» » Відбувся науковий семінар «Депозитна політика комерційних банків України на сучасному етапі»

Відбувся науковий семінар «Депозитна політика комерційних банків України на сучасному етапі»

Дата: 24-03-2014, 10:48 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

20 березня 2014 року відбувся науковий семінар студентського наукового гуртка кафедри банківської справи «Банківський аналітик» «Депозитна політика комерційних банків України на сучасному етапі».

 

У заході взяли участь: Т.О. Зелінський – провідний економіст відділу обслуговування юридичних осіб "Укрексімбанку", В.В. Антків – провідний економіст управління кредитування і контролю кредитних ризиків банку «Кліринговий Дім», М.М. Бегман – провідний економіст відділу роздрібного обслуговування фізичних осіб «Укрсоцбанку», а також викладач Л.М. Прийдун, куратори гуртка к.е.н., доцент Г.М. Забчук, викладач В.Я. Рудан та члени студентського наукового гуртка «Банківський аналітик».

 

Із ґрунтовними доповідями по тематиці наукового семінару виступили учасники гуртка «Банківський аналітик» Катерина Леськів, Лілія Педорич та Ольга Міщанин.

 

Студентка групи ФБС-43 Катерина Леськів виступила із доповіддю про суть депозитної політики та сучасні методи залучення коштів до банківської сфери України. Першочергово доповідачем були визначені актуальні завдання, що на сьогодні стоять перед українськими банками – формування довіри клієнтів з метою забезпечення достатньої ресурсної бази і виконання зобов’язань перед вкладниками. Також були зазначені зовнішні та внутрішні фактори, що впливають на депозитну політику банківських установ. Студентка виокремила найбільш розповсюджені та ефективні форми прямого пошуку клієнтів: підтримка добросовісних відносин із вже існуючою клієнтською базою; спеціалізовані виставки, симпозіуми, конференції; використання інформації з реєстраційних палат про утворення нових фірм, їх об’єднань, холдингів; надсилання потенційним клієнтам адресних листів-пропозицій; використання інформації про проблемні банки й перехоплення їх клієнтів; здійснення додаткової (нефінансової) роботи служб банку та використання мережі Інтернет; впровадження знижок для нових клієнтів. 

 

З доповіддю «Аналіз динаміки, складу та структури депозитних послуг банків України» виступила Лілія Педорич, студентка групи БСм-51. Аналізуючи показники депозитних операцій банківських установ, доповідач повідомила, що протягом 2008-2012 рр., окрім 2009 р., темпи приросту залучених коштів мали тенденцію до спаду. При цьому, протягом 2007 – 2013 рр. питома вага вкладів у національній валюті у загальній структурі депозитного портфеля перевищувала 50% і найбільш активним сектором економіки щодо накопичення грошових коштів на депозитних рахунках були домашні господарства. До перспективних напрямів удосконалення депозитних операцій Лілія Педорич віднесла розширення кола депозитних рахунків клієнтів з різноманітним режимом функціонування, що надає вкладникам банку додаткові можливості щодо використання своїх коштів із прийнятним рівнем доходів.

 

Шляхи вдосконалення депозитної політики комерційних банків з урахуванням закордонного досвіду проаналізувала студентка групи ФБС-44 Ольга Міщанин. В багатьох країнах депозитні операції банків регламентуються в законодавчому порядку, а саме в законах про центральні банки, здійснюється уніфікація процентних ставок, вкладні операції супроводжуються наданням широкого спектру і високої якості додаткових послуг, тобто здійснюється комплексне обслуговування клієнта. Відтак доповідач відзначила, що для підвищення ефективності банківської діяльності у сфері залучення депозитних коштів необхідно, преш за все, удосконалити банківське законодавство, роботу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, розробити і впровадити систему оцінки фінансового стану банків. Порівнявши відсоткові ставки за депозитами в Україні і за кордоном, різниця за якими становить 12-16%, студентка зробила висновок про важливість процентної політики банку в процесі залучення коштів. Також Ольга Міщанин обґрунтувала використання в Україні нових програм депозитних вкладів, що часто використовуються в іноземній банківській практиці, а саме NOW-рахунків, індексних депозитних сертифікатів, supernow-рахунків, депозитних сертифікатів в іноземних валютах, брокерських депозитів.

