» » Викладач Коледжу економіки, права та інформаційних технологій ТНЕУ розповів про секрети підготовки до ЗНО з історії України

Викладач Коледжу економіки, права та інформаційних технологій ТНЕУ розповів про секрети підготовки до ЗНО з історії України

Дата: 24-04-2020, 17:24 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Сьогодні відбувся вебінар на тему: «Здати ЗНО з історії України – мрія чи реальність?». Студенти Коледжу економіки, права та інформаційних технологій ТНЕУ та усі охочі разом з викладачем Віталієм Михайлицею розглядали особливості підготовки до ЗНО, структуру завдань з історії України, способи ефективного вивчення матеріалу, методи боротьби з хвилюванням та багато іншого.

 

Власним досвідом «проходження» через Зовнішнє Незалежне Оцінювання поділилися і юні гості вебінару – Наталя Гарасівка, студентка Національного університету «Києво-Могилянська академія», і Дмитро Божинський, студент Тернопільського національного економічного університету. Дмитро і Наталя поділилися власними секретами якісного вивчення матеріалу, розповіли яким чином опанувати себе, щоб не розгубитися, як долати хвилювання.

 

Гості запевнили студентів коледжу, що лише від них самих залежить успіх – варто ставити перед собою чітку ціль, розуміти її необхідність, впевнено крокувати до неї, не сподіваючись на «щасливий випадок», а лише на власні сили. Це потребує хорошої самоорганізації, але результат того вартий!

 

Викладач Віталій Михайлиця акцентував увагу студентів на ґрунтовній підготовці до складання ЗНО й висловив власні поради з огляду вивчення історії України.

 

Як самостійно підготуватися до ЗНО з історії України?

 

– оцініть час, який залишився до тестування та власний рівень знань;

– синхронізуйте ці показники із темами для опрацювання;

– визначтеся з методом опрацювання теоретичної інформації та практичними вправами для закріплення результату, комбінуйте різні методи навчання – слухайте аудіозаписи, переглядайте відео уроки, створюйте таблиці, працюйте з картами та довідниками;

– найкращий метод запам’ятовування історії – це її обговорення, вашими співрозмовниками можуть бути брат чи сестра, батьки, одногрупники чи однокласники, з якими ви спілкуєтеся онлайн.

 

Як запам’ятати дати?

 

– не «зубрити», а навчитися орієнтуватися у послідовності епох;

– старайтеся запам’ятати персонажів, твори мистецтва, історичні пам’ятки, пов’язані з тією чи іншою датою;

– перетворіть запам’ятовування дат у гру – використовуйте спеціальні або зроблені власноруч картки й проводьте час і цікаво, і корисно;

– якщо вам зручніше навчатися онлайн – підберіть цікаві для себе онлайн-додатки з вивчення історичних дат (Quizl, Flashcards).

 

Як вивчати історичні карти?

 

– запам’ятовуйте елементи – позначки міст, столиці, розташування об’єктів, країн-сусідів тощо;

– пам’ятайте, що карти у тестовому зошиті можуть візуально відрізнятися від кольорових атласів, які ви вивчали тому дивись попередній пункт)).

 

Як розпізнати зображення?

 

– найкраще опрацьовувати зображення у чорно-білому варіанті – такому як вони будуть у тестовому зошиті;

– особливу увагу (як і в картах) звертати на деталі – часто саме вони «наштовхнуть» вас на правильну відповідь;

– навчіться «читати» карикатури, спробуйте зрозуміти, що ними хотів сказати автор.

 

Як вивчати складні теми?

 

– визначте і зрозумійте ключових дійових осіб, згодом виокреміть їхні ідеї, партії, організації, дії тощо; 

– створіть хронологічну лінію часу, оскільки багато подій відбуваються в один рік, а деякі – в один день;

– перед вивченням нової теми повторіть матеріал з минулої, щоб розуміти історичну послідовність.

 

І ЯК ЖЕ УСПІШНО СКЛАСТИ ТЕСТ?

 

Правильно побудуйте роботу над тестом.

Отримавши зошит перелистайте усі сторінки, візуально опрацюйте основні блоки інформації. Це психологічно дає розуміння того, який об'єм роботи чекає. Уважно прочитайте запитання, якщо відповідь прийшла одразу – позначайте і рухайтеся далі. Питання, у яких сумніваєтеся, краще пропустити, і повернутися до них пізніше.

 

Розподіліть час на виконання завдань.

Пам’ятайте – завдання на відповідність та на встановлення хронологічної послідовності потребують більше часу, ніж інші. Найважливіше – залишіть мінімум 30 хвилин на заповнення бланку тестових відповідей.

 

Будьте уважними – не допускайте типових помилок.

Запитання на ЗНО не лише перевіряють знання учнів, а й їхню пильність. Часто помилки трапляються саме через неуважність.

 

Ознайомтеся з правилами проходження тесту.

Щоб не втратити бали на якихось порушеннях, потрібно детально ознайомитися із правилами, зазначеними у тестовому зошиті. Особливу увагу приділити пунктам, що стосуються виправлення відповідей.


 

Сподіваємося, що вебінар став корисним для його учасників й багато у чому допоміг «розставити крапки над і».

Отож бажаємо усім якісної підготовки й успішного складання ЗНО і не лише з історії України!