» » Відбувся 4-й онлайн форум з методики викладання фінансової грамотності

Відбувся 4-й онлайн форум з методики викладання фінансової грамотності

Дата: 22-07-2020, 16:57 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 16 липня 2020 року у режимі zoom-конференції відбувся 4-й онлайн- форум з методики викладання фінансової грамотності, який об’єднав освітян та усіх небайдужих людей, котрі опікуються проблемами підвищення рівня фінансової грамотності наших співвітчизників.


Модератор заходу – д.е.н., професор Тетяна КІЗИМА, привітавши учасників форуму, зазначила, що, зважаючи на епідеміологічну ситуацію, яка склалася в Україні, та з метою запобігання поширенню коронавірусної інфекції (СОVID-19) усі учасники освітнього процесу змушені були адаптуватися до особливостей організації навчання під час карантину. А з огляду на те, що режим дистанційного навчання виявився доволі незвичним та неочікуваним, форсований перехід на онлайн-освіту став неабияким викликом як безпосередньо для самих педагогів, так і їхніх учнів та студентів. Відтак саме питання специфіки викладання фінансової грамотності в умовах карантину і були винесені в порядок денний для обговорення учасниками 4-го онлайн-форуму педагогів з різних регіонів України.


Зокрема, вчитель фінансової грамотності із НВК „Лозівська ЗОШ І-ІІІ ступенів – ДНЗ” Галина ЛОГІН розповіла, що в умовах карантину вона працювала з учнями, котрі перебували вдома, застосовуючи сучасні технології дистанційного навчання. Для здійснення обміну навчальними матеріалами з фінансової грамотності використовувалися усі наявні пристрої, у тому числі і гаджети, за допомогою яких організувалися спільноти в соціальних мережах. Також матеріали надсилалися електронною поштою, розміщувалися на вебсайті школи (зокрема, відео-уроки та гіперпосилання на них). Особливу вдячність Галина Володимирівна висловила д.е.н., доценту кафедри фінансів імені С.І. Юрія ТНЕУ Віталію ПИСЬМЕННОМУ – розробнику цікавих новаційних інструментів (мультфільми, настільні фінансові ігри та книжечки для дітей), які вона повсякчас використовує на своїх уроках з фінансової грамотності.


До слова, активними помічниками Віталія Валерійовича завжди є студенти, які навчалися чи навчаються зараз на магістерській програмі, що функціонує на кафедрі фінансів імені С.І. Юрія. Відтак до розмови про навчання під час карантину активно долучилися студенти освітньо-професійної програми „Фінансова грамотність” Аліна КЛИМЕЦЬ та Олег ГАВРИЛИШИН, які розповіли про переваги і недоліки онлайн-освіти. Фідбеки студентів стосовно зміни формату навчання були доволі позитивними, вони з розумінням поставились до ситуації, що склалася. Хоча деякі з них на початку побоювалися, що після переходу в онлайн вони втратять можливість спілкуватися із викладачами. Однак після першого тижня занять з’ясувалось, що новий формат роботи студенти уже перестали сприймати як знеособлений вебінар, а економію часу та можливість вільно ним розпоряджатися назвали великим «плюсом». 


Питання імплементації настільних ігор у навчальний процес при викладанні фінансової грамотності актуалізував д.е.н., доцент кафедри фінансів імені С.І. Юрія ТНЕУ Віталій ПИСЬМЕННИЙ, який презентував настільні фінансові ігри для дітей: „Малі підприємці”, „Мій перший мільйон”, „Дитячий бюджет”, „Жива економіка”, „Фінансові шахраї” та „Фінансові піраміди”. Доповідач наголосив, що використання ігрових навчальних технологій (у тому числі і при викладанні фінансової грамотності) дозволяє ефективно залучати школярів до активної діяльності, розкривати їхній творчий потенціал, формувати навички роботи у колективі, розвивати наполегливість в освоєнні азів фінансової грамотності та підвищувати рівень мотивації до навчання загалом.


Також учасники онлайн-форуму обговорили найважливіші і найпомітніші зміни у сфері особистих фінансів українців, викликані епідеміологічною ситуацією. Тож слушними були слова учителя Збаразької ЗОШ I-III ст. № 1 Лесі ПАВЛИК про необхідність обов’язкового викладання фінансової грамотності у школі та підвищення рівня фінансової освіти дорослих. Адже через низький рівень фінансової грамотності та відсутність елементарних навиків управління особистими фінансами багато людей виявилися непідготовленими до життя в умовах карантину.


Наприкінці модератор заходу Тетяна КІЗИМА подякувала вчителям за неповторний педагогічний «шарм», який вони привносять у роботу форуму; студентам освітньо-професійної магістерської програми «Фінансова грамотність» за їхню небайдужість і бажання долучитися до роботи форуму; іншим присутнім на форумі зацікавленим особам, які дбають про фінансову грамотність своїх дітей та родин; а також викладачам кафедри фінансів імені С.І. Юрія, які незмінно долучаються до організації таких заходів.


Учасники форуму з великим задоволенням відгукнулися на пропозицію знову зустрітися на анонсованих заходах з методики викладання фінансової грамотності, що організовуватимуться кафедрою фінансів ім. С. І. Юрія у наступному навчальному році. Це, зокрема, будуть курси підвищення кваліфікації для вчителів «Ігрові технології навчання при викладанні фінансової грамотності» та вже традиційний 3-й Вернісаж-практикум для вчителів з фінансової грамотності. Отож до наступних зустрічей, колеги!