» » Студентів ТНЕУ поєднало Шевченкове слово

Студентів ТНЕУ поєднало Шевченкове слово

Дата: 15-03-2013, 11:15 | Автор: Богдан Архитко, УНФЕМ, учасник студентського прес-клубу «Акценти» відділу гуманітарної освіти та виховання ТНЕУ

Конкурс читців поезії Т. Г. Шевченка та власних творів про Кобзаря «Нас єднає Шевченкове слово» між студентами факультетів ТНЕУ відбувся 12 березня в університетській світлиці. Даний захід організував відділ гуманітарної освіти та виховання спільно з первинною профспілковою організацією студентів з нагоди 199-ї річниці від дня народження великого поета.

 

Поезії Тараса Шевченка декламували: Олександра Стумчинська (ФЕУ), Іванна Герман (ФФ), Уляна Бурбило (УНЕФ), Ірина Ковбасюк (ФО), Оксана Журавель (коледж ФДПМП), Роман Савчук (ФАЕМ), Анастасія Шкатула та Богдан Ризванюк (ФББ). Авторський вірш «До Тараса» читав студент ЮФ Ігор Осадчук.

 

«Поет живе в серцях свого народу, його душа в святих його словах», - ці рядки і справді доводять, що Тарас Шевченко живе серед нас. Сьогодні можна чудово відчути правдивість цих слів, незважаючи на бурхливі зміни у суспільстві. 

 

Під час конкурсу твори Великого Кобзаря немов би ожили в емоціях і пристрастях учасників. Склалось враження, наче сам Тарас говорить їхніми устами, ніби він сам вибирав поезії для читців і готував їх до виступу. Студенти представили наступні твори: «Осія. Глава XIV. Подрожаніє», «Наймичка», «Муза», «Маленькій Мар’яні», «Мар’яна-черниця», «Сон», «Н. Маркевичу», «Причинна», «І мертвим, і живим…».

 

Гарним доповненням до конкурсу став виступ ансамблю бандуристів «Калинове намисто» та вокального ансамблю «Галичанка». Звуки  бандури перенесли мене так далеко, що я просто забув про оточуючих, і немов би опинився десь у степу перед стареньким сивобородим дідусем у вишиванці. Спів  увів мене у своєрідний транс, і я уявив себе маленьким хлопчиком на руках у своєї матері. 

 

Переможцями конкурсу читців стали: Анастасія Шкатула (І місце), Олександра Стумчинська та Іванна Герман (ІІ місце) та Богдан Ризванюк (ІІІ місце).