Інформаційний центр Європейського Союзу

Заява Високого представника ЄС щодо голосування Верховною Радою за зміни до конституції

 Голосування Верховною Радою за зміни до конституції України, пов'язані з децентралізацією, є важливим кроком. Він прокладає шлях до істотного перерозподілу влади з центрального рівня до рівня регіонів та громад, водночас підвищуючи відповідальність територіальних органів самоврядування перед своїми громадами. Зміни також полегшать процес виконання Мінських угод.

ЄС сподівається на ухвалення цих змін в фінальному читанні, яке [очікується] пізніше цього року, а також на продовження роботи над змінами до конституції у сфері судової влади, що братимуть до уваги рекомендації Венеціанської комісії.
Цьому процесу не має загрожувати насильство; сьогоднішні події викликають велику стурбованість. Ми висловлюємо свої співчуття родині загиблого правоохоронця, а також багатьом пораненим у результаті вибуху гранати під час демонстрацій навпроти Верховної Ради.
Я переконана, що Україна міцно рухатиметься шляхом подальших реформ, як інституційних, так і економічних, а також здійснить всеохопну реформу у правоохоронній сфері, аби забезпечити громадський порядок та безпеку по всій країні.