Центр працевлаштування та зв'язків з випускниками

Тренінг з дисциплін «Ринок праці» та «Управління персоналом» для студентів-економістів

У рамках вивчення прикладних аспектів дисциплін «Управління персоналом» та «Ринок праці» (керівник курсів доцент кафедри управління персоналом та регіональної економіки Ольга Петрівна Дяків) та підготовки до співбесіди з роботодавцем студенти 2 та 4 курсів ТНЕУ упродовж 27-30 листопада 2017 року взяли участь у тренінгових заняттях на теми: «Як презентувати себе на ринку праці», «Професійна модель робочого місця працівника митниці,  враховуючи набір ключових характеристик (компетенцій) необхідних для зайняття вакантної посади, поведінку працівника у рамках певної діяльності». Консультації щодо даних проблем надавала провідний спеціаліст Центру працевлаштування та зв’язків з випускниками університету Олена Володимирівна Борисяк.
 
Сьогодні тенденції розвитку ринку праці формуються під впливом глобалізаційних процесів у суспільстві, динамічного розвитку цифрових технологій, синергії поколінь працівників Х, Y і Z. Відповідно до цього, Олена Борисяк звернула увагу на те, що все більшою популярністю користується дистанційна зайнятість, гнучкий графік роботи, проектне управління, створення підприємств у віртуальному середовищі.
 
Роботодавці під час підбору персоналу звертають увагу не тільки на «тверді» навички, а й на рівень розвитку «м’яких» навичок. Цінується серед кандидатів на заміщення вакантних посад, як зазначила Олена Борисяк, стресостійкість, поліфункціональність, навчання упродовж життя, креативність, робота в команді, емоційний інтелект. За таких умов дуже важливо, щоб студенти і випускники були обізнані із технологіями успішного проходження співбесіди.
 
Під час тренінгу студенти дізналися як правильно скласти резюме, про основні джерела пошуку роботи, як аналізувати оголошення про вакансії, як зателефонувати до роботодавця, як зацікавити його та отримати запрошення на співбесіду. Крім того, Олена  Борисяк дала рекомендації як успішно пройти різні види співбесід з роботодавцем, ознайомила з переліком питань, які ставлять роботодавці під час співбесіди, можливість проходження співбесіди із робот-рекрутером (чат-ботом).
 
Упродовж тренінгу студенти вчилися презентувати свої знання, уміння проходити різні види співбесід. Особливе зацікавлення викликало у студентів стрес-інтерв’ю. Олена Борисяк спостерігала за технікою проходження співбесід, аналізувала помилки, надавала підказки, наголошувала, що є головним та першочерговим. Також студенти, які вже працюють, поділилися власним досвідом проходження співбесід.
 
Активну участь у тренінгу взяв директор Центру працевлаштування та зв’язків з випускниками університету Зеновій Іванович Кривий, який ознайомив студентів із напрямами діяльності Центру, переліком вакансій, заходами, які організовуються працівниками Центру. 
 
Студенти дякують О. П. Дяків і О. В. Борисяк за організацію цікавих тренінгів і переконані, що навики, які вони розвинули допоможуть у майбутньому успішно працевлаштуватися і побудувати професійну кар’єру.
 
Автор: студентка групи ЕУП-42 Вікторія Макаренко