Інформаційний центр Європейського Союзу

Результати тристоронніх газових перемовин між ЄС, Росією і Україною у Відні

 Учорашні тристоронні газові переговори закінчилися після зустрічей між Віце-президентом Європейської Комісії з енергетичного союзу Марошем Шевчовичем, Міністром енергетики Росії Олександром Новаком, Міністром енергетики і вугільної промисловості України Володимиром Демчишиним і Головою правління НАК «Нафтогаз України» Андрієм Коболєвим. 

 

Коментуючи результати перемовин у Відні, Шевчович зазначив, зокрема, що вони показали, що «усі сторони погоджуються з принципами, необхідними для забезпечення стабільних і безперешкодних постачань газу до України і його транзиту в Євросоюз». «Втілення цих принципів у спільно погоджені фінальні рамки потребує подальшої роботи, – підкреслив високопосадовець. – Як показала ця зустріч, сторони й досі знаходяться на далекій відстані одне від одного. Ми домовилися, що Європейська Комісія запропонує ідеї, аби підготувати подальші кроки, щоб уможливити проведення наступних консультацій. Ми використаємо літо для початку підготовки наступного зимового сезону».


У останньому раунді тристоронніх перемовин, які розпочалися у березні, Європейська Комісія виступає посередником. Мета цих консультацій – досягти тристоронньої згоди щодо наступної угоди, яка має прийти на зміну зимовому пакету. Чинність цього пакету завершилася 30 березня; вона була частково подовжена двома сторонами до 30 червня. Після низки зустрічей на експертному рівні Єврокомісія скріплює їх проектом протоколу з російською і українською сторонами. Це робиться з метою віднайдення компромісу між Росією і Україною.