» » Велет Духу, який назавжди залишиться молодим

Велет Духу, який назавжди залишиться молодим

Дата: 26-11-2012, 09:20 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

Четвер 22 листопада став особливим, незабутнім святом для усієї університетської родини ТНЕУ, оскільки саме цього дня до вищого навчального закладу завітав Блаженніший Любомир Гузар.

 

В актовій залі Тернопільського національного університету – аншлаг. Послухати повчання Блаженнішого Любомира прийшли не лише студенти та викладачі ТНЕУ, а й багато тернополян та гостей міста, які вітали архієпископа стоячи.

 

Любомир Гузар після того, як залишив провід Греко-Католицької Церкви, не покидає  мандрувати Україною та проводить зустрічі із молоддю. За словами Блаженнішого, спілкування з юнаками та дівчатами допомагає і йому залишатися молодим.

 

Перед зустріччю в актовій залі шановний гість відвідав капличку на території університету, а також у теплій атмосфері поспілкувався з керівництвом ВНЗ. У розмові з Блаженнішим Любомиром Гузаром в.о. ректора ТНЕУ, професор А. І. Крисоватий зауважив, наскільки важливою є духовна підтримка Блаженнішого у дні, коли університетська родина глибоко сумує з приводу смерті ректора. Андрій Ігорович також підкреслив, наскільки цінною є та увага Блаженнішого Любомира, яку він приділяє молоді. 

 

На сцені актової зали, вітаючи Любомира Гузара в Тернопільському національному економічному університеті, в.о. ректора, професор А. І. Крисоватий назвав Блаженнішого «Велетом Духу» та від імені студентства та професорсько-викладацького колективу висловив бажання незабаром зустрітися знову, оскільки підтримка і благословення Любомира Гузара є особливо значущими.

 

Під час зустрічі усі бажаючі мали змогу написати свої питання Блаженнішому Любомиру, і він радо дарував свої вичерпні відповіді на кожне з них.

 

Для тих, хто не мав змоги відвідати зустріч, наводимо уривки з бесіди між Блаженнішим Любомиром та громадою міста Тернополя.

 

 У своїй праці «Шляхом Обнови» Патріарх Йосиф Сліпий говорить про таке поняття як «благородність». Скажіть, будь-ласка, чи це поняття втратило сьогодні свою актуальність і наскільки важливо для молодої особи бути благородною?


- Я ну думав, що будуть такі важкі питання. (Сміється). Я собі легше уявляв, але я сам то запропонував і буду старатись відповідати. Благородність – це стан душі, з яким ми зустрічаємо наших ближніх. Благородна людина, зустрічаючи на вулиці перехожих, не просто швиденько минає їх, а ставить собі питання «Що доброго я можу тобі зробити, чим допомогти?». І найменше, що можна зробити – усміхнутись зустрічному. Благородність актуальна сьогодні…більш, ніж будь-коли.

 

Як молодій людині долати страх перед відповідальністю за себе, за державу?


- Відповідальність означає, що коли ми маємо проблемну ситуацію, тоді треба запитати себе «Що я повинен зробити?», і якщо питання сумлінне, то відповідь почуємо у власному сумлінні. Не треба дивуватися, що люди втікають від відповідальності. Нема іншого способу, як зціпити зуби і сказати, що я можу чи повинен це зробити, і я приймаю відповідальність. Ми не можемо завжди бути дітьми і класти вину на когось. Вам молодим, треба пам’ятати, що одруження – дуже велика відповідальність, яка вимагає зрілості. І до цього себе треба заздалегідь готувати.

 

Зараз сучасна молодь прагне мати «вільні» стосунки, але ж про які обмеження не слід забувати?


-  Багато хто вважає, що бути вільним означає робити все, що хочу. Ні, це не свобода. Воля – це могти робити добро. Зараз популярне поняття, що перед одруженням треба все спробувати – це не годиться для Божої волі. Найкращий подарунок, який можуть зробити одне одному наречені – вступити у шлюб чистими.

 

Існують чутки, що 21 грудня настане кінець світу, як Ви до цього ставитесь?


-  Раджу кожному купити сірники і свічечки. (Сміється) Я тим не переймаюсь. За своє життя це вже шостий кінець світу, з яким мені доведеться зіткнутись. Люди по-різному до цього ставляться: одні впадають в паніку, а інші радіють, що тепер можна робити все, що заманеться.


Чи можете Ви назвати себе щасливою людиною? В чому полягає щастя?


- Я почуваюся щасливим. Не знаю напевно, але я ніколи не мав особливих амбіцій осягнути якесь становище. Я приймав життя таким, як воно є. Задовольнявся всім, що приходило в життя. Зараз я вже старший чоловік, то і немає, за що мріяти. (Сміється). Задумуюсь над тим, щоб писати спогади, яких назбиралось чимало за все життя. Взагалі, щастя полягає у внутрішньому спокої. Люди стають нещасними, коли шукають лише слави і багатства. Щастя – не любити, а бути любленим, коли ти усвідомлюєш, що Бог тебе любить. Це нелегко зрозуміти, але, коли вже усвідомиш, все в житті здається легким. 

 

Тепла зустріч з Блаженнішим Любомиром Гузаром залишила у наших серцях лише найприємніші спогади, його мудрі повчання та ідеї ми неодмінно пропагуватимемо у своєму житті. Щиро сподіваємося, що Блаженніший Любомир ще неодноразово удостоїть ТНЕУ своїм візитом.