Інформаційний центр Європейського Союзу

Цікаві факти і цифри щодо торгівлі між ЄС і країнами-учасницями Східного партнерства

 Після суттєвого падіння у 2009 році (через фінансову кризу), обсяги експорту товарів ЄС до країн Східного партнерства відновлювалися аж до 2013 року. У тому ж році вони досягли свого максимуму – 41,3 млрд. євро. Водночас у 2014 році обсяги впали знову – до 33,1 млрд. євро. 

 

В певний період часу імпорт товарів до ЄС також зростав: у 2011 році, після падіння двома роками раніше, він зріс до 36,7 млрд. євро. Однак потім він почав поступово падати, досягши позначки у 32,4 млрд. євро (у 2014 році).


У такий спосіб у 2014 році торгівля ЄС із своїми східними партнерами була майже збалансованою (+0,6 млрд. євро). 


Україна у 2014 році була першою за обсягами експорту ЄС серед усіх країн Східного партнерства: 52% (або 17,1 млрд. євро) усього експорту Євросоюзу до східних партнерів припадало саме на Україну. Водночас десять років тому, у 2004 році, обсяги експорту ЄС в Україну складали майже 10,6 млрд. євро.


Також Київ тримає пальму першості у категорії «імпорт»: 42% (або 13,8 млрд. євро) усього імпорту ЄС з країн Східного партнерства припадало на Україну. У 2004 році ця цифра була на рівні 8,5 млрд. євро.


У такий спосіб за останні десять років було зафіксовано позитивний баланс ЄС у торгівлі з Україною, який у 2014 році склав +3,4 млрд. євро. 


Загалом, найбільше ЄС експортує у країни Східного партнерства промислові товари; вони складають понад три чверті (77%) від усього експорту товарів, що його здійснює Брюссель у країни-партнери. З іншого боку, аграрно-сировинні матеріали – товари, які домінують серед усього імпорту ЄС зі Східного партнерства (70% від загального імпорту з країн-сусідів на Сході). 


Торік, зокрема, ЄС експортував в Україну товарів із категорії «їжа і напої» на суму у майже 1,5 млрд. євро. Це найбільший показник серед усіх країн-учасниць Східного партнерства. Окрім того, сировини було експортовано на 471 млн. євро, а енергетики – на понад 2 млрд. євро.


Своєю чергою, імпортував Євросоюз з України сировинно-аграрних матеріалів на загальну суму у майже 6,8 млрд. євро: їжі і напоїв – на 2,5 млрд. євро, сировини – на 3,21 млрд. євро, а енергетики – на понад 1 млрд. євро.


Що стосується товарів промислового значення (хімічної продукції, машин, устаткування і транспортних засобів, а також інших промислових товарів: виробів зі шкіри, паперу, текстилю, одягу, металу, взуття і аксесуарів, годинників і камер тощо), то його Брюсселем було експортовано до України на суму у майже 12,9 млрд. євро; імпортовано – на суму удвічі меншу (майже 6,5 млрд. євро). 


Серед усіх країн-членів ЄС, Німеччина та Польща – найбільші експортери у країни Східного партнерства у 2014 році. Загалом торік разом вони експортували у ці країни товарів на суму у 12,2 млрд. євро; це – 37% від експорту товарів, які здійснив ЄС до східних країн-сусідів. 


Також одними з найбільших торговельних партнерів держав-учасниць Східного партнерства є Італія (експорт на суму у 2,8 млрд. євро або 8% від експорту товарів, які здійснив Євросоюз до партнерських країн), Литва (2,2 млрд. євро або 7%) і Угорщина (2,1 млрд. євро або 6%). Минулого року, у порівнянні з 2004 роком, експорт до держав-учасниць Східного партнерства зріс у всіх країнах-членах, окрім Швеції. На рівні ЄС за останні десять років обсяги експорту товарів до партнерських країн збільшилися вдвічі. 


Італія, своєю чергою, – найбільший імпортер з країн Східного партнерства. У 2014 році вона імпортувала товарів на суму у 8,2 млрд. євро, що складає рівно чверть (25%) від усього імпорту товарів Євросоюзом зі східних країн-партнерів. Друге і третє місця посідають відповідно Німеччина (4,5 млрд. євро або 14%) і Польща (2,4 млрд. євро або 8%). У 2014 році, у порівнянні з 2004 роком, імпорт товарів Євросоюзом із країн-учасниць Східного партнерства зріс майже на 140%. 


Контекст 
Східне партнерство було створено 2009 року. Воно є спільною ініціативою між Європейським Союзом і шістьома країнами-партнерами зі Східної Європи і Південного Кавказу: Вірменією, Азербайджаном, Білоруссю, Грузією, Республікою Молдова і Україною.


Загальна площа усіх шести країн-учасниць Східного партнерства складає понад 1 мільйон км² (чверть площі Європейського Союзу). Загальна кількість населення, зареєстрованого у 2014 році, – 75,2 мільйони людей. Для порівняння, у ЄС проживає 506,8 млн. людей.


Україна за площею є найбільшим східним партнером ЄС: її територія простягається на 603,5 тисяч км². Її Вона приблизно дорівнює території найбільшої країни-члена Європейського Союзу – Франції (632,8 тисяч км²). 


Щодо кількості населення в Україні, то воно приблизно дорівнює населенню Іспанії, яке трохи перевищує 45 мільйонів людей.