Інформаційний центр Європейського Союзу

Комісія оцінює виконання Україною та Грузією Плану дій з візової лібералізації

 Напередодні саміту Східного партнерства, який відбудеться 21-22 травня в Ризі, що стане важливою віхою у співпраці з країнами Східного партнерства, Комісія опублікувала два звіти про прогрес у виконанні Україною та Грузією їхніх Планів дій з візової лібералізації (ПДВЛ). Це знак визнання Комісією своїх зобов’язань та швидкості заходів, вжитих цими країнами.

 

Встановлено, що незважаючи на виняткові обставини, з якими на сьогодні зіткнулась Україна, було досягнуто значного прогресу в імплементації другої фази ПДВЛ. Значні зусилля, які були вжиті українською владою, призвели до злагодженого законодавства, а також зобов’язань інституційних реформ. Для втілення рекомендацій включених в даний звіт необхідні сталі зусилля всіх зацікавлених сторін. 

 

Ключовими пріоритетами є імплементація нормативно-правової та інституційної бази, зокрема в таких областях, як надання притулку, боротьба з корупцією, організованою злочинністю, торгівлею людьми та дискримінацією. Виконання заходів, зазначених в даному звіті, дозволить Україні завершити реалізацію всіх критеріїв другої фази ПДВЛ.

 
Протягом короткого періоду часу Грузія досягнула значного прогресу, що в цілому відповідає критеріям другої фази ПДВЛ. Попри те, що було впроваджено нормативно-правову та інституційну базу, а також попри те, що інституційно-організаційні практики у чотирьох блоках ПДВЛ у цілому відповідають європейським та міжнародним стандартам, Грузія все ж повинна виконати рекомендації, що залишаються; задля цього знадобляться постійні зусилля усіх зацікавлених зусиль, залучених до процесу 
Ключовим пріоритетом є стійке виконання нормативно-правової та інституційної бази, зокрема в сфері надання притулку, боротьби з корупцією, торгівлею людьми, та наркотиками. Виконання заходів, зазначених в даному звіті, дозволить Грузії завершити реалізацію всіх критеріїв другої фази ПДВЛ. 
Комісар з питань міграції, внутрішніх справ та громадянства Дімітріс Аврамопулус сказав: «Діалог з питань візової лібералізації є важливим стимулом реформ в сфері юстиції та внутрішніх справ. Грузія та Україна показали високу відданість виконанню критеріїв другої фази ПДВЛ. Дуже важливо, щоб ця нелегка робота тривала протягом найближчих місяців.» 

 
Комісія продовжить свій моніторинг і зробить все необхідне для підтримки Грузії та України протягом всього процесу, як це було зроблено в минулі роки, та оприлюднить звіт про прогрес у виконанні ПДВЛ до кінця 2015 року. 

 

Контекст

Підвищена мобільність громадян в безпечному та добре керованому середовищі є однією з основних цілей Східного партнерства. Для цього ЄС здійснює діалог з питань візової лібералізації із зацікавленими країнами-партнерами. 


Основним інструментом діалогу є План дій з візової лібералізації, що розроблено спеціально для кожної країни-партнера і структуровано навколо чотирьох блоків, що стосуються


i) захисту документів, включно з біометричними; 

ii) інтегрованого управління кордонів, міграцією та надання притулку;


iii) громадського порядку та безпеки; 

iv) зовнішніх відносин та фундаментальних прав. 


План дій складається з критеріїв: критерії першої фази стосуються загальної структури політики (законодавство та інститутів) і покликані прокласти шлях до критеріїв другої фази, пов’язаних з ефективною та повноцінною імплементацією відповідних заходів. 

  • Візовий діалог між Україною та ЄС був започаткований 29 жовтня 2008 року; ПДВЛ був наданий Україні 22 листопада 2020 року. Сьогоднішній звіт про прогрес у виконанні ПДВЛ є уже п’ятим в своєму роді та першим з часу переходу на оцінювання критерії другої фази ПДВЛ - травень 2014 - (IP/14/613). Комісія продовжить допомогу Україні в процесі імплементації ПДВЛ та, залежно від досягнутого прогресу, вона оприлюднить наступний звіт до кінця 2015 року.
  • Візовий діалог між ЄС та Грузією був започаткований 4 червня 2012 року (IP/12/561) ПДВЛ був наданий Грузії 25 лютого 2013. Сьогоднішній звіт про прогрес у виконанні ПДВЛ є третім у своєму роді. Комісія продовжить допомогу Грузії в ході імплементації ПДВЛ та, залежно від досягнутого прогресу, вона оприлюднить наступний звіт до кінця 2015 року.