Інформаційний центр Європейського Союзу

Прозорість медіа власності – ключова тема міжнародної конференції Європейського Союзу та Ради Європи

 11 червня, Київ: Більше 100 учасників зібралися для вироблення ефективного механізму розкриття кінцевих власників медіа в Україні в рамках міжнародної конференції «Впровадження ефективного механізму для прозорості медіа власності в Україні». Захід організовано Комітетом Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики та Міністерством інформаційної політики України за підтримки спільної програми Європейського Союзу та Ради Європи «Зміцнення інформаційного суспільства в Україні». 

 

В Україні недостатній рівень прозорості власності ЗМІ і бракує належної нормативно-правової бази стосовно медіа власності, про це згадується в останньому звіті Комісії ЄС про результати Впровадження Європейської політики сусідства в Україні у 2014 році. Гарантування прозорості власності на засоби масової інформації є одним із зобов’язань України перед Радою Європи згідно до Резолюції 1466 (2005) Парламентської Асамблеї Ради Європи «Про виконання обов'язків та зобов'язань Україною» від 2005 року. 
Експерт Ради Європи Матіаш Хутер, на запит Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики (далі – Комітет), розробив рекомендації для ефективного механізму розкриття кінцевих власників медіа в Україні. Експерт рекомендував встановити в законі чіткі вимоги щодо розкриття інформації, ввести можливість санкцій у разі, якщо власник ліцензії неналежно звітує про структуру власності, встановити вимогу опубліковувати інформацію про власників на веб-сайті телерадіоорганізації та створити і забезпечити доступ громадян до Державного реєстру суб'єктів інформаційної діяльності. 


Більшість рекомендацій експерта були враховані в законопроекті «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення» (№1831), авторами якого є М. Княжицький та В. Денисенко. Рада Європи отримала офіційний запит на експертизу цього законопроекту від Комітету. 


Експерти Матіаш Хутер (Австрія), Лаша Тугуші та Кахі Курашвіллі (Грузія) представлять досвід своїх країн (викладених в дослідженні Ради Європи) та сформулюють практичні рекомендації для Україні. 


Ян Томбінські, Посол ЄС в Україні, Голова Делегації ЄС в Україні зазначив: «Ухвалення закону, який забезпечуватиме прозорість медіа власності наблизить Україну до кращої європейської практики і стане перевіркою важливих демократичних процесів. Він допоможе деоліхаргізації політичного та економічного життя в Україні. Громадяни і держава мають право знати, хто володіє кожною медіа організацією для запобігання концентрації медіа влади в кількох руках та зменшення свободи ЗМІ. Зобов'язання встановити чіткі правила для прозорості медіа власності в Україні є частиною Порядку денного асоціації Україна-ЄС і Європейський Союз вітав би набрання законом чинності до місцевих виборів".


Роман Шлапак, керівник спільної програми Європейського Союзу та Ради Європи «Зміцнення інформаційного суспільства в Україні» сказав: «Ми сподіваємося, що буде нарешті впроваджено дієвий механізм для прозорості медіа власності та деконцентрації медіа в Україні, який дозволить громадянам дізнатися, хто насправді контролює медіа. Ми підтримуємо законопроект щодо прозорості медіа власності (№1831), його розгляд і покращення в консультації з експертами Ради Європи».


Голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики, народний депутат України Вікторія Сюмар наголосила: "Сьогодні ми стоїмо на шляху реальної реформи прозорості медіа власності і законопроект 1831 дозволить нам зробити перший крок у напрямку до цієї мети. Нарешті, ми зможемо позбутись олігархічних впливів у сфері медіа, які ставлять у залежність засоби масової інформації, журналістів і все українське суспільство від побажань та примх невеликих груп людей."


Під час виступу Міністр інформаційної політики України Юрій Стець зазначив: "Я послідовно підтримую ініціативи, метою яких є надання споживачу інформації про власників ЗМІ. Ця інформація має буди доступна кожному споживачу контенту цих ЗМІ. В рамках роботи Експертної ради при МІП напрацьовано декілька ініціатив по запровадженню правил "fair play", бо сьогодні перед власниками активів, як медійних, так і всіх інших, стоїть набагато складніший виклик, це пропаганда, яку проти України використовує агресор. Саме тому я вважаю, що забезпечення прозорості власності є ефективним запобіжником проти маніпуляцій суспільною думкою, як для громадськості, так і для самих власників ЗМІ".


Законопроект важливо розглянути без зволікань. Одним із трьох пріоритетів у сфері свободи слова, передбачених Угодою про Асоціацією України та ЄС є встановлення чітких правил для забезпечення збалансованого доступу кандидатів на виборах до ЗМІ. Згідно до моніторингу медіа висвітлення попередніх виборів, проведених за підтримки спільної програми Ради Європи та ЄС, власники каналів часто диктують редакційну політику телеканалам, ведуть інформаційні війни на телебаченні в передвиборчий період, замість донесення об’єктивної достовірної інформації до виборця. 


Спільна програма Ради Європи та Європейського Союзу «Зміцнення інформаційного суспільства в Україні» має на меті зміцнення захисту прав людини та основоположних свобод шляхом забезпечення більшої свободи, різноманітності та плюралізму в ЗМІ; відкритого, всебічного, сталого та орієнтованого на громадян підходу до Інтернету на засадах прав людини та ефективної системи захисту громадян з огляду на право на приватне життя і право на контроль над власними персональними даними.