<<< Навчально-науковий центр соціально-психологічної підтримки та резильєнтності

Основні кроки позбавлення комплексу неповноцінності

 Комплекси ... Досить важко зрозуміти, звідки саме вони беруться і чому псують нам життя. Комплекси здатні пригнічувати, ставати причиною депресій, змушувати людину неправильно сприймати себе і вважати, що саме так її сприймають й інші люди. Як саме позбутися комплексів, видаливши їх зі свого життя назавжди? Пропонуємо вашій увазі декілька основних порад.

Щоб позбутися комплексів, необхідно робити такі кроки:

1.Зрозуміти причину виникнення комплексів. Людям досить часто здається, що в чомусь вони не подобаються оточенню: начальство незадоволене якістю виконаної роботи, протилежна стать не звертає на вас уваги, тому що ви недостатньо гарні. Деяким інколи здається, що їх власні друзі постійно шепочуться про них за спиною, а зовсім незнайомі люди обговорюють їх недоліки. Звернули увагу на ключове у всіх цих фразах слово? Це слово - ЗДАЄТЬСЯ. Якихось непрямих причин виникнення комплексів може бути величезна кількість, але головна одна - ми самі їх створили. Невпевненість у собі, низька самооцінка і підозрілість - ці якості стають прекрасною основою, на якій згодом з’являються комплекси. Найдієвіший спосіб боротьби з комплексами - змінювати самого себе!

2.Тверезо оцінити ситуацію. Ви вважаєте, що на світі є людина, що володіє ідеальною зовнішністю, ідеальної кар'єрою і таким же ідеальним сімейним становищем? Ні, швидше за все, такого щасливчика просто не існує. У кожного, навіть, здавалося б, найідеальнішої людини, є свої недоліки, а значить, є і причина для комплексів. От тільки існують люди, які не роблять акцент на своїх недоліках, не виставляють їх на загальний огляд, а є ті, хто тільки про них і думає. Варто просто чесно зізнатися в першу чергу самому собі, що ви не одна така людина і усі мають недоліки.

3.Позбавитися від страху. Одним з найважливіших кроків, який вам потрібно буде зробити в боротьбі з комплексами це позбавлення від страху. Загалом, не потрібно боятися проявити себе, помилитися, тощо. Ставтеся до навколишнього світу простіше, перестаньте десять разів обмірковувати свій кожен крок, не намагайтеся сподобатися кожному.

4.Повірити в себе. «Не можу» і «не вмію» повинні назавжди піти з ваших думок. Зрозумійте, що всього в цьому житті можна досягнути, потрібно тільки сильно захотіти і перестати боятися.

5.Почати діяти. Звичайно, психологічні тренінги це досить добре, але от боротьба з комплексами вимагає ще й дуже активних дій. Ставте собі конкретні цілі, досягнувши які ви зможете подолати власні комплекси.

6.Подумати про свої достоїнства. Постійно концентруючись на своїх недоліках, ми геть забуваємо про те, що у нас є ще й гідності, число яких при цьому, однозначно, перевищує.

7.Полюбити життя. Пам'ятайте завжди про одне: життя прекрасне! Нехай іноді вам так зовсім і не здається. Посміхайтеся кожним новим дням, людям, які вас оточують, своєму відображенню в дзеркалі. Пам'ятайте про те, яке швидкоплинне життя і що не варто витрачати його на переживання і смуток.

Отже, «боротьба» з комплексами повинна бути легкою і приємною, тільки так вони почнуть відступати назавжди!!!