» » Студенти ТНЕУ побували у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї

Студенти ТНЕУ побували у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї

Дата: 8-11-2012, 09:49 | Автор: Олександр Рудяк, МЕВ-11, УНЕФ

На оглядовій екскурсії в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї 30 жовтня, 1 та 6 листопада побували студенти Україно-німецького економічного факультету, факультету міжнародного бізнесу та менеджменту, юридичного факультету, Україно-нідерландського факультету економіки та менеджменту, факультету фінансів та факультету обліку та аудиту Тернопільського національного економічного університету.

 

Захід став дуже пізнавальним для його учасників. Першокурсники зацікавлено оглядали експонати та слухали інформацію про них. Слід зазначити, що насамперед цей візит був надзвичайно захоплюючим для студентів з інших областей України, оскільки вони дізналися багато нового про місто, в якому навчаються, про його велич і багату історію.

 

Представники Тернополя, в свою чергу, узагальнили та суттєво покращили свої знання про рідний край. Студенти, які завітали на екскурсію, дізналися, що Тернопільський обласний краєзнавчий музей – найдавніший заклад культури і просвітництва області. Він знаний в Україні та зарубіжжі довершеними експозиціями, унікальними фондовими збірками, численними виставками. Музей невдовзі відзначатиме своє 100-річчя.

 

Урочисте відкриття Подільського музею Товариства «Народна школа», колекційні збірки якого стали основою нинішнього музею, відбулося 13 квітня 1913 року.  Музей декілька разів міняв місце знаходження. У грудні 1982 року в Тернополі відбулася подія, якої чекали майже п’ятнадцять років. У спеціально побудованому будинку, в центрі древнього міста було відкрито Тернопільський обласний краєзнавчий музей, експозиція якого розмістилась на площі  майже 1800 квадратних метрів.

 

Музей був високо оцінений як вітчизняними, так і зарубіжними вченими та музеєзнавцями. Експозиція визнана однією з кращих серед краєзнавчих музеїв України. У 1983 році музей став дипломантом ВДНГ України і майже ціле десятиріччя отримував найвищі музейні нагороди.

 

Ця експозиція в основі своїй залишається чинною донині, хоч з плином часу, зміною суспільного устрою та набуттям Україною незалежності на початку 1990-х рр. було здійснено реекспозицію окремих розділів і тем, виставлено матеріали, що роками зберігались у фондах, а також зібрані матеріали в результаті нових експедицій та пошуків. Так, великий пласт національної історії, забороненої, забутої, частково знищеної, завдяки музейній експозиції став доступним для тисяч відвідувачів, які щорічно відвідують музей і не перестають захоплюватися, адже попри смислове навантаження – це ще й мистецька робота кращих вітчизняних дизайнерів, які були залучені до художньо-оформлювальних робіт.

 

 

Сьогодні збірки музею становлять понад 166 тисяч матеріальних пам’яток, серед них є унікальні, аналогів яким немає у жодному іншому музеї України. Стародруки, старовинна зброя, збірки національного одягу, поштівки, рідкісні світлини та документи, предмети міського та сільського побуту, багаті філателістичні та нумізматичні колекції, ряд вартісних антикварних речей, особисті речі та архіви видатних уродженців краю та інше.