» » Справжні лідери навчаються у ТНЕУ!

Справжні лідери навчаються у ТНЕУ!

Дата: 27-10-2015, 15:30 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 22 жовтня 2015 року двадцять шість енергійних, наполегливих, цілеспрямованих, креативних, талановитих, активних юнаків та дівчат вирушили до гірськолижного комплексу Буковель, щоб взяти участь у Школі студентського лідера, яка з ініціативи ректора ТНЕУ, доктора економічних наук, професора Андрія Ігоровича Крисоватого створена у вищому навчальному закладі.

 

Молодь Тернопільського національного економічного університету завжди долучається до організації найрізноманітніших акцій та заходів, що допомагає їй формувати у собі лідерські якості. Саме такі завзяті студенти стали учасниками Першої Школи студентського лідера. Цьогорічними наставниками школи стали Олена В'ячеславівна Васильків,  Антон Михайлович Шевчук, Ганна Володимирівна Кісь, Катерина Миколаївна Могер.

 

Довга дорога була сповнена дружніх розмов та душевних пісень. приїхавши, активісти ТНЕУ разом із наставниками взялися до роботи. Спільноту вищого начального закладу гостинно зустрів колектив садиби «Синя гора», у конференц-залі якої відбувся перший тренінг.

 

Відкрив роботу учасників Першої Школи студентського лідера Андрій Ігорович, який привітав молодь через відео-зв'язок Skype: «Я радий сьогодні бачити іскорки у Ваших очах і розуміти, що у Вас горить вогонь нових відкриттів, нових знань та практичних навичок. Ви є рушієм поступу не лише Тернопільського національного економічного університету, а й нашої країни. Саме від Вас – молодих, енергійних та завзятих – залежить майбутнє. Бажаю Вам плідної роботи, цікавих вражень, ефективних напрацювань і оголошую роботу Першої Школи студентського лідера відкритою!»

 

Подякувавши ректору, юнаки та дівчата розпочали знайомство у нестандартній формі, а саме взявши участь у тренінгу «Хто я?» (була використана методика самооцінки Д. Лампема). Кожен, представляючись, розповідав з чим себе асоціює у житті. Надзвичайно цікаві і креативні презентації викликали жваве обговорення, відкриваючи нове та невідоме у співрозмовнику. Після знайомства наставник групи Олена В'ячеславівна Васильків прочитала лекцію «Стилі лідерства», під час якої слухачі виокремили характеристики кожного стилю, його специфічні відмінності.

 

Олена В'ячеславівна розповіла про концепцію лідерської поведінки, три стилі керівництва Левіна, дослідження університету штату Огайо, дослідження Мічиганського університету, систему управління Лайкерта, управлінську решітку Моуттона і Блейкера, концепцію винагородження і покарання.

 

Цікавим було завдання охарактеризувати історичні постаті, такі як Альберт Ейнштейн, Адольф Гітлер, Маргарет Тетчер, Наполеон Бонапарт, Стів Джобс. Юнаки та дівчата повинні були окреслити їхні характерні риси й визначити чи були вони справжніми лідерами і якщо так – які саме риси стали визначальними та ключовими у їх становленні. Згрупувавшись у команди, студенти опрацювали біографії кожної персоналії й відмінно виконали завданням. Цікавим спостереженням молоді є те, що передумовою авторитарного стилю лідерства була занижена самооцінка, наявність комплексів, бажання стати поміченим серед маси, «недолюбленість» у дитячі роки. У більшості випадків це надалі переростало в агресію, бажання підкорити маси, однак далеко не демократичними методами.

 

На завершення молоді люди взяли участь у тренінгу «Я і соціум», визначаючи своє місце у соціальному середовищі, а також характер взаємодії з іншими особистостями. Учасники виконали вправи з психології за методикою В. Столяренка.

 

Перший день навчання у Школі завершився «пісенними посиденьками», де молодь виконувала українські народні та сучасні композиції, а також змагалися у танцювальному конкурсі.

