Інформаційний центр Європейського Союзу

Євродепутати: Росія більше не є стратегічним партнером ЄС

 ЄС має критично переоцінити свої відносини з Росією. Ці відносини зазнали глибокого удару через свідоме порушення Росією демократичних принципів, засадничих цінностей та міжнародного права, яке відбулося внаслідок насильницьких дій та дестабілізації країн-сусідів Росії. Про це заявили депутати Європейського Парламенту у резолюції, ухваленій в середу. На їхню думку, ЄС має тепер розробити екстремальний план "м'якої сили", аби відповісти на агресивну політику Росії. 

 

"Своєю агресією проти України та анексією Криму російські лідери поставили наші відносини на роздоріжжя. Саме Кремль тепер має вирішити, якою дорогою рухатися – дорогою співпраці чи поглиблення відчуження", - заявив доповідач від Європарламенту, литовський депутат від Європейської народної партії Габріеліус Ландсбергіс. "Я переконаний, що російський народ, як і всі ми, хоче миру, а не війни. Зміни в Росії можуть прийти – і прийдуть – зсередини. А тимчасом ми маємо чітко сказати керівникам Росії: ми солідарні з жертвами агресії та тими, хто бореться за цінності, на які спирається ЄС", - додав він. 


Резолюцію, яку підготували депутати, було проголосовано 494-ма голосами "за". Проти висловилися 135 депутатів, 69 утрималися. 


У резолюції депутати стверджують, що держави ЄС мають зберігати єдину позицію щодо незаконної анексії Криму Росією та її прямого залучення у війну в Україні. Це є "абсолютним пріоритетом", вважають вони. Депутати також закликали держави ЄС утриматися від двосторонніх домовленостей з Росією, які можуть зашкодити цій єдності. Аби забезпечити солідарність між державами-членами ЄС, потрібно швидко створити Європейський енергетичний союз, який спиратиметься на чіткі правила, вважають вони. 


Європарламент також закликав Єврокомісію терміново виділити адекватне фінансування для конкретних проектів з протидії російській пропаганді та з протидії дезінформації як всередині ЄС, так і поза його межами. Вони також вважають величезною небезпекою той факт, що Росія кидає виклик міжнародній демократичній спільноті та фінансує радикальні і екстремістські партії в ЄС. Вони закликають Єврокомісію та держави-члени ЄС створити скоординований механізм для моніторингу фінансової, політичної та технічної допомоги, яку надає Росія політичним партіям та іншим організаціям в ЄС і оцінити вплив цієї допомоги на політичне життя та громадську думку. Депутати також закликають Єврокомісію запропонувати законодавство, яке забезпечить повну прозорість політичних фондів та фінансування політичних партій в ЄС гравцями з-поза меж ЄС. 


Водночас, депутати вважають, що в довгостроковій перспективі бажаними є конструктивні та передбачувані відносини між ЄС та Росією. Однак, на їхню думку, ці відносини можуть бути відновлені тільки якщо Росія поважатиме територіальну цілісність та суверенітет України, зокрема в питанні Криму, якщо вона повністю виконає Мінські домовленості та припинить дестабілізуючі військові та безпекові дії на кордонах ЄС.