» » Міжнародна діяльність: перші кроки

Міжнародна діяльність: перші кроки

Дата: 9-10-2016, 13:31 | Автор: Директор Музею історії ТНЕУ

Перші міжнародні контакти ТФЕІ розпочалися у 1970-ті рр. і були епізодичними, переважно у формі направлення викладачів на роботу до т. зв. «країн, що розвиваються» і країн «соціалістичного табору». Зокрема, упродовж 1977–1979 рр. канд. екон. наук, доц., завідувач кафедри політекономії М. І. Сарай перебував у відрядженні в Університеті Орієнте міста Сантьяго-де-Куба (Куба), де викладав політичну економію та інші економічні дисципліни. Тоді ж на Кубі працював канд. філос. наук, доц., завідувач кафедри філософії і наукового комунізму В. М. Піча. На стажування до Німецької Демократичної Республіки був направлений канд. філол. наук, доц., завідувач кафедри німецької мови В. М. Гладкий. З 8 квітня 1984 р. по 6 квітня 1987 р. на викладацькій роботі у Республіці Нікарагуа перебував канд. екон. наук, доц. Р. М. Березюк.
 
За період існування ТФЕІ у закордонних відрядженнях також побували перший ректор Л. О. Каніщенко та в. о. проректора з навчальної роботи Є. В. Савальєв. Якщо останній відвідав Німецьку Демократичну Республіку, то першому вдалося побувати не лише в соціалістичній Польщі, а й виїхати за межі соцтабору — як голова Тернопільського обласного відділення Товариства «Знання» він їздив у відрядження у Данію.
 
Приїздили іноземні гості з візитом і до Тернопільського фінансово-економічного інституту. Зокрема, на початку 1987 р. на базі ТФЕІ проходили «Дні дружби» з іноземними студентами, які навчалися в Ленінградському фінансово-економічному інституті. Студенти ТФЕІ зустрілися зі своїми однолітками з Болгарії, НДР, Куби, В’єтнаму, Афганістану, Чаду, Того, Ефіопії, Південного Ємену, Гайани, Перу. У програмі були вечори-зустрічі в інтерклубі, власноруч побудованому студентами інституту, творчому клубі «Фортуна» та «Клубі знавців». Цікаво відбувалися наукова конференція, «круглі столи», спортивні змагання, свято проводів зими.
 
Роком початку широких контактів із зарубіжними внз став 1988–1989 н. р. Професор Є. В. Савельєв, як проректор, функціями якого був розвиток міжнародних зв’язків університету, з гордістю говорить, що під керівництвом ректора О. А. Устенка і за його безпосередньою участю, «Ми почали нарощувати вихід університету за лаштунки «залізної завіси», яка перекривала людський, інформаційний, культурний і освітньо-науковий обмін із країнами Заходу». Спочатку домоглися у Міністерстві освіти СРСР стажувань для проф. О. М. Шарова (тоді ще доцента) у Лондонській школі економіки в 1988–1989 рр. та для мене в Університеті Франкфурту-на-Майні (квітень-липень 1989 р.).
 
У 1990 р. О. А. Устенко, О. М. Шаров, Є. В. Савельєв відвідали Європейські школи бізнесу в Англії та Нідерландах, ознайомилися з організацією навчального та наукового процесу і почали поступово запроваджувати цей досвід у Тернополі.
 
На стажуванні побували: в Університеті м. Галле (НДР) — ст. викладач Л. Р. Замрига, в Алжирі — доц. Б. С. Окрепкий; у Радомській вищій інженерній школі (Польща) викладав страхову справу М. С. Клапків. Саме Єжі Хендшке — професор Радомської вищої інженерної школи був ініціатором підписання першої міжнародної угоди для ТФЕІ, яку уклали 5 жовтня 1988 року. З української сторони виконавцем угоди була кафедра страхування і фінансів галузей народного господарства ТФЕІ, а з польської — очолюваний ученим Інститут страхування і превенції Радомської вищої інженерної школи. Угода передбачала обмін викладачами і студентами, результатами наукових досліджень, методичними розробками.
 
Тоді ж уперше за час існування ТФЕІ зарубіжні спеціалісти прочитали у нашому внз лекції. Серед них — наш земляк, всесвітньовідомий спеціаліст з питань футурології і менеджменту, член Римського клубу — Міжнародної організації з проведення великомасштабних наукових досліджень, передусім у галузі економіки, — проф. Б. Гаврилишин, а також проф. Я. Комаринський (США), вчені з Польщі М. Часковський, Є. Хендшке і Я. Піотак.