» » «Роль JP Morgan Chase і Goldman Sachs у світовій банківській системі»

«Роль JP Morgan Chase і Goldman Sachs у світовій банківській системі»

Дата: 25-02-2013, 11:02 | Автор: Кафедра банківської справи

Дев’ятнадцятого лютого 2013 року студентським науковим гуртком кафедри банківської справи «Банківський аналітик» був проведений науковий семінар на тему: «Роль JP Morgan Chase і Goldman Sachs у світовій банківській системі».

 

Розпочала науковий семінар зі вступним словом голова студентського наукового гуртка Юлія Якименко, зазначивши обрану тематику для обговорення, а також представила гостей засідання. Зокрема, у науковому заході взяли участь: завідуючий кафедрою банківської справи, д.е.н., професор О.В. Дзюблюк, к.е.н., доцент Г.М. Балянт, викладачі кафедри банківської справи В.М. Вітюк та Л.М. Прийдун, а також куратор гуртка викладач В.Я. Рудан та члени студентського наукового гуртка «Банківський аналітик».

 

Із ґрунтовними доповідями відповідно до теми наукового семінару виступили учасники гуртка «Банківський аналітик», а саме: Марія Загірська, Марія Борис та Лілія Педорич.

 

Першою була заслухана доповідь студентки групи ФБС-32 Марії Загірської на тему: «Створення і розвиток JP Morgan Chase і Goldman Sachs». Відтак, в 1930 році JP Morgan & Co. був змушениий вибирати між комерційним банкінгом й інвестуванням, коли вибір впав на банкінг, частина партнерів утворила Morgan Stanley. Сьогодні JP Morgan включає в себе капітали кількох компаній, що вже добилися успіху та авторитету на світовому фінансовому ринку. За останні 9 місяців 2012 року прибуток банку J.P.Morgan Chase виріс на 2% - до 15,59 млрд дол. Щодо Goldman Sachs доповідач відмітила, що це є фінансовий консультант багатьох важливих компаній, урядів країн та багатих сімейств, а також є головним оператором американського казначейства. В травні 1999 року відбувся перший випуск акцій Goldman Sachs на фондовий ринок. Протягом багатьох років банк стабільно входить у п’ятірку найбільших інвестиційних банків США, а його капіталізація перевищує $53 млрд. 

 

Про фінансові махінації Goldman Sachs на інвестиційному ринку США доповіла студентка групи ФБС-43 Марія Борис, яка повідомила докази, які підтверджують той факт, що Goldman Sachs зловживав довірою інвесторів, оскільки не надавав їм повної і достовірної інформації щодо високо ризикових іпотечних цінних паперів. Банк рекомендував своїм клієнтам купляти дериватив Abacus, який формувався з інших деривативів та іпотечних цінних паперів, що в кінцевому результаті призвело до багатомільярдних втрат вкладників. Цей фінансовий продукт був забезпечений пулом іпотечних паперів категорії subprime і введений на ринок напередодні обвалу subprime – іпотеки в США. Через вісім місяців після продажу Abacus інвесторам, продукт знецінився. Доповідач зауважила, що 16 квітня 2010 року Комісія з цінних паперів офіційно подала в суд на Goldman Sachs, звинувативши банк у приховуванні інформації від інвесторів. Претензії мало також Федеральне агентство з фінансування житла і прокурори всіх 50 штатів. В кінцевому результаті Goldman Sachs виплатив 550 млн дол., з яких 250 млн дол. були направлені безпосередньо на виплату компенсації інвесторам, а інші – у державну казну.

 

Наступною виступила студентка групи ФБС-43 Лілія Педорич, яка у своїй доповіді відмітила лідерство JP Morgan Chase у світовій банківській системі. Зокрема, доповідач відмітила, що на сьогодні банк входить в список чотирьох найбільших фінансових інститутів США разом з Bank of America, Citigroup і Wells Fargo. Поряд з цим, студентка відмітила той факт, що JP Morgan Chase&Co стали першими, хто отримав позов від підрозділу прокуратури США, який розслідує причетність великих банків до фінансової кризи 2008 року за розпорядженням президента Барака Обами, оскільки кредитний підрозділ банку не зважав на проблеми кредитів, ймовірність дефолту за якими була досить високою та облігації за якими продавали інвесторам. Крім того, представники Lehman Brothers зазначають, що співробітники JP. Morgan, скориставшись необмеженим доступом до всіх даних, зуміли вивести з банку 8,6 млрд. доларів за кілька днів до його банкрутства, при чому 5 млрд. доларів були виведені вже в день фінансового краху Lehman Brothers. Разом з тим, доповідач зауважила, що не зважаючи на всю очевидність причетності JР. Morgan Chase у провокуванні та виникненні кризи  2008 року, даний банк виступає одним із лідерів у сфері кредитного ризик-менеджменту у вигляді програмного забезпечення – CreditMetrics і Credit Manager.

 

Заслухавши представлені доповіді, члени гуртка та всі присутні взяли активну участь в обговоренні ролі JP Morgan Chase і Goldman Sachs у світовій банківській системі.

