Інформаційний центр Європейського Союзу

ЄС збільшує допомогу для Спеціальної спостережної місії ОБСЄ в Україні

 Європейський Союз збільшує свою підтримку роботі Організації з безпеки і співробітництва у Європі (ОБСЄ), надаючи пакет допомоги у розмірі 18-и млн. євро для Спеціальної спостереженої місії ОБСЄ в Україні (ССМ); фінансування виділяється в рамках підтримки Євросоюзом виконання Мінських угод. У такий спосіб загальна сума підтримки ССМ з боку Європейської Комісії сягнула 25 млн. євро. Ці гроші покликані підвищити спроможність Місії у моніторингу та контролі за режимом припинення вогню та відведенням важкого озброєння у східній Україні, як це передбачено Мінськими домовленостями.

 

За словами Федеріки Моґеріні (Високого представника Європейського Союзу із зовнішніх відносин і безпекової політики), ЄС надає усі інструменти, які має у своєму розпорядженні, на підтримку повного виконання Мінських угод. «Угоди пропонують найкращий шанс, який ми наразі маємо, аби рухатися у напрямі мирного і раціонального розв’язання конфлікту в Україні, що ґрунтуватиметься на шані її незалежності, суверенітету і територіальної цілісності, – підкреслила Моґеріні. – Саме через це ми сприяємо залученості у різних форматах; і саме тому ми є найбільшими донорами Спеціальної спостережної місії, яка відіграє ключову роль у дотриманні Мінських угод. Сьогодні ми збільшуємо нашу підтримку, виділяючи додаткові 18 млн. євро на здійснення Місією своєї вкрай важливої роботи». 


Пакет підтримки у 18 млн. євро буде використано для фінансування роботи спостерігачів Місії (6 млн. євро), проведення супутникової візуальної розвідки і подальшого аналізу отриманої інформації (послуги надаватимуться Супутниковим центром ЄС), а також додаткових спостережних інструментів (12 млн. євро). Заходи фінансуються у рамках Інструменту ЄС, який робить внесок у стабільність і мир (Instrument contributing to Stability and Peace); це на додачу до попередніх внесків у розмірі 7 млн. євро, зроблених також у рамках цього Інструменту.
Загалом, ЄС і країни-члени роблять внесок у майже дві третини бюджету ССМ, а більшість спостерігачів Місії – громадяни Євросоюзу. На додачу до своєї фінансової допомоги, ЄС підтримував Місію від самого початку її діяльності в Україні, даруючи їй устаткування, включаючи 24 броньованих автомобілі. Ці машини є вкрай важливими для того, аби (цивільні) спостерігачі могли безпечно пересуватися у зоні непостійного конфлікту та ефективно слідкувати за перемир’ям і відведенням важкого озброєння. Наразі ЄС проводить перемовини з ССМ, аби надати їм додаткові 43 броньовані машини. Окрім того, Євросоюз забезпечив Місію 40-а неброньованими автомобілями, медичним обладнанням, а також провів навчання для спостерігачів і надав підтримку для розвитку спроможностей з планування.