 

Ранок, 23 жовтня, у «Синій горі» розпочався із зарядки. Студенти ТНЕУ не забувають, що спорт – це одна із складових гармонійного розвитку та фізичного здоров'я. Гарно виспавшись та активно відпочивши, юнаки й дівчата були готові до нових завдань.

 

Тема другого дня у Школі студентського лідера – «Мій університет – європейський». Студенти, які упродовж навчання побували в університетах закордоном, поділилися досвідом з колегами, а також виокремили позитивні сторони освітньої системи у Європі. Активісти Тернопільського національного економічного університету окреслили коло проблем, які потребують вирішення у нашому вищому навчальному закладі.

 

Цього року в ТНЕУ впроваджується концепція розвитку «Зеленого університету». «Зелений університет» – це концепція управління вищим навчальним закладом, що дозволяє зменшити його негативний вплив на навколишнє середовище шляхом максимального збереження ресурсів та енергії і зменшення кількості відходів. Така програма передбачає відповідність екологічним, економічним, соціальним вимогам.

 

Молоді було запропоновано розробити і презентувати екологічний проект, який може реалізовуватися в ТНЕУ у рамках концепції «Зелений університет», розкривши переваги, недоліки, ризики проекту, визначивши кошторис і перспективи подальшого розвитку.

 

Перша група презентувала проект «Життя в стилі ЕКО», суть якого полягає у перегляді фільмів на відкритому повітрі й організації еко-турів. Девізом виступу другої команди є «За електроенергію пропонуємо менше платити, щоб бюджету ТНЕУ було легше жити!». Студенти запропонували встановити світлові датчики, які б реагували на рух, тобто світло вмикається лише тоді, коли на місцевості перебувають люди. Як зауважила молодь: «Більше датчиків – більше економія. Щоб виручити кошти на їх закупівлю пропонуємо організувати благодійний концерт за участі всіх факультетів ТНЕУ».

 

Привчити студентську молодь до раціональної утилізації паперових відходів запропонували автори проекту «Відходи в доходи». Юнаки та дівчата мали на меті обладнати у гуртожитках та навчальних корпусах місця збору макулатури (використаних навчальних матеріалів), яку пізніше здавати у відповідний пункт, а виручені кошти передавати на потреби університету. Студенти зазначили: «Така програма відповідає найновішим стандартам захисту навколишнього середовища. Її завданням є зменшення кількості відходів, збереження та відновлення природних ресурсів, скорочення витрат, підвищення продуктивності роботи студентів та заохочення їх до співпраці».

 

Назва проекту четвертої команди – «Зберігай спокій і вирощуй дерево». Молоді люди запропонували кожному студенту посадити власне дерево. «Ми вважаємо, що така акція пробудить у студентів почуття відповідальності за навколишнє середовище, адже кожен доглядатиме за власним деревом», – підкреслила група.

 

Юнаки та дівчата цікавилися кожним проектом, піднімаючи проблемні питання, обговорюючи ризики й висуваючи зауваження та поради. Майстер-клас із написання проектів підготували учасники п’ятої команди – Ліщук Василь, Бураков Андрій, Романів Тарас, Сенетела Надя, Водяной Сергій і Ризванюк Богдан – які найактивніше проявили себе у роботі. Група запропонувала облаштувати біля ТНЕУ лаунж-зону, де студенти мали б змогу спілкуватися, готуватися до занять, обідати на свіжому повітрі і т.д. У такому місці активісти запропонували облаштувати лавочки із сонячними батареями, столи, місце для заряджання ґаджетів, зону Wi-Fi. Проект був відмінно продуманим, обґрунтованим, кошторис чітко вирахуваний, наведені всі «За» і «Проти». Потрібно зазначити, що кожен із учасників цієї команди розкривав окремі аспекти проекту, висловлював власні думки.

 

Капітани команд, чиї ідеї були найцікавішими, отримали подарунки від ректора ТНЕУ й підтвердження того, що проекти будуть втілені у життя.

