Інформаційний центр Європейського Союзу

Конфіскація та повернення активів, отриманих злочинним шляхом, в центрі уваги круглого столу ЄС

За оцінками експертів у 2014 році з державного бюджету було незаконно виведено 140 млрд. грн. Повернуто у тому ж році було лише 10,2 млн. грн. або менше, ніж 1% від вказаної суми. В 2015 році планується отримати 1,5 млрд. грн. у формі повернення доходів. Однак без комплексної законодавчої моделі повернення активів, отриманих злочинним шляхом, подолання невідповідності між очікуваннями і реальними поверненнями корупційних доходів видається неможливим.

Сьогодні Проект ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» спільно з Міністерством юстиції України провели круглий стіл на тему «Нормативні та інституційні аспекти відшкодування та управління доходами, отриманими злочинним шляхом». У рамках заходу основна увага була прикута до необхідності посилення національного та міжнародного співробітництва між різними установами, що працюють у сфері конфіскації та управління доходами, отриманими злочинним шляхом.
"Вкрай важливо перенести увагу поточного кримінального судочинства з персонального покарання злочинця до подолання наслідків злочину ", – зазначив Ян Томбіньскі, Посол ЄС в Україні.
Для підвищення ефективності українського законодавства та практики правозастосування у відношенні позбавлення зловмисників, винних в організації злочинів і вчиненні корупційних правопорушень, кінцевої фінансової вигоди від злочину необхідно внести зміни до нормативно-правового регулювання та підвищити відомчий потенціал органів державної влади. У той же час слід забезпечити адекватні гарантії захисту прав людини та основоположних свобод, зокрема права на справедливий суд і на стабільність відносин власності. Також ці зміни мають вирішальне значення для приведення українського законодавства і правозастосування у відповідність з європейськими стандартами і відповідними практиками.
У заході взяли участь високопоставлені представники законодавчої, виконавчої та судової влади в Україні, а також міжнародні експерти. Під час круглого столу учасники обговорили відповідність розробок у сфері українського законодавства і практики повернення активів політичному діалогу між Україною та ЄС. Європейські експерти представили випадки, пов’язані з практичним й ефективним забезпеченням функціонування офісів з повернення та управління активами в державах-членах ЄС.
 
"Протягом останніх 20 років в Україні не існувало дієвих механізмів для запобігання незаконному виведенню коштів. Тільки за часів правління Януковича з країни незаконним шляхом було виведено близько 100 млрд. доларів. Тому Україна повинна мати жорстке антикорупційне законодавство. Розробка антикорупційного законодавства має бути прозорою для громадян, щоб уникнути маніпуляцій в цьому питанні", – підкреслив Павло Петренко, Міністр юстиції України.
 
Довідка
Проект ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» має на меті сприяння консолідованим реформам на рівні всього сектору юстиції в Україні. Ця ініціатива, що впроваджуватиметься у 2014-2016 рр., об'єднає всіх партнерів у сфері юстиції — Уряд України, професійні асоціації юристів та громадські організації — та допомагатиме їм розробити та впровадити комплексну Стратегію реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інституті, що відповідає європейським принципам та найкращим практикам країн Євросоюзу. Сукупне фінансування проекту у сумі 8,6 млн. євро надане Європейським Союзом.