» » Студенти переглянули фільм «Як нас створила Земля?»

Студенти переглянули фільм «Як нас створила Земля?»

Дата: 15-04-2013, 12:21 | Автор: Відділ гуманітарної освіти та виховання

В рамках екологічної декади, що розпочалася в ТНЕУ, 11 квітня студенти переглянули документальний фільм «Як нас створила Земля?».

 

Неймовірна сила нашої планети, незвіданий світ, чотири стихії, що вплинули на історію людства, – саме про це йшлося у цій науково-пізнавальній стрічці.  Вогонь, земля, вітер, вода – завдяки цим стихіям виникали і занепадали цивілізації. Вони підштовхнули людей до науково-технічного прогресу. Природні чинники мали значно більше значення в процесах еволюції людини, ніж ми думали раніше. Який взаємозв'язок людини і навколишнього середовища? Чи займаємо ми домінуюче місце в природі? Чи вона сама диктує нам умови життя? Чи вплинуло географічне і геологічне положення, кліматичні умови на процвітання одних цивілізацій і загибель інших? Що є головним в людському розвитку? Саме на ці питання творці фільму намагалися дати вичерпні відповіді.

 

Головний дійовий персонаж фільму професор Ієн Стюарт досліджує відносини між надрами Землі і розвитком людської цивілізації. Він відвідує дивовижні печери кристалів в Мексиці, опускається в отвір в Іранській пустелі і проповзає через семитисячолітні тунелі в Ізраїлі. Його дослідження показує, що протягом всієї історії наші предки були дивним чином пов'язані з лініями розлому території, що з'єднують поверхню з глибинами планетарних надр. Ці лінії розлому дали доступ до важливих ресурсів, але й таять у собі велику небезпеку.

 

Також професор Ієн Стюарт досліджує наші складні взаємини з водою. Він відвідує дивовижні місця Ісландії, Близького Сходу та Індії, доводячи, що контроль над водою займає центральне місце в людському існуванні. Науковець робить висновок про те, що протягом всієї історії людства його успішна життєдіяльність залежить від здатності адаптуватися і контролювати мінливі сили природи.

 

 

Враження студентів


Саша Рудяк, УНЕФ, МЕВ-1:

«Переглядаючи фільм «Як нас  створила Земля?», ми не могли повірити в фатальність ситуації у світі. Як виявляється, наша природа вже давно виведена зі стану рівноваги і потребує захисту людей, а не ще більшого руйнування. Цей фільм наштовхнув усіх присутніх на глибокі роздуми, викликані занепокоєнням. Актова зала ТНЕУ стала в цей час своєрідним осередком просвітлення, після якого всі переоцінили своє ставлення до навколишнього середовища. Подібні заходи є вкрай потрібними для студентів, оскільки змушують замислитись над багатьма речами, а, отже, і покращити себе у багатьох аспектах».