 

Завершивши роботу над проектами, на учасників Школи студентського лідера чекало нове завдання. Оскільки більшість студентів готували першокурсників на своїх факультетах до фестивалю-конкурсу «Студентська Ліра – 2015», їм було запропоновано підготувати проект «Ліра. Перезавантаження». Кожен учасник Школи мав можливість проявити себе у команді, тобто, бути лідером для інших, а також ефективно працювати під чиїмось керівництвом.

 

Результат був вражаючим! Молодь Тернопільського національного економічного університету, менш ніж за три години, підготували неймовірне свято як для себе, так і для своїх наставників і працівників садиби «Синя гора». Юнаки і дівчата зачарували усіх мелодійним співом українських пісень, запальними народними і сучасними танцями, креативними відео-сюжетами, надзвичайно смішними жартами КВН. Кожен студент «світився» молодістю, талантом, енергією, натхненням, завзяттям і креативністю. Богдан Тищук зробив поетичний подарунок для ректора вищого навчального закладу:

 

«Жовтень місяць на дворі,

Зібрались усі ТНЕУ активісти.

Проведемо три дні у «Синій горі»,

Доведемо ми Вам, що усі в душі – артисти.

Ми сіли в автобус, пісень заспівали

І гори Карпати нас дружньо вітали.

Нас 30 чоловік – ми зліплені не з простого тіста,

Прихали в Буковель студенти з файного міста!

І не важливо хто з якого факультету,

Мета поїздки в нас така:

Здружити актив усього університету,

Щоб стали ми ректора права рука!»

 

Результат проекту «Ліра. Перезавантаження» був більше ніж відмінним. Можна з упевненістю сказати, що це виступала справжня команда переможців «Студентської Ліри», а саме – наполеглива, відповідальна, згуртована, дружня спільнота усіх факультетів вищого навчального закладу, яка ще раз усім довела, що Тернопільський національний економічний університет – одна родина!

 

Задоволені й натхненні учасники Школи студентського лідера завершили день із запалом у серці та незабутніми враженнями.

 

Наступний, завершальний, день перебування юнаків та дівчат у Буковелі також дарував їм позитивні емоції. Молодь взяла участь у пізнавальному квесті, подорожуючи мальовничими околицями гірськолижного комплексу, підтримуючи та допомагаючи один одному.

 

Наблизився час від'їзду до рідного Тернополя. Будучи сповненими нових ідей, напрацювань, вражень та емоцій студенти задоволені поверталися додому. Висловлюємо щиру подяку усім активістам, які своєю енергією та завзяттям створили незабутню атмосферу роботи Першої Школи студентського лідера:

 

1. Бобиру Роману (група МАУБ-21)
2. Буракову Андрію (група ФОПм-11)
3. Вашкевич Олені (група ОПЗ-21)
4. Водяному Сергію (група ФМО-42)
5. Волк Божені (група УПЕП-32)
6. Глухій Тетяні (група ПР-11)
7. Гусак Зоряні (група ЕПП-42)
8. Зінчук Ірині (група Т-41)
9. Іванчуку Євгену (група ПРм-12)
10. Кедик Софії (група ФКчт-31)
11. Ковалю Валентину (група Ф-22)
12. Корінь Оксані (група КСМ-32)
13. Ліщуку Василю (група ЕППм-11)
14. Надвиничному Олександру (група ПРт-21)
15. Николишин Марії (група МАУН-32)
16. Пушкару Михайлу (група ОКР-31)
17. Ризванюку Богдану (група ФБС-41)
18. Римару Петру (група ФСГ-21)
19. Романіву Тарасу (група Ф-32)
20. Рудому Олександру (група ПРЦс-12)
21. Сенетелі Надії (група ФМОм-11)
22. Сень Зоряні (група ПР-43)
23. Тищуку Богдану (група ФО-31)
24. Худику Дмитру (група Ф-21)
25. Шиманській Вікторії (група ПР-32)
26. Шишко Ользі (група ОП-31)

 

Сподіваємося, що час проведений у Школі студентського лідера був для Вас корисним і пізнавальним, а всі напрацювання будуть втілені у життя. Бажаємо Вам не загубити себе, розвиватися, удосконалювати свої вміння й досягати нових вершин і злетів.