» » Випускник УНЕФ Богдан Кухарський стажуватиметься у США

Випускник УНЕФ Богдан Кухарський стажуватиметься у США

Дата: 24-01-2012, 16:16 | Автор: Україно-німецький факультет

 

З січня цього року Богдан Кухарський, аспірант університету м. Пассау буде проводити наукові дослідження на Олімпі економічної теорії — в Гарвардському університеті. Там він матиме можливість півроку працювати на кафедрі Поля Антряса (http://en.wikipedia.org/wiki/Pol_Antr%C3%A0s), одного з найвідоміших фахівців із зовнішньої торгівлі у світі. Для Гарвардського професора були настільки переконливими заявка Б. Кухарського та його дисертаційні напрацювання, здійснені у Пассау з 2009 р., що його буде звільнено від — зазвичай обов’ язкової — оплати за навчання. « Я дуже вдячний за шанс налагодити контакт із провідними науковцями у моїй дослідницькій сфері» , — каже Богдан.

 

Це досягнення стало можливим завдяки Баварській програмі для випускників з економіки (BGPE), унікальному для Німеччини проекту в межах елітної освітньої мережі Баварії, з допомогою якого створено спілку сприяння молодим науковцям у галузі економічної теорії. Аспіранти, які отримують стипендії для дисертаційних досліджень в рамках цього проекту, збираються з усієї Баварії на дослідницькі семінари, де представляють результати роботи знаменитим науковцям своїх напрямів. Кожен аспірант має одразу двох наукових керівників з різних вузів. Кафедру міжнародної економіки університету м. Пассау, яку очолює проф. Міхаель Пфлюґер, представляють у цьому проекті двоє стипендіатів — Богдан Кухарський і Рафаель Палачіос. « Для такого невеликого міста як Пассау чудовою нагодою є подібна освітня модель, наявна лише у великих закордонних університетах» , — зауважує Богдан.
Проф. Пфлюґер вбачає у програмі BGPE передусім інструмент, який забезпечить університету м. Пассау доступ до провідних зарубіжних наукових шкіл. За його словами, « таким чином ми можемо зберегти найкращі кадри, які б за інших умов пішли закордон» . Це підтверджує Рафаель Палачіос, зовсім недавно прийнятий у програму BGPE: « Я обрав магістратуру в Пассау насамперед через шанс стати учасником цієї програми, що не знає рівних, оскільки дає можливість об’ єднати у мережу провідних науковців нашого напряму і вчитись на дослідженнях інших аспірантів, а також перевагу інтенсивного співпраці із двома науковими керівниками» .
Його колега Богдан Кухарський досягнув завдяки цій мережі особливих успіхів. На одному із курсів для аспірантів, організованому в рамках програми BGPE, він познайомився з науковцем, що мав добрі зв’ язки з Гарвардом. Його підтримка, а також точки дотику доробку Б. Кухарського і дослідницьких інтересів проф. Поля Антряса дали вирішальний поштовх до співпраці. Б. Кухарський досліджує на перетині теорії зовнішньої торгівлі та інституційної економіки, зокрема, запитання, яким чином договірні умови та рівень довіри впливають на конкурентні переваги країн. « При цьому я опираюсь на фундаментальні дослідження Антряса. Оскільки я інтенсивно вивчав його роботи, він також дуже цікавить мене як людина» , заявляє Богдан. Після захисту дисертації у Пассау він планує використати здобуті знання у проектах на батьківщині — в Україні.
У свої 24 роки Б. Кухарський буде досить таки молодим кандидатом наук. « Програма BGPE втілює завдяки інтенсивному сприянню головне прагнення політиків і ринку праці. Аспіранти здобувають ступінь вже через три роки, тоді як зазвичай це забирає чотири або чотири з половиною» , пояснює проф. Міхаель Пфлюґер. Результат можливий у зв’ язку з тим, що 75 % ставок аспірантів фінансує федеральна земля Баварія, решту — університет. За це Кухарський і Палачіос передають свої знання студентам. Дослідницькі семінари і аспірантські курси в рамках програми BGPE відкриті для всіх аспірантів баварських вузів. За словами проф. Пфлюґера, « це великий плюс програми. Вона допомагає передовим кадрам, яких ми втратили б за інших умов, і одночасно покращує рівень викладання» .
(переклад статті зі сторінки університету м. Пассау http://www.uni-passau.de/921.html?&; tx_ttnews[tt_news]=1612& tx_ttnews[backPid]=68& cHash=b3aafe65cf70d6d446ea144c4c3bd875 від 04.01.2012 р.)