» » 18 травня в Україні та за її межами вшановуватимуть День пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу…

18 травня в Україні та за її межами вшановуватимуть День пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу…

Дата: 15-05-2020, 14:15 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 18 травня в Україні та за її межами вшановуватимуть День пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу. Один із злочинів радянської влади, який позбавив домівки цілий народ – кримських татар. Майже п’ятдесят років вони поневірялися по чужині і лише на початку 1990-х змогли повернутися додому. На жаль, не всі змогли дожити до цього моменту.

 

Нашим обов'язком є збереження пам'яті про ці сторінки історії…

Пропонуємо Вам у ці дні переглянути художні фільми, які передають дані події та допоможуть заглибитися в історію кримськотатарського народу:

 





  «Хайтарма» – фільм 2013 року, створений на основі реальних подій і розповідає про сталінську депортацію кримських татар, вчинену у травні 1944 року. Ця трагічна сторінка в історії кримськотатарського народу показана через погляд прославленого льотчика, національного героя кримських татар Амет-Хана Султана: після вигнання нацистських окупантів з Криму, військове командування дозволило Амет-Хану (у ролі Ахтем Сеїтаблаєв) разом з його бойовими товаришами відвідати батьків у Алупці. За збігом обставин на час перебування льотчиків у Алупці припала операція НКВС з примусової депортації кримських татар. Радянський ас, якого боялися німецькі пілоти, не зміг захистити свій народ від злочину Сталінського режиму.
  «Чужа молитва» – фільм 2017 року, міжнародна назва «87 Children», робоча назва «Її серце» – копродукційний історико-драматичний фільм режисера Ахтема Сеїтаблаєва, заснований на реальних подіях. Стрічка розповідає історію кримської татарки Саїде Аріфової, яка під час Другої світової війни двічі врятувала 88 єврейських дітей-сиріт: спершу – від нацистів, видаючи дітей за кримських татар, а вдруге – від військ НКВС, які здійснювали депортацію кримських татар у травні 1944 року, довівши, що ці діти є євреями.