» » Інтерв'ю головного тренера гандбольної команди "Економ-університет" Андрія Верцімаги для сайту "Спорт Тернопільщини"

Інтерв'ю головного тренера гандбольної команди "Економ-університет" Андрія Верцімаги для сайту "Спорт Тернопільщини"

Дата: 10-10-2013, 12:12 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У минулому чемпіонаті гандболістки з ТНЕУ посіли доволі високе, третє місце Вищої ліги. У новому чемпіонаті боротися доведеться лише з чотирма суперниками. Про підготовку до сезону, майбутніх опонентів та дербі, "Спорт Тернопільщини" розповів головний тренер гандбольної команди "Економ-Університет" Андрій Верцімага.

 

— Андрію Володимировичу, розкажіть, як готувалися до нового сезону? Чи були у команди збори?

 

— Як таких зборів у нас не було. Раніше ми їздили на море або у Карпати, але цього разу готувалися вдома. Наприкінці червня команда розійшлася на відпочинок, а зібралися ми — 19 серпня. Ми планували поїздку на море, але через ряд причин вирішили відмовитися від цієї ідеї, оскільки часу на підготовку залишалося не багато. Тому нам довелося активними темпами наганяти фізичну підготовку.

 

— Склад команди не змінився?

 

— Ні. Я говорив наприкінці сезону, що змін ми не плануємо. До нашої команди лише долучилася одна гандболістка зі Скадовська. Всі решта — залишилися у команді і я дуже радий, що так сталося. У нашій команді зараз зібрані дівчата фактично одного покоління. За сприятливого фінансового становища та за правильного підходу з ними можна добитися чималих результатів.

 

— У майбутньому чемпіонаті вам будуть протистояти дві нові команди (Кривий Ріг та Київ). Що знаєте про них?

 

— У цьому сенсі нам щастить вже другий рік поспіль. Розпочинаємо чемпіонат з новачком. Якщо у минулому сезоні ми знали про можливості команди Педуніверситет-Енерго, то цього року наш перший суперник з Кривого Рогу — "темна конячка". Про цю команду інформації обмаль. За моїми даними, команда доволі непогана. Вони зіграли рік у Суперлізі. Мають у складі як молодих, так і старших дівчат, досвідчених. Але пара лідерів цю команду у міжсезоння все ж покинула. Проте суперник достойнаийі буде старатися проявити себе у першому турі.

 

— У Вищу лігу заявилися лише 5 команд. Така тенденція по зменшенню кількості учасників, на вашу думку, пов'язана з фінансами?

 

— Дійсно, вся проблема у фінансуванні. Я тісно спілкуюся із тренером одеської команди Південна Пальміра і минулого року він ледь не заклав свою квартиру, щоб зберегти команду. Йому, звісно, обіцяли повернути кошти, але цього не сталося. Навіть цього року одеситки провели збори, готувалися до старту у Вищій лізі, але таки не заявилися. Звичайно, нікому не хочеться брати на себе борги. Фінансова скрута вдарила минулого року і по харківській команді Панацея. Вони теж, начебто, повинні були грати у цьому сезоні. Що там сталося і чому — невідомо. Знаю, що нашими суперницями могла бути команда Карпати-2 з Ужгорода. Там мали грати дублерки Карпат та вихованки ДЮСШ. Проте і їм не виділили коштів на сезон. Та сама ситуація із київською командою Кияночка. Гроші на неї виділяв спонсор, але банально кошти закінчилися. У Броварах те ж саме. Гроші залишилися лише на дитячу лігу, яка проводиться лише 4 рази у рік. От і маємо: кілька сезонів тому у Вищій лізі було дві групи по 6 команд, а зараз лише 5 клубів змогли заявитися на чемпіонат. Хоча діти є, спортивні школи працюють, але фінансів бракує. Зараз гравці тих команд, які вже розпалися, банально сидять без діла.

 

— Судячи із ситуації, поєдинки у чемпіонаті будуть проходити з великими перервами. Це плюс, чи мінус?

 

— Однозначно мінус. За всіма правилами гандбольної системи, сезон повинен складатися із 25-30 ігор. В такому випадку навантаження на команду — оптимальне. Є час для підготовки та відпочинку. У нас буде лише 16 ігор. Перерви між турами дуже великі і для дівчат це буде своєрідний стрес. Адже тренуватися — це одне, а грати офіційні матчі — зовсім інше. Це — певний азарт та емоції. Дівчата і тренер помічають свої помилки та стараються їх виправити у наступних матчах. Але замість цього — лише тренування і тренування. Звісно, можна скоротити або відмінити тренування, але тоді це вдарить по фізичних кондиціях. А дівчата схильні до того, щоб швидко втрачати форму. Тому втримати їх в ігровому тонусі, зважаючи на такі перерви між турами, буде дуже важко.

 

— У цьому сезоні на вболівальників знову чекає тернопільське гандбольне дербі. Для вашої команди матчі з Педуніверситетом — принципові?

 

— Штучно, чи не штучно ажіотаж до цих матчів створили. Тому для нас вони є принциповими. Але, як відомо, у всіх містах де грають дві команди — це дербі. Не важливо чи у футболі, чи у гандболі. Ще більше атмосфера напружилася, коли кілька наших гравців перейшли у педагогічний. Добровільно чи ні — це вже історія. Але цей факт, безумовно, додав ще більшого ажіотажу перед нашими матчами. Помітно, що мої підопічні дуже серйозно готуються до протистоянь із землячками та переживають за результат. Минулого року саме хвилювання взяли гору і ми програли їм перші матчі. Але другий тур — розставив все на свої місця. Хвилювання минуло і ми зіграли по-іншому. Проте мені дуже неприємно, що є люди, які розповсюджують неправдиву інформацію, зокрема, в інтернеті. Вони не компетентні у гандболі, а лише намагаються загострити протистояння між клубами, пишучи дурниці.

 

— Як відомо, входити у новий сезон непросто. Чого ви очікуєте від стартових матчів своєї команди?

 

— Багато чого залежатиме саме від першого туру. Для дівчат це найважчі матчі. По-перше, гратимемо із командою-загадкою. По-друге, гандболістки будуть хвилюватися перед вболівальниками. Все це буде тиснути на них і буде важко впоратися. Навіть цій команді, яка буде у нас в гостях, буде легше.

 

— Які ставите завдання на сезон?

 

— Плани на сезон — однозначно боротися за призові місця і спробувати поборотися за перше місце. Минулого року ми хотіли бодай втриматися у призовій трійці, адже дівчата були молоді і бракувало досвіду. Цього року ми вже "обкатані", а тому, якщо все буде гаразд зі здоров'ям та фінансами, намагатимемось виграти чемпіонат.

 

Зазначимо, що перші матчі у Вищій лізі гандболістки Економ-Університет проведуть 11 та 12 жовтня проти команди ДЮСШ №4-Спарта (Кривий Ріг). Перший матч розпочнеться о 15.30. Другий — о 9.00. Матчі відбудуться у спортзалі ТНЕУ.

 

sports.te.ua