 

Зокрема, Тетяна Палешник, студентка групи ФБС-34, звернула увагу на продаж дефолтних свопів, які поглибили світову фінансову кризу та спричинили значні збитки як комерційних банків, так і емітентів даних цінних паперів. Вартий уваги сам механізм дії даних фінансових інструментів, який полягає у страхуванні від дефолту позичальника шляхом купівлі свопів, що не мають реального забезпечення.

 

Віталій Іолтуховський, студент групи БСм-51, підкреслив, що більшість учасників фінансового ринку купляли нічим не забезпечені дефолтні свопи, що є результатом чітко продуманого менеджменту емітентів таких цінних паперів. Відтак, було відмічено, що це типова поведінка династії Ротшильдів, які ще в Англія XIX століття займались такою фінансовою політикою. 

 

Підняв питання щодо ситуації з Lehman Brothers Василь Павлович, студент групи ФБС – 44, оскільки існує думка, що банкрутство цього інвестиційного банку є початком ланцюгової реакції, яка призвела до світової кризи 2008 року. При чому студент відмітив неефективну політику, що проводилась в Lehman Brothers напередодні масштабних проблем фінансової системи, а саме, зауважив, що були надані чималі премії для менеджерів установи в період звернення про матеріальну допомогу банку. Також комітет США, що розслідував причини фінансової кризи, заявив, що Голова майже збанкрутілого інвестиційного банку приховував свої доходи в сумі, яка досягала 100 млн дол.

 

Лілія Педорич, студентка групи ФБС-43, звернула увагу на думку більшості провідних експертів, які стверджують, що надання фінансової допомоги Lehman Brothers у 2008 році не врятувало б ситуацію на фінансовому ринку. Зокрема, студентка наголосила, що для JP Morgan Chase було відомо про цілком вірогідне банкрутство одного з лідируючих банків США, а дану інформацію вони могли використати у власних цілях.

 

Завідуючий кафедрою банківської справи, д.е.н., професор О.В. Дзюблюк наголосив на тому, що більшість учасників на фінансовому ринку понесли значні втрати в період світової кризи, однак є установи, а саме JP Morgan Chase та Goldman Sachs, які змогли використати таку ситуацію на свою користь, здійснюючи вплив на фінансовий сектор через вигідні для них умови. Прикладом, такої ситуації є дії Goldman Sachs у 2000 році, який значно збільшив свої активи на кризі доткомів. Схема їхніх махінацій полягала у проведенні інвестиційних консультацій і пропагандуванні таким чином перспективних інтернет-компаній. Відтак, банк продав чималу кількість акцій компаній нового типу після чого покинув даний ринок, передбачаючи його падіння. Подібну ситуацію з дещо оновленими правилами ми могли спостерігати на ринку іпотечного кредитування та з дефолтними свопами.

 

Також професор О.В. Дзюблюк звернув увагу на зв`язок між діяльністю Goldman Sachs та кризою Єврозони, зазначивши, що першочерговою причиною кризи на фінансовому ринку Європи стала боргова криза в Греції, яка за підтрмки Goldman Sachs змогла стати учасником єврозони. Уряд країни зайняв кошти в американських банкірів через операції з валютними свопами, не включивши цю суму в дані про бюджетний дефіцит. Таким чином Афіни отримали в цілому понад € 5 млрд. Також професор О.В. Дзюблюк  підкреслив, що на сьогодні не уряди найбільш розвинених країн впливають на світову економіку, а провідні міжнародні банківські установи диктують та змінюють правила поведінки в світі. 

 

Висвітлив думку щодо взаємозв`язку між особами правління уряду США та управлінцями JP Morgan Chase і Goldman Sachs куратор гуртка викладач В.Я. Рудан. Наприклад, у 1986 році ФРС під головуванням Алана Грінспена, колишнього директора JP Morgan Chase, запропонувала кредитні похідні інструменти, які дозволять банкам знизити вимоги до капіталу. Стосовно цього Марія Загірська, студентка групи ФБС-32, зауважила, що існують випадки впливу зазначених банків на ситуацію фінансового ринку через державний уряд. При цьому, студентка відмітила те, що доволі часто провідні інвестиційні банки США проводили агресивну, а в такому випадку і ризикову, інвестиційну політику, за яку платили громадяни країни.

 

Михайло Бобко, студент групи ФБС-52, зауважив, що JP Morgan Chase і Goldman Sachs мають надзвичайно великий обсяг активів і фактично є недоторканими  - «занадто великими, щоб збанкрутувати». У випадку їхнього, звичайно з малою ймовірністю, банкрутства уряд держави надасть необхідну допомогу, оскільки потрібно підтримувати стабільність банківської системи, яка прямо пропорційно залежить від вказаних банків. При цьому, Віталій Іолтуховський, студент групи ФБС-51, підмітив, що названі банківські установи мають високий ступінь довіри, в основному завдяки впровадженню інновацій у фінансовій сфері.

 

Юлія Якименко, голова студентського наукового гуртка, підсумувала обговорення наукового семінару, висловивши подяку доповідачам за змістовні доповіді та всім присутнім за активну участь в обговоренні піднятих питань, зауваживши про необхідність дослідження даної тематики в подальших наукових дослідженнях.