» » Студенти ТНЕУ побували на екскурсії в обласному архіві

Студенти ТНЕУ побували на екскурсії в обласному архіві

Дата: 24-02-2012, 15:38 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 В рамках тижня рідної мови, що проходив 20-24 лютого в Тернопільському національному економічному університеті, 21 лютого студенти УНФЕМ та ФББ побували на екскурсії в Державному архіві Тернопільської області.

 

Вони оглянули шість виставок — « На Аскольдовій могилі український цвіт» , « Кров і Крути» , « Віра серця мого» , « Україна: один народ — одна держава» , « ЗУНР» та « Трагедія і пам’ ять» .
Виставка « Віра серця мого… » , присвячена 120-річчю від дня народження релігійного діяча, Верховного Архиєпископа, Митрополита, Патріарха Української греко-католицької церкви Йосипа Сліпого. Вона складається із кількох розділів. У першому представлені біографічні матеріали, світлини, копії документів, які розповідають про хресний шлях Патріарха від с. Заздрість на Теребовлянщині крізь більшовицькі концтабори ГУЛагів Сибіру до Риму, (1892-1963 рр.), а також його листи і поштові листівки до рідних і до племінниці Марії Наконечної із заслання за 1959-1960 рр.
Другий розділ виставки висвітлює діяльність Блаженнішого в Римі (1963-1984 рр.) та вшанування його пам’ яті в Україні. Представлені світлини, книги, альманахи, журнали з працями видатного сина Тернопілля та статті, які висвітлюють життя і діяльність Митрополита; вшанування пам’ яті Й. Сліпого українськими громадами в діаспорі. В експозиції є також праці Й.Сліпого. 
Зацікавили студентів ТНЕУ світлини церемонії поховання Патріарха в Римі у 1984 р. та перепоховання його праху в Львові у соборі святого Юра 27 серпня 1992 р. та світлини з місця поховання родини Івана Сліпого (1846- 1930 рр.), його дружини Анастасії (з дому Дичковська) (1850-1924 рр.) та їх дітей. 
Оглянули студенти ТНЕУ і виставку « На Аскольдовій могилі – український цвіт» , присвячену 94-й річниці бою під Крутами. У першій частині даної експозиції розміщені інформативні матеріали про історію бою та передумови даної події. Зокрема: cхема бою під Крутами, розроблена сотником Горячком, уривок із споминів про цей бій, опублікований у « Літописі Червоної калини» в 1932 році, світлини учасників бою, а також світлини урочистого похорону. Експонуються публікації із часопису « Визвольний шлях» .
У другому розділі представлені документи із фондів архіву, що розповідають про вшанування пам’ яті полеглих в бою під Крутами в різні періоди на Тернопільщині. Також наявні документи про проведення урочистих академій товариством « Рідна школа» в с. Настасів у 1936 році, в с. Ступки у 1936 році, в с. Гаї Великі у 1937 році. Вперше виставлені документи із особових фондів о. Миколи Шаварина, Романа Матейка та Богдана Хаварівського, що розповідають про проведення урочистих заходів вшанування героїв Крут в Тернополі в 1990-ті роки.
Студенти УНФЕМ та ФББ оглянули також виставку до Дня пам’ яті жертв Голокосту « Трагедія і пам’ ять» . У першому розділі представлені документи про роль єврейського народу в культурному та економічному житті нашого краю; статистичні дані про кількісний склад єврейського населення, яке проживало до 1939 року та станом на червень 1943 року. У другому —   розпорядження, накази органів окупаційної влади про обов’ язкову реєстрацію усього єврейського населення, здавання ним контрибуцій, носіння розпізнавальних знаків, створення гетто та переселення в нього євреїв, використання євреїв на фізичних роботах тощо. У третьому розділі наявні свідчення осіб, які вони давали у судах під присягою, про злочини нацистів проти євреїв. В останньому розділі – свідчення осіб, які незважаючи на смертельну кару, переховували євреїв в роки Другої світової війни. 
З нагоди відзначення 93-ї річниці проголошення Акту Злуки українських земель працівниками Державного архіву Тернопільської області розгорнута документальна виставка – “ Україна: один народ – одна держава” , яку також оглянули студенти нашого університету. 
У першому розділі експозиції виставки представлені документальні матеріали періоду УНР, а в другому — про діяльність ЗУНР. Зокрема, звернення Українського Державного Секретаріату ЗУНР до всіх громадян у тогочасних газетах “ Український голос” , “ Український козак” та “ Українські вісті” , списки колишніх українських офіцерів, що мешкали в м. Тернополі, списки колишніх вояків українських армій (УГА, Петлюрівської, Січових Стрільців, Українських Січових Стрільців), інформації про організації колишніх офіцерів УГА та ін. 
У третьому розділі представлені документи і матеріали періоду Злуки українських земель та святкування Дня Соборності в минулому і сьогоденні. Цікавими є оголошення про амністію дезертирам з нагоди Злуки українських земель, листівки ОУН, вісті Музею Визвольної боротьби України в Празі, публікації в періодичній пресі з нагоди Дня Злуки, віршовані присвяти з українських журналів 30-х років та ін.