 

Заслухавши доповіді, банківські практики, викладачі кафедри банківської справи та члени гуртка взяли активну участь в обговоренні вітчизняної депозитної політики комерційних банків.

 

Так, М.М. Бегман зауважив, що вдосконалення депозитної політики перш за все має починатися з оптимізації роботи в банківській установі щодо своєчасного повернення коштів клієнтам. Також важливо, щоб процес введення податку на доходи від депозиту враховував податкове навантаження і джерело доходів клієнта.

 

Марина Варга, студентка групи ФБС-31, зауважила, що у Податковому кодексі України податок на доходи від депозиту вказаний у розмірі 5%, але ЗМІ поширюють інформацію про намір регулюючих органів збільшити його до 15-17%. Відтак постає потреба в проведенні роз’яснювальних заходів щодо процесу залучення депозитів понад 50 тис. грн. та про питання оподаткування доходів від їх розміщення.

 

Куратор гуртка к.е.н., доцент Г.М. Забчук закцентувала увагу на необхідності масштабного вливання в банки України коштів через депозити, для чого необхідний час на легалізацію доходів населення. Також потрібно проводити роз`яснювальну роботу щодо важливості зменшення рівня тонізації вітчизняної економіки.

 

Студентка групи БСм-51 Лілія Педорич наголосила, що відповідно до статистики банки з іноземним капіталом, на відміну від вітчизняних, залучають більші обсяги коштів на депозити. При цьому студентка групи БСм-51 Наталія Коцюруба зауважила про те, що, як правило, вищі відсоткові ставки за депозитами свідчать про труднощі у діяльності банку.

 

Т.О. Зелінський, провідний економіст відділу обслуговування юридичних осіб "Укрексімбанку" прокоментував передові позиції Приватбанку в депозитному обслуговуванню клієнтів, що було досягнуто завдяки великим капіталовкладенням в ІТ-технології, які оптимізують залучення депозитів у банк від фізичних осіб з низьким рівнем фінансової грамотності, але ставить під питання надійність установи в кризовій ситуації. При цьому в даному банку незначна частка операцій з корпоративними клієнтами та він займає лише 32 місце по показнику фінансової стійкості серед банківських установ України.

 

Марія Вільшанська, студентка групи ФБС-21, зазначила, що у вітчизняній банківській практиці проявилася тенденція до того, що чим стабільніший і надійніший банк, тим менше він прагне встановити високі відсоткові ставки за депозитами. І навпаки - маловідомі банки пропонують максимальні відсоткові ставки, прагнучи залучити більше вкладів.

 

Про особливості консервативної та ліберальної депозитної політики розповіла присутнім Ірина Замолинська, студентка групи ФБС-21. Так, перший зі зазначених типів здійснюється за значної інфляції, що передбачає посилення депозитної дисципліни, а другий – при незначному рівні інфляції і передбачає збільшення грошово-кредитних установ, які мають право відкривати поточні рахунки. Тому комерційним банкам України необхідно визначати та дотримуватися типу депозитної політики відповідно до темпів інфляції в країні.

 

М.М. Бегман уточнив, що будь-яка банківська установа повинна орієнтуватися на потреби споживачів, особливо у депозитній політиці. Також зауважив, що відсоткові ставки за депозитами на 1-3 місяці є вищими ніж на 1-2 роки, крім того вказав, що за тижневими вкладамив банках часто практикується автопролонгація, а це свідчить пропрагнення банків України втримати клієнта.

 

Ольга Міщанин, студентка групи ФБС-44, зауважила про довгострокові стратегії зарубіжних банків, які є більш ефективними в порівнянні із короткостроковими. Наприклад, у Німеччині існує депозит терміном на 10 років і банківська система даної країни високорозвинена.

 

Підсумовуючи засідання, голова студентського наукового гуртка Юлія Якименко висловила думку, що обрана тема на сьогодні є актуальною і потребує подальшого опрацювання гуртківцями. Юлія висловила подяку доповідачам за ґрунтовні доповіді, а представникам банків за активну участь в дискусії та побажала натхнення учасникам гуртка в подальших дослідженнях.