Інформаційний центр Європейського Союзу

Зобов'язання «Газпрому» на ринках Центрально-Східної Європи: Єврокомісія розпочинає консультації

 
Європейська Комісія запрошує усі зацікавлені сторони надати коментарі щодо зобов’язань «Газпрому» стосовно газових ринків Центрально-Східної Європи. Вони були висловлені у відповідь на офіційне повідомлення Єврокомісії про претензії. Ці зобов’язання забезпечать транскордонне транспортування газу за ринковими цінами.

Марґрете Вестаґер, Єврокомісар з конкуренційної політики, зробила таку заяву: «Ми сподіваємося, що зобов'язання «Газпрому» дозволять забезпечити вільний потік газу в Центральній та Східній Європі за ринковими цінами. Ці зобов'язання враховують наші занепокоєння та забезпечать чітке, оптимальне вирішення проблеми згідно з правилами ЄС. Фактично, вони допоможуть краще інтегрувати газові ринки регіону.

Це має значення для мільйонів європейців, які  покладаються на газ для опалення своїх домівок та розвитку свого бізнесу.

Тепер ми хочемо почути думки замовників та інших зацікавлених сторін і ретельно їх розглянути, перш ніж прийняти остаточне рішення».

«Газпром» є головним постачальником газу в багатьох країнах Центрально-Східної Європи. В квітні 2015 року Європейська Комісія направила офіційне повідомлення про претензії: вона дійшла попередніх висновків, що «Газпром» порушує антимонопольне законодавство ЄС, намагаючись розділити газові ринки в Центрально-Східній Європі.

У відповідь на висновки Єврокомісії «Газпром» виступив із пропозиціями, в яких бере на себе нові зобов'язання на ринках ЄС.

Європейська Комісія запрошує всі зацікавлені сторони надати свої коментарі стосовно пропозиції «Газпрому» протягом семи тижнів після їх публікації в офіційному журналі. У випадку позитивної оцінки, Комісія прийме рішення, згідно з яким зобов’язання «Газпрому» матимуть для нього юридичну силу (відповідно до статті 9 регламенту ЄС 1/2003 щодо імплементації правил конкуренції). Якщо компанія порушить ці зобов’язання, Комісія зможе вимагати виплату штрафу у розмірі до 10% від глобальної виручки компанії без необхідності надавати докази порушення антимонопольного законодавства ЄС.

Загалом, забезпечення конкуренції на газових ринках Центрально-Східної Європи залежить не лише від дотримання правил ЄС в сфері конкуренції, але також від інвестицій в диверсифікацію поставок газу, відповідного законодавства на рівні ЄС та окремих країн, а також його належної імплементації. Саме тому основним пріоритетом Європейської Комісії є створення Європейського Енергетичного Союзу.
 
Деталі зобов’язань «Газпрому»

Повідомлення про претензії виокремило три основні моменти, що викликають занепокоєння. «Газпром» дав відповідь на кожен із них та зобов’язався виконувати умови пропозиції протягом восьми років.
Забезпечення вільного транзиту газу у Центрально-Східній Європі
Європейська Комісія занепокоєна тим фактом, що «Газпром» запровадив територіальні обмеження у договорах про поставку оптовим та деяким промисловим споживачам у восьми країнах-членах ЄС (Болгарія, Чехія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Угорщина та Словаччина). Такі обмеження унеможливлюють вільну торгівлю газом в межах Центрально-Східної Європи.
 
Газпром зобов’язався прибрати усі бар’єри, пов’язані із контрактами, що стоять на шляху вільного транзиту газу до Центрально-Східної Європи.
Забезпечення ринкових цін на газ у Центрально-Східній Європі
Європейська Комісія стурбована тим, територіальні обмеження дозволили «Газпрому» розділити ринок. Внаслідок цього надмірні ціни на газ були встановлені у п’яти країнах-членах ЄС (Болгарія, Естонія, Латвія, Литва та Польща).
«Газпром» запровадить ринкові критерії (серед них — ціни на газ у західноєвропейських хабах) у формуванні пунктів щодо перегляду цін у контрактах з клієнтами в цих п’яти країнах. 
Усунення вимог «Газпрому», які стали можливими завдяки панівній позиції компанії на ринку
Врешті-решт, згідно з позицією Єврокомісії, «Газпром» використав свою панівну позицію на ринку, аби здобути переваги у доступі та контролі над газовою інфраструктурою.  У офіційному повідомленні про претензії виокремлено проект «Південного потоку» в Болгарії та газогін Ямал-Європа у Польщі.
Детальніша інформація про те, як нові зобов’язання Газпрому відображатимуться на кожній окремій країні ЄС: Болгарія, Чехія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Угорщина та Словаччина.
Повний текст зобов’язань також є доступним на офіційній веб-сторінці Європейської Комісії.