Інформаційний центр Європейського Союзу

Заява Високого представника ЄС із закордонних справ і безпекової політики від імені Євросоюзу щодо Криму

Три роки з часу незаконної анексії Автономної Республіки Крим і міста Севастополь Російською Федерацією Європейський Союз залишається незмінно відданим суверенітету і територіальній цілісності України.

Євросоюз вкотре наголошує, що не визнає та продовжує засуджувати таке порушення міжнародного права. Це порушення залишається прямим викликом для міжнародної безпеки, що має серйозні наслідки для міжнародного правопорядку, який стоїть на захисті єдності та суверенітету усіх держав.

Європейський Союз залишається відданим ідеї повного дотримання своєї політики невизнання, включаючи за допомогою обмежувальних заходів. ЄС вкотре закликає країни-члени ООН розглянути подібні заходи з невизнання у відповідності до Резолюції Генеральної Асамблеї ООН 68/262. Європейський Союз не визнає проведення Російською Федерацією виборів на Кримському півострові, а також обраних на них місцевих або національних представників.

Протягом останніх років мілітаризація півострова, що наразі відбувається, чинила вплив на безпекову ситуацію у регіоні Чорного моря; ситуація з правами людини в Криму й далі погіршувалася. Права кримських татар серйозно порушуються. Це відбувається, зокрема, через закриття кримськотатарських медіа, заборону діяльності їхнього органу самоорганізації – Меджлісу, а також переслідування їхніх лідерів. Юристам, які захищають права кримських татар або людей, які не визнають незаконної анексії півострова – зокрема, Емілю Курбедінову та Миколі Полозову, – було самім висунуто кримінальні звинуваченні.  

У зв’язку із цим ми закликаємо звільнити першого заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза та зняти звинувачення із заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова; ми спонукаємо до повного дотримання права на юридичний супровід. Окрім того, ЄС укотре закликає до негайного звільнення Олега Сенцова, Олександра Кольченка та усіх тих, кого затримали та  засудили із порушенням міжнародного права.

Потрібно всесторонньо розслідувати нерозкриті випадки порушень прав людини – зокрема, насильницьких викрадень, тортур і вбивств. Й надалі залишається вкрай важливим повний, вільний та безперешкодний доступ міжнародних захисників прав людини до всієї території України, включаючи Крим і Севастополь. У зв’язку із цим ЄС нагадує про Резолюцію Генеральної Асамблеї ООН 71/205 від 19 грудня 2016 року і закликає до її повного впровадження.