Інформаційний центр Європейського Союзу

Заява для преси Дональда Туска після зустрічі з Петром Порошенком

 Дональд Туск, президент Європейської Ради, зустрівся 27 серпня з президентом України Петром Порошенком. Зустріч відбулася під час візиту Порошенка до Брюсселя. Під час зустрічі Туск зробив таку заяву для преси:
"Доброго дня. Дозвольте на початку сказати, як приємно мені провести першу зустріч осіннього політичного сезону з Президентом Петром Порошенком. Дякую Вам, Петре, за Вашу присутність тут. Вона свідчить про те, що у відносинах між ЄС та Україною канікул не існує.
Я особливо радий зустрітися з Президентом Порошенком у день, що почався з добрих новин для України. Я щиро вітаю угоду, досягнуту між Україною та її кредиторами. Окрім того, Контактна група щодо ситуації в Україні досягла домовленості про нове перемир'я, яке має початися 1 вересня. Обидві ці новини є приводом для оптимізму. 
Під час наших перемовин ми обговорили три головні теми. 
По-перше, Президент Порошенко поінформував мене про нещодавнє зростання порушень Мінського перемир'я. Я особливо стурбований через те, що об'єктом нападу стала Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ. Я також закликаю всі сторони забезпечити, щоб такі дії більше не повторювалися. Дякую за Вашу інформацію, Петре. Після нашої зустрічі є абсолютно переконаний у Вашому рішучому бажанні допомогти Спеціальній моніторинговій місії у виконанні її завдань. Ми швидко наближаємося до кінцевого терміну для повного виконання Мінських угод. Тому дуже важливо, аби кожна сторона робила якнайбільше для того, щоб вони були виконані. Я сподіваюся, що нове перемир'я, про яке було домовлено вчора, є першим кроком у цьому напрямі. 
По-друге, ми говорили про внутрішню ситуацію в Україні, зокрема її економічні перспективи, наближення місцевих виборів та конституційну реформу. Я вітаю поступ у внесенні змін до конституції, які би уможливили більшу децентралізацію. Я також закликаю Україну рухатися швидше у здійсненні судової реформи. 
По-третє, ми обговорили, як Україна виконує Угоду про асоціацію, а також положення про візову лібералізацію. Ми хочемо бачити вільні подорожі між Україною та Європою радше швидше, ніж пізніше. Саме тому я закликаю Президента Порошенка швидко просуватися щодо цього питання. Як ви знаєте, тут, у Брюсселі, ми з Жан-Клодом Юнкером дуже підтримуємо цю ідею. Я дуже задоволений, коли бачу поступ з вашого боку. 
Я також хотів би торкнутися ще одного питання. Два дні тому Олега Сенцова було засуджено до двадцяти років у трудових таборах у Росії. Сенцов протестував проти анексії Криму, де він жив з двома своїми дітьми. Доля Сенцова, Кольченка, Савченко та всі інших українців, які незаконно утримуються в Росії, а також таких громадян ЄС як Естон Кохвер, є свідченням кричущої несправедливості. Їхні історії також є символами цинізму, що домінує в російській політиці. Коли Олег Сенцов та інші подібні люди залишаються у в'язниці, всі чесні та гідні люди не будуть байдужими до їхньої долі.
Президент Порошенко та я погодилися швидко та часто зв'язуватися між собою в ці найближчі місяці. Дуже дякую Вам ще раз, Петре.