» » Протидія ксенофобії в Україні. Роль громадських організацій

Протидія ксенофобії в Україні. Роль громадських організацій

Дата: 21-09-2011, 11:41 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

Саме таку робочу назву мав науково-практичний семінар,   присвячений боротьбі з такими поняттями як « ксенофобія» та « расизм» , що відбувся 10-11 вересня в с. Солочин на Закарпатті і який я, як студент ТНЕУ, мав змогу відвідати. 

А почалось все з одного цікавого посилання на сайт, де саме й були умови даного семінару. Усім охочим пропонувалося написати коротко про себе і мотиваційний лист з поясненням, чому саме дана проблема стосується тебе та твого міста. 
Довго думати, що написати в листі, не довелось, оскільки, навчаючись в ТНЕУ, ми кожен день стикаємось зі студентами  інших країн, з їхньою яскравою культурою та побутом, багато чув від своїх знайомих, як вони з осторогою ставляться до таких студентів, а з іншого боку знаю, як важко приїжджим студентам призвичаїтись до наших традицій та звичок. Саме про цю проблему я написав і за тиждень отримав запрошення. 
  Сам семінар був поділеним на 2 дні, і, відповідно, у кожному з цих днів була своя цікавинка. Наприклад,   першого дня ми ознайомлювались з тим, що таке « ксенофобія» , чи існує вона в Україні та й у світі зокрема.  І найголовніше – це виховання  толерантності у кожному з нас, оскільки ми живемо в одному великому домі під назвою « Планета Земля» , і потрібно показати свою вихованість та повагу до інших рас. Також тут ми мали змогу познайомитись із представниками інших регіонів, зокрема Рівненської, Чернівецької та Закарпатської областей. В останніх представників, наприклад, є дуже велика проблема з ромами (циганами), етнічною меншиною, яка мешкає в даному регіоні і потребує великої підтримки з боку влади та місцевих органів. 
Другий день семінару  опирався на практичні, правові та психологічні аспекти. Ми отримали відповіді на такі запитання: до кого можна звернутись за допомогою, чи існує щось в Законодавстві про це та як потрібно зрозуміти проблему, яку має потерпілий іноземець і хоча б на психологічному рівні вирішити її. 
За ці два дні досвідчені тренери з Харкова та Києва навчили нас не тільки бути толерантними та з розумінням ставитись до інших рас, а й уміти допомогти їм у вирішенні їх різноманітних проблем. Під кінець семінару кожен слухач отримав сертифікат про перебування на семінарі та масу задоволення від двох корисних та вражаючих днів. Сам семінар був безкоштовний, більше того, всі витрати на дорогу, харчування та проживання  взяли на себе представники Американської асоціації юристів Ініціативи з верховенства права (ABA/ROLI), що впроваджується за фінансової підтримки Бюро у справах демократів, Прав людини та праці Державного Департаменту США.
Цікаві терміни семінару
Сегрегація (лат. segregatio — відділення) — різновид расової дискримінації, який полягає у фактичному чи юридичному відокремленні в межах одного суспільства тих суспільних груп, які вирізняються за расовими та релігійними ознаками, подальшому законодавчому обмеженні їхніх прав.
Дискримінація – будь-яка відмінність, виключення, обмеження або перевага, що заперечує або зменшує рівне здійснення прав. Поняття охоплює виключення або обмеження можливостей для членів певної групи відносно можливостей інших груп..
Ксенофо́ бія (від грецьких слів ξ έ ν ο ς (ксенос), що означає « чужинець» , « незнайомець» , та φ ό β ο ς (фобос), що означає « страх» ) — неоднозначний термін, котрий позначає певний стан людини, що виявляється у нав'язливому страху стосовно чужинців чи просто чогось незнайомого, чужоземного або страх перед чужоземцями та ненависть до них.
Етнічний профайлинг (ethnic profiling) - неприпустиме використання етнічних і расових стереотипів, а не поведінкових ознак, що об'єктивно ідентифікуються, як підстава для ухвалення рішень в області правоохоронної діяльності. Класичний приклад — перевірка документів, затримання, допит, збір інформації за етнічними ознаками зовнішності.

 

Автор: Сергій Балуцький, студент факультету фінансів