Інформаційний центр Європейського Союзу

Євродепутати Елмар Брок та Андрей Пленкович: солідарні з тими, хто бореться за реформи в Україні

 Ситуація в Україні була обговорена сьогодні на засіданні Комітету закордонних справ Європейського парламенту. З цієї нагоди Елмар Брок (фракція ЄНП, Німеччина), голова Комітету закордонних справ Європарламенту, та Андрей Пленкович (фракція ЄНП, Хорватія), голова Комітету парламентської співпраці між Україною та ЄС, висловили свою тверду солідарність з тими, хто бореться за реформи в Україні.

Євродепутати Брок та Пленкович зробили наступну заяву:
"Сьогодні важливий день для України, оскільки конституційні зміни щодо децентралізації були прийняті Верховною Радою в першому читанні переважною більшістю голосів. Це значне досягненням для країни, що не має міцної традиції децентралізації. Це також підтвердження твердої прихильності української влади до імплементації Мінських домовленостей та мирного врегулювання конфлікту. 
На цьому тлі ми глибоко шкодуємо щодо актів насильства, які мали місце навпроти Верховної Ради і були викликані силами, що виступають проти децентралізації та процесу реформ. Це насильство призвело до загибелі правоохоронця та залишило десятки пораненими.
Ми закликаємо до спокою, стриманості та відновлення порядку. 
Попри дуже напружено ситуацію і агресію, з якою країна стикається впродовж уже 18 місяців, ми також закликаємо всі політичних сил в Україні до повної відповідальності в час, коли приймаються важливі рішення у цей ключовий момент для країни.
Ми нагадуємо про нашу підтримку децентралізації, яка важлива не тільки як зобов’язання Мінських домовленостей, але також є необхідною для подальшої модернізації України відповідно до букви та духу Угоди про асоціацію та Європейської програми реформ.
Ми закликаємо до подальшого виконання зобов’язань, взятих в рамках Мінських домовленостей, що являють собою єдиний життєздатний на сьогодні мирний план для всіх сторін. Ми високо оцінюємо зусилля та політичну сміливість української влади прийняті досі в цьому відношенні.
Ми також хочемо повторити непохитну підтримку Європейського Парламенту територіальної цілісності України в рамках її міжнародно визнаних кордонів і закликаємо до мирної реінтеграції тимчасово окупованої території частини Донбасу та незаконно анексованого Криму."