» » Україно-нідерландський – у Парламенті Канади!

Україно-нідерландський – у Парламенті Канади!

Дата: 16-02-2012, 11:57 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

Як продовження моєї попередньої розповіді про Канаду, хотілось би поділитися враженнями від цієї країни вже після повернення в Україну.

За час, проведений у цій країні, мені вдалося побувати у більшості відомих міст Канади, таких як Оттава, Ванкувер, Торонто, Квебек та Монреаль. На жаль, не вдалося відвідати провінції Саскачеван, Манітоба та Альберта, що відомі великою кількістю українського населення, яке є, так би мовити « корінним» , оскільки українці були одними з перших поселенців на цих територіях. Загалом, склалося враження, що це досить неоднорідна країна, оскільки як рівень життя, так і склад населення суттєво відрізняється в різних її частинах.
Більшість часу мені довелося провести у місті Оттава, що знаходиться на межі провінцій Онтаріо та Квебек. Це досить гарне, але невелике місто,   прикрасою якого, звичайно, є будівлі Парламенту.   На перший погляд в ньому все достатньо зручно, особливо, якщо проживаєш у центрі, однак інколи стає зрозуміло, що без машини тут досить важко, оскільки майже усі супермаркети та торгові центри розташовані за містом. Добиратись доводиться автобусом або таксі, іншого транспорту немає. Загалом, Оттава вважається дещо провінційним містом, де зосереджено уряд та парламент, а фінансових установ та підприємств майже немає. Серед університетів відомі uOttawa та Carlton, зокрема програмами з політології, міжнародних відносин та журналістики. Навчання в середньому може коштувати від 8 до 20 тисяч доларів на рік. Оренда квартири в середньому вартує 1500 канадських доларів на місяць, що є досить не дешево, враховуючи високий рівень оподаткування у Канаді.
Наступним містом, що мені довелося відвідати в Канаді був Ванкувер. Це дійсно вражаючий сучасний мегаполіс, з чудовою природою та екологією. Він справив найкраще враження з усіх міст, що я бачив у Канаді, і мабуть, думка більшості людей щодо високого рівня життя у Канаді склалася саме завдяки Ванкуверу. Це справді дуже хороше місце для життя, однак і ціни тут значно вищі, ніж у решті Канади, особливо на нерухомість. Серед населення зустрічається багато китайців або китайських канадців. Такий склад населення утворився завдяки закону, що діє у Ванкувері та Торонто і дозволяє емігрантам досить швидко отримати громадянство, якщо вони інвестують 200 тис. канадських доларів у нерухомість або бізнес. Серед університетів відомі UBC (University of British Columbia), SFU (Simon Fraser University) та BCIT (British Columbia Institute of Technology). Перші два відомі своїм науковим спрямуванням та дослідницьким потенціалом, а останній прикладними знаннями, що дозволяють швидко адаптуватись у робочому середовищі.
Справжнім фінансовим центром Канади є місто Торонто. Тут зосереджено більшість фінансових установ та філій всесвітньовідомих компаній. Це найбільше місто Канади з населенням близько 5 млн. чоловік, серед яких чимало українців. У Торонто можливість працевлаштування вища ніж у решті міст Канади і це робить місто привабливішим для людей, що щойно переїхали до Канади або знаходяться у пошуку роботи. Великими університетами є University of Toronto та York University.
Наостанок, коротко про французьку частину Канади – провінцію Квебек. Столицею провінції вважається місто Квебек, яке справді можна назвати частинкою Франції у Канаді, завдяки старовинним будинкам та вузьким вуличками, що не зовсім притаманні північноамериканським містам. Архітектура тут справді вражаюча і місто щорік привертає увагу величезної кількості туристів.
Другим відомим містом в Квебеці є Монреаль. Відоме завдяки олімпійським іграм 1984 року, трасі Формули 1, а також університету McGill, що є одним з найпрестижніших світових навчальних закладів.
Загалом, Канада дуже цікава країна, завдяки її різноманітності та мультикультурності кожен може знайти тут для себе щось особливе. В Канаді дійсно чудове ставлення до українців, і також завжди відчувається підтримка діаспори. Українська культура також широко представлена у Канаді. Це дуже гостинна країна і тому раджу при нагоді скористатися можливістю її відвідати.  
Олександр Ульянов, група МЕУН-41