Інформаційний центр Європейського Союзу

ЄС виділяє 3 млн. євро для супутникової розвідки ОБСЄ в Україні

Європейська Комісія від імені Євросоюзу доповнила свою активну підтримку Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ (СММ ОБСЄ) в Україні, мандат якої нещодавно було подовжено, задля повного впровадження Мінських угод. За допомогою нового фінансування у розмірі 3 млн. євро буде надано своєчасну та предметну підтримку ОБСЄ у сфері супутникової візуальної розвідки. Ця допомога надаватиметься у рамках Інструменту зі сприяння стабільності та миру.

«Використання зображення супутникових даних дозволить проводити більш глибинний моніторинг ситуації на ділянках, до яких, на жаль, спостерігачі все ще не мають доступу. Також вони сприятимуть більш ефективному розміщенню спостерігачів загалом, – підкреслила Високий представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики Федеріка Моґеріні. – Ця нова допомога вкотре засвідчує непохитну відданість Євросоюзу ідеї повної шани Мінських угод, що надають найкращий шанс для просування у напрямі віднайдення мирного і довготривалого рішення щодо розв’язання конфлікту, яке ґрунтуватиметься на шані незалежності, суверенітету і територіальної цілісності країни. Також ця допомога говорить про нашу рішучість сприяти роботі та підтримувати Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ».  

Супутникова візуальна розвідка залишається вкрай важливим аналітично-планувальним механізмом. Особливо, з огляду на те, що він дозволяє СММ ОБСЄ визначати широкі ділянки, до яких спостерігачі Місії не мають доступу. Також за допомогою цього механізму можна отримувати інформацію про пошкодження інфраструктури та про присутність або переміщення живої сили і техніки.

Як і у випадку попередньої допомоги з Інструменту зі сприяння стабільності та миру, поточне фінансування розподілятиметься через Супутниковий центр Європейського Союзу. Центр відшуковуватиме потрібні знімки та, за запитом ОБСЄ, надаватиме Місії результати аналізів. Ця діяльність безпосередньо доповнюватиме інші заходи. Йдеться, зокрема, про фінансовані Інструментом зі сприяння стабільності та миру чинні операції з виділення коштів на експлуатаційні витрати спостерігачів. Також мова йде про зміцнення спроможності здійснювати науково-технічні спостереження – включаючи за допомогою використання беспілотних літальних апаратів, камер нічного бачення, сенсорів та інших пристроїв спостереження.

Європейський Союз підтримує СММ ОБСЄ від початку її діяльності. ЄС продовжує активно сприяти забезпеченню можливостей для Місії виконувати свої завдання у найкращий спосіб, включаючи, зокрема, за допомогою нового фінансування, про яке було оголошено сьогодні. Спеціальна моніторингова місія відігравала і продовжує відігравати надважливу роль у спостереженні та звітуванні щодо ситуації на сході України, роблячи це неупереджено та об’єктивно.

Додаткова інформація

Від початку своєї діяльності у квітні 2014 року СММ ОБСЄ в Україні отримала з Інструменту зі сприяння стабільності та миру підтримку у розмірі 30 млн. євро. Вона дозволила Місії розширити та розвинути свої спроможності з технічного моніторингу. Нещодавно мандат Спеціальної моніторингової місії було подовжено до березня 2018 року.