» » Навчились виготовляти ляльки-мотанки

Навчились виготовляти ляльки-мотанки

Дата: 24-11-2012, 10:42 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

Лялька-мотанка у наших предків була берегинею. Нещодавно у Тернопільському національному економічному університеті відбувся майстер-клас із виготовлення цієї народної іграшки. Його провела тернопільська майстриня Олена Павлівна Полещук.

 

Святковий захід розпочали і закінчили піснями. Для усіх, хто завітав на майстер-клас, співали Еля Атаманчук, Ірина Клименко, Роксолана Залізняк і Тетяна Шарган. Потім демонстрували відеофільм про ляльку-мотанку. Відтак, своїм досвідом із виготовлення народної іграшки ділилась пані Олена.

 

За кілька годин ми навчились нехитрій справі – виготовленню давнього українського оберегу і  дізнались чимало цікавої інформації. За словами майстрині, всі елементи одягу ляльки-мотанки несуть в собі якесь смислове навантаження. Так, наприклад, спідниця -уособлює землю, а головний убір – зв'язок із небом. Кожен колір має свою символіку.  Прислухавшись до розповіді майстрині та до її вказівок, студенти власноруч змайстрували  оберіг. Це було зовсім нескладно і дуже захопливо. Невдовзі із підготовлених матеріалів з’явились голова, руки, вбрання і навіть прикраси. Час пролетів непомітно, і ляльки-обереги, наповнені нашою позитивною енергетикою, були готові.

 

Усім присутнім дуже сподобався цей майстер-клас. Такі заходи слід пропагувати серед молоді, адже лялька-мотанка є однією з давніх традицій нашого народу, яку потрібно відновити й передавати з покоління в покоління, аби вона залишалася тим родинним оберегом, яким була багато століть тому.

 

Автор: Аня Сташків, ФФ

Фото: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю