Інформаційний центр Європейського Союзу

Адвокати України розробляють нові засоби захисту прав людини

 24 червня 2015 року Проект ЄС "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні" разом з Національною асоціацією адвокатів України, ВГО "Асоціацією правників України" та ВГО "Асоціація адвокатів України" і ГО "По захисту прав людини" офіційно опублікували Декларацію щодо захисту прав людини у кримінальному провадженні. У Декларації підсумовано позиції адвокатів, виражені на численних відкритих та галузевих заходах, які проводилися по всій Україні протягом останніх вісімнадцяти місяців та були присвячені обговоренню відхилень судової практики у сфері кримінальної юстиції від закону. Наразі адвокати об’єднуються з метою внести реальні зміни до судової практики у кримінальному провадженні. Вони будуть працювати під гаслом “Дій за законом, поважай право" заради зміцнення захисту прав людини у кримінальному провадженні, забезпечння професійних прав адвокатів та усунення порушень під час відправлення правосуддя. Декларація буде основоположним документом для громадської кампанії та систематичного нагляду, що зміцнюватиме роль адвокатів як в системі кримінальної юстиції, так і в інших сферах правосуддя.


“Декларація – інновативний та важливий інструмент забезпечення відповідності судової практики у кримінальних справах законодавству та стандартам з прав людини. Впроваджуючи її, адвокати також сприятимуть виконанню Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 рік, що була нещодавно затверджена Президентом України”, - зазначив Марк Сегал, Головний експерт з доступу до правосуддя та забезпечення права на захист Проекту ЄС "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні". 


Впровадження Декларації підвищить обізнаність громадськості щодо проблем у системі кримінальної юстиції та сприятиме соціальній мобілізації за реформування системи кримінального судочинства під проводом адвокатів. 


Довідка:
Проект ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» має на меті сприяння консолідованим реформам на рівні всього сектору юстиції в Україні. Ця ініціатива, що впроваджуватиметься у 2014-2016 рр., об'єднає всіх партнерів у сфері юстиції — Уряд України, професійні асоціації юристів та громадські організації — та допомагатиме їм розробити та впровадити комплексну Стратегію реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів, що відповідає європейським принципам та найкращим практикам країн Євросоюзу. Сукупне фінансування проекту у сумі 8 млн. євро надане Європейським Союзом. Виконавцем проекту є консорціум організацій з країн Європейського Союзу, очолюваний організацією Justice Coopération Internationale (Франція).