ІІ Міжнародна інтердисциплінарна зимова школа «Польща – Україна 2020»

ІІ Міжнародна інтердисциплінарна зимова школа «Польща – Україна 2020»

Дата: 25-02-2020, 10:12 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Інтернаціоналізація освітнього процесу – пріоритет стратегії розвитку Тернопільського національного економічного університету. У рамках стимулювання міжнародної академічної мобільності та розвитку неформальної освіти кафедра менеджменту, публічного управління та персоналу (факультет економіки та управління), продовжуючи багаторічні традиції співпраці з Вроцлавським економічним університетом, забезпечила організацію II Міжнародної мультидисциплінарної Зимової школи «Польща-Україна 2020», яка відбулася в місті Єленя-Гура (Республіка Польща).

 

У рамках роботи школи викладачі ТНЕУ й студенти освітніх програм «Менеджмент», «Публічне управління та адміністрування» та «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» пройшли тижневе стажування з метою, як удосконалення фахових компетентностей, так і набуття додаткових «м’яких» навичок. До участі в Зимовій школі долучилися й студенти освітніх програм «Аналітична економіка», «Соціальна робота» та «Право».

 

У складі делегації ТНЕУ: д.е.н., професор Григорій Монастирський (координатор школи з українського боку), д.е.н., доцент Дмитро Шушпанов, к.е.н., доцент Любов Турчин, к.е.н., доцент Інна Гуцул, д.е.н., доцент Алла Васіна та к.е.н., доцент Федір Ткачик. Координатором Зимової школи з польського боку виступила доктор габілітована, професор Вроцлавського економічного університету, почесний доктор ТНЕУ Анетта Зелінська.

 

Програма школи була надзвичайно насиченою. Учасники делегації ТНЕУ отримали неоціненний досвід спілкування з професорсько-викладацьким колективом Вроцлавського економічного університету, навчальних закладів міста Єленя Гура, керівниками підприємств, посадовими особами органів публічного управління та польськими студентами. Тренінгово-лекційна компонента гармонійно поєднувалася з можливістю вивчення практики ефективного управління організаціями різних типів.

 

Зокрема, в рамках програми Зимової школи відбулися:

– прес-конференція з заступником президента міста Єленя Гура Конрадом Сікорою, керівництвом та фахівцями виконавчих підрозділів Єлене-Гурської міської ради з вивчення досвіду муніципального управління та реалізації інноваційних технологій муніципального менеджменту;

– тренінг з стратегічного управління розвитком комунальних закладів культури на базі студентської віртуальної консалтингової фірми Вроцлавського економічного університету, на якому студенти ТНЕУ спільно з польськими партнерами напрацьовували стратегічні напрями розвитку Тернопільського драматичного театру та Тернопільської обласної філармонії;

– майстер-класи з робототехніки та педагогічної майстерності, спортивні змагання в Школі І-ІІ ступенів імені Болеслава Хороброго в Єленій Гурі;

– інтенсив з польської мови та лабораторні заняття з виготовлення сувенірів, які можна використати з метою активізації молоді в громаді, в Технічному коледжі в Єленій Гурі;

– інтерактивна дискусія українських та польських студентів про спільні риси та відмінності молоді двох країн в економіко-туристичному ліцеї імені Європейського Союзу в Єленій Гурі;

– воркшоп з кулінарного мистецтва та формування власного образу на базі Об’єднання професійних шкіл в Єленій Гурі імені Станіслава Сташіца;

– вивчення інноваційних технологій надання послуг комунальним підприємством «Теплицькі терми»;

– виїзне практичне ознайомлення з практикою успішного муніципального менеджменту на прикладі однієї з найбільш економічно потужних об’єднаних територіальних громад Польщі – гміни Громадка Болеславецького повіту Нижнєсілезького воєводства на запрошення війта Даріюша Павліщи, що є нащадком українців, які були переселені у післявоєнний період зі східних районів Польщі. Основу економічної бази гміни Громадка становлять підприємства Лігницької спеціальної економічної зони, особливості управління якими мали нагоду практично побачити українські студенти, зокрема учасники Зимової школи вивчали досвід управління та функціонування дистрибуційно-логістичної фірми «ACTION».

 

Від імені ректора Вроцлавського економічного університету та керівництва міста Єленя Гура всім учасникам стажування заступник президента міста Єленя Гура Конрад Сікора урочисто вручив міжнародні сертифікати.

 

Навчальна частина Зимової школи доповнювалася культурно-пізнавальною, що не випадково, оскільки Єленя Гура – центр польського туризму в Судетах. У перший день стажування делегація ТНЕУ ознайомилася з історичними пам’ятками міста Перемишля, що має спільну українсько-польську історію. Незабутнім стало відвідання столиці Чехії – міста Праги, в якому стажисти змогли ознайомитися з практикою муніципального управління в сучасному великому місті. Завершилося стажування одноденною мандрівкою до старовинного міста Вроцлава.

 

Підсумовуючи результати II Міжнародної мультидисциплінарної Зимової школи «Польща-Україна 2020», її організатори погодили практичні аспекти Х Ювілейної Міжнародної Весняної школи з публічного управління та менеджменту для студентів освітніх програм «Публічне управління та адміністрування» і «Менеджмент» Тернопільського національного економічного університету, яка відбудеться 9-17 травня 2020 року.

 

Багаторічна, різнопланова та плідна співпраця між ТНЕУ та Вроцлавським економічним університетом є реальним та конструктивним внеском у справу євроінтеграції України, інтернаціоналізації вітчизняної вищої освіти.