» » Відбувся науковий семінар «Перспективи фінансової стійкості світової банківської системи»

Відбувся науковий семінар «Перспективи фінансової стійкості світової банківської системи»

Дата: 23-02-2012, 12:37 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Протягом 21 лютого 2012 року Студентським науковим гуртком кафедри банківської справи « Банківський аналітик» було проведено науковий семінар на тему: « Перспективи фінансової стійкості світової банківської системи» .
У науковому семінарі взяли участь завідуючий кафедрою банківської справи, д.е.н., професор О.В. Дзюблюк, к.е.н., доцент Я.І. Чайковський, к.е.н., доцент Г.Р. Балянт, куратори гуртка к.е.н., доцент Г.М. Забчук, викладач В.Я. Рудан та члени студентського наукового гуртка « Банківський аналітик» .
З доповіддю на тему: « Теоретичні аспекти фінансової стійкості банківської системи» виступив студент групи ФБС-33 Андрій Скірка, у якій зазначив, що успішне функціонування банківської системи загалом залежить від фінансового   стану   кожного   окремого   банку та його   здатності протидіяти негативним   факторам зовнішнього середовища і динамічно розвиватися. Також зауважив, що одним з найважливіших факторів забезпечення довіри до банківських установ є підтримання їхньої фінансової стабільності, що означає постійну здатність відповідати за своїми зобов’ язаннями і забезпечувати прибутковість на рівні, достатньому для нормального функціонування у конкурентному середовищі. Завершуючи, доповідач відмітив, що фінансова стійкість банківської системи потребує створення дієвого механізму, який би запобігав виникненню банківських криз та сприяв розвитку економіки   нашої   держави.
Наталія Коцюруба, студентка групи ФБС-33, виступила із доповіддю на тему: « Фінансова стійкість банківської системи України: проблеми та шляхи їх подолання» , в якій проаналізувала динаміку зміни обсягів статутного та власного капіталу, доходів і витрат українських банків за 2006-2011 рр., а також обсягів їх зовнішніх запозичень та простроченої заборгованості за кредитами за 2008-2011 рр. Також доповідачем було запропоновано ряд пропозицій задля забезпечення фінансової стабільності у банківській системі країни, зокрема виокремлено необхідність введення обмежень присутності іноземного капіталу, підтримки золотовалютних резервів на достатньому рівні, зменшення облікової ставки НБУ, розробки низки заходів щодо стимулювання консолідації вітчизняних банківських установ та нарощення їх депозитної бази, підтримки обмінного курсу гривні до долара США на прийнятному рівні.
Студентка групи БСм-51 Еліна Синій у своїй доповіді « Зарубіжний досвід забезпечення фінансової стабільності та подолання наслідків кризових явищ в економіці» відмітила, що в останні два роки організаційною основою міждержавної координації заходів, спрямованих на подолання кризових явищ, стали саміти в рамках G– 7, G– 8 та G– 20. Також розглянула антикризові дії окремих країн світу, зокрема США, де активно використовувалися різного роду програми, спрямовані на фінансування інфраструктурних проектів, податкових субсидій для малого бізнесу й фізичних осіб, тощо. У країнах Євросоюзу було прийнято спільний план стимулювання економіки своїх країн-членів, відтак передбачалось спрямування коштів на кредитування приватного сектора, сприяння розвитку малого й середнього бізнесу одночасно зі зменшенням податків і бюджетних витрат. А у Росії з федерального бюджету було виділено 2 млрд. руб. на субсидування банкам відсоткових ставок за кредитами на придбання вітчизняних автомобілів.
Заслухавши доповіді, члени гуртка та всі присутні взяли активну участь в обговоренні тематики наукового семінару.
Віталій Іолтуховський, студент групи ФБС-42, відмітив, що іноземні банки забезпечують додатковими ресурсами банківську систему України, відповідно, введення певних обмежень на притік іноземного капіталу буде відлякувати інвесторів, що, в свою чергу, негативно вплине на розвиток економіки країни. Водночас, не потрібно допускати монополізації окремими банками фінансового сектору країни. Також вказав, що при кредитуванні економіки, насамперед, потрібно вкладати кошти у нові, інноваційні технології.
Михайло Бобко, студент групи ФБС-43 зазначив, що, все-таки, потрібно обмежувати присутність іноземного капіталу шляхом встановлення відповідного ліміту з метою уникнення монополізації в банківській системі України. Як приклад було наведено обсяг російського капіталу у вітчизняному банківському секторі, який за останні два роки зріс майже вдвічі і займає 15% капіталу банківської системи, а активи досягли 20% позначки.
Завідуючий кафедрою банківської справи, д.е.н., професор О.В. Дзюблюк зазначив, що без значних інвестицій, особливо іноземних, вітчизняна економіка не досягне належного рівня розвитку. Для самих же іноземних банків необхідно встановити вимоги, відповідно до яких певна частка їх кредитної діяльності має спрямовуватись на підтримку реального сектору економіки. В даному контексті надзвичайно актуальним виступає проблема впровадження програми державної допомоги тим банкам, що кредитують реальне виробництво, шляхом надання їм певних пільг чи зниження процентних ставок.
К.е.н., доцент Г.М. Забчук відмітила необхідність переорієнтації банківської діяльності зі споживчого на інвестиційне кредитування, що потребує виваженої грошово-кредитної політики, орієнтованої розвиток реального сектору економіки, застосовуючи при цьому й непрямі методи грошово-кредитного регулювання. Також зазначила, що вітчизняним банкам потрібно об’ єднуватись задля можливості конкурувати з іноземними банківськими установами.
Викладач В. Я. Рудан навів приклад з досвіду зарубіжних країн, де діють асоціації підтримки молодого бізнесу. Вони надають державні гарантії під кредити, а в разі неплатоспроможності підприємства, покривають від 40 до 80% суми позики, та вказав на необхідності створення подібних установ в Україні.
Анастасія Шкатула, студентка групи ФБС-23 доповнила, що аналітиками німецького Deutsche Bank було проведено аналіз загроз світовій економіці і складено рейтинг ризиків, які інвесторам слід враховувати у своїх планах на 2012 р. Першим в списку наведено вихід Греції із зони євро; друге місце в рейтингу посіла ймовірність кризи фондування в Італії та Іспанії; на третій позиції - ризик другої хвилі рецесії в США; під номером чотири в списку стоїть уповільнення зростання економіки Китаю до 5-6% на рік; на п'ятому місці приведена втрата Францією - другою економікою Євросоюзу - найвищого кредитного рейтингу.
Андрій Скірка, студент групи ФБС-33, висловив думку, що головною метою діяльності комерційних банків є отримання прибутку, тому вони практично не здійснюють кредитування реального сектору, відтак, здійснювати інвестиційне кредитування необхідно саме державним банківським установам. 
Підсумувала науковий семінар Голова студентського наукового гуртка « Банківський аналітик» Якименко Юлія, зауваживши актуальність обраної тематики наукового заходу та подякувавши доповідачам і всім учасникам за активне обговорення та ґрунтовне дослідження проблем та шляхів підвищення фінансової стійкості банківських установ.