Нобелівська премія з медицини дісталася трьом дослідникам діяльності мозку

Цього року Нобелівську премію в галузі медицини отримали три фізіологи. Науковці дослідили систему навігації головного мозку, а саме клітини, які відповідають за просторову орієнтацію.

Премію розділили британсько-американський вчений Джон О’Кіфф та норвезькі науковці Мей-Брітт Мозер та Едвард Мозер. Журі відзначило їхній значний вклад в науку при дослідженні клітин орієнтації в просторі. Вони виявили клітини, які формують систему позиціонування в головному мозку.

«Звідки ми знаємо, де ми є? Як потрапляємо з одного місця в інше?» - ось питання, якими займалися науковці. Джон О’Кіфф дослідив важливий аспект нейронної системи навігації ще у 1971 р. Він знайшов перший компонент системи орієнтації в мозку. Так, у щурів певні клітини гіпокампа завжди активуються тоді, коли тварини перебувають в певному місці певного приміщення. Він назвав ці клітини "Place-Cells", тобто «клітини місця».

"Відкриття Джона О’Кіффа, Мей-Брітт та Едварда Мозерів вирішило проблему, якою філософи та вчені займалися століттями", - так обґрунтував своє рішення Нобелівський комітет. Завдяки дослідженням ми тепер знаємо краще, «як головний мозок розробляє карту простору, в якому знаходиться індивідуум, і як він може прокласти свій шлях в складному оточенні».

Цього року лауреатів Нобелівської премії з медицини оголосили першими.

Нобелівська премія вважається найважливішою нагородою в науці. Нобелівська премія з медицини, фізики і хімії становить 8 мільйонів шведських крон, в перерахунку приблизно 878 тисяч євро.

Минулого року лауреатами стали німець Томас Зюдгоф та його американські колеги Джеймс  Ротман  та Ренді Шекман за відкриття клітинних транспортних систем.

 

Підготувала - Мельник Ольга, гр. МЕВ-41 за матеріалами статті «Nobelpreis für Medizin geht an drei Hirnforscher», http://www.welt.de/wissenschaft/article132962318/Nobelpreis-fuer-Medizin-geht-an-drei-Hirnforscher.html

Керівник - аспірант Гайда Т.Ю.