Інформаційний центр Європейського Союзу

Тристоронні перемовини щодо впровадження Угоди про асоціацію між ЄС і Україною

 

 7-8 липня експерти з Європейського Союзу, Росії та України зустрілися у Брюсселі для проведення тристоронніх перемовин. Мета перемовин – віднайти шляхи розвінчання побоювань, що їх має Росія у зв’язку із впровадженням Угоди про асоціацію, включно із глибокою і всеохопною зоною вільної торгівлі (яка буде тимчасово застосована від січня 2016 року).

 

З урахуванням мандату, що міститься у Мінській декларації від вересня 2014 року, і Спільних операційних висновків від травня поточного року, було обговорено питання, які зачіпають три сфери; йдеться, зокрема, про технічні регламенти, питання санітарії та фітосанітарії і митну співпрацю.


Обмін думками був доволі конструктивним. Було досягнуто певного прогресу – зокрема, у питанні, яке стосується сфери митної співпраці. Водночас, аби досягти певних результатів з приводу технічних регламентів, потрібно більше роботи. Окрім того, попри те, що ЄС надав конкретні пропозиції щодо усіх сфер, перемовини з приводу питань, які стосуються санітарії та фітосанітарії, виявилися менш плідними. 


Протягом наступних тижнів експерти продовжать роботу і обмін думками. Це потрібно, аби у липні прозвітувати перед Міністром економічного розвитку Росії Олексієм Улюкаєвим, Міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним і Європейським Комісаром з торгівлі Сесілією Мальмстрьом. 


Рішення про наступні кроки прийматимуться з огляду на це. Також до уваги братиметься наступна міністерська зустріч, яка відбудеться на початку вересня. Її мета – досягти спільного розуміння щодо двосторонніх і тристоронніх рішень, сумісних з Угодою про асоціацію.