Інформаційний центр Європейського Союзу

Європейське волонтерство: шанс, що випадає раз в житті

Львів’янка Оксана Януш працює нині в Німеччині волонтером Європейської волонтерської служби (ЄВС). Загалом, у звичайному житті вона займається журналістикою як фрілансер і фотографує. Роботи Оксани можна знайти на Studway, сайті Громадського радіо та блозі oksanayanush.com.ua. Однак в Німеччині вона займається кардинально іншим.

«Я працюю в німецькій організації «Оберлін», що займається соціальною підтримкою сімей, дітей і підлітків у районі Альб-Дунай (невелика частина півдня Німеччини). З понеділка по п’ятницю відвідую школу та молодіжний клуб в одній із частин Ульма – Блауштайн, – розповідає Оксана. – У школі раз на тиждень бігаю з м’ячем, граю у баскетбол, літаю на канаті та стрибаю на батуті з 10-13-річними дітьми. Інші дні тижня проводжу з німецькими підлітками, любителями репу, настільних ігор і в молодіжному клубі. Ми збираємося в затишному приміщенні, де можна готувати, танцювати, грати у настільний футбол і просто розмовляти. Клуб відкритий для всіх. До нього приходять не лише типові підлітки-німці, а й діти мігрантів та інші. У цьому й користь таких місць: вони навчають бути відкритими та допомагають людям соціалізуватися».
Якою саме волонтерською діяльністю вона займатиметься, Оксана дізналася вже на місці. До того було велике бажання і тверде рішення поїхати волонтеркою.

«Це ж така можливість, як її можна пропустити?! – каже дівчина. – Тут зі мною працює 24-річний німець. Я запитую: «Чому ти гаєш можливість поїхати в іншу країну на цілий рік, або на півроку?». «За цей рік я втрачаю можливість заробити гроші», – відповідає. Ну заробиш ти гроші, але втратиш унікальну можливість пожити в іншому середовищі, вивчити мову, пізнати культуру, познайомитися з класними людьми, подорожувати і зрозуміти, чим насправді хочеш займатися. Я у своєму проекті працюю з дітками, і просто божеволію від цієї роботи. Чому я не займалася цим раніше? Зараз розумію, що хочу працювати з дітьми.

Як виникло бажання взяти участь у програмі?

-Я довго до цього йшла. Уперше я почула про Європейську волонтерську службу під час літнього табору в ЄС. Мені розповіли, що можна поїхати таким чином до Євросоюзу на цілий рік. Довго наважувалася, вивчала програму. А коли почала потроху готувати документи для участі, у мене виникло стійке бажання поїхати. Так буває: розуміння бажаності чогось чи ні приходить, коли починаєш цим займатися. Головні причини дві – пізнати іншу культуру і відчути, як це – жити в іншому середовищі. Хоча Україна і близько, на побутовому рівні все разюче відрізняється.

Щодо технічних моментів, то для подачі заявки на участь у проекті повинно бути три сторони – волонтер, організація в Європі, що приймає, і організація в Україні, яка відправляє волонтера. Українські організації мають у ЄС партнерів. Вони можуть направляти кандидатури волонтерів на участь у проектах. Я співпрацювала з організацією «Спілка форум», також їздила від неї на літні табори до ЄС. Таким організаціям нічого платити не потрібно, свої послуги вони надають безкоштовно.

Ти подала понад сто заявок, але відповіли лише два проекти. Такий великий конкурс?

-Дуже багато проектів не відповідають. Я отримала позитивні відповіді лише від двох. Потім була довга процедура затвердження проекту, подачі документів.

Конкурси справді великі. Але все залежить від удачі. Одна волонтерка, з якою я познайомилася на проекті, надіслала лише дві заявки, і її прийняли.

Оксана каже, що для участі в Європейській волонтерській службі обов’язково треба знати англійську мову. Іноді проекти вимагають знання мови країни перебування. «ЄВС оплачує волонтеру один семестр курсів для вивчення мови. До того ж, постійне перебування у іншомовному середовищі просто змушує тебе вдосконалювати навички, – розповідає вона. – Лише за три місяці перебування в Німеччині я значно вдосконалила свої знання німецької та англійської».

Деякі інші практичні нюанси, про які розповіла Оксана Януш, такі. ЄВС дає можливість поїхати в європейську країну на рік або на півроку, проекти як правило соціальні. Служба оплачує проживання, харчування та кишенькові, яких повністю вистачає на побутові витрати.

Волонтер працює не більше 6-7 годин на день. Зазвичай це творча робота.

У країні перебування можуть виникнути проблеми, наприклад з кишеньковими грошима. Їх розмір ЄВС визначає окремо для кожної держави, це залежить від її економічного розвитку. Але такі виплати можуть бути меншими за встановлені, якщо харчування надає організація, що приймає. От деякі можуть цим правилом зловживати – і кишенькових менше платити, і не годувати. Треба піднімати це питання, у крайньому випадку звертатися прямо до Європейської волонтерської служби. Інша можлива проблема – ти працюєш більше, ніж прописано у контракті. Це також потрібно озвучувати.

Чи є час і можливість подорожувати до інших країн?

Так. Від нас буквально година їзди до Австрії. Я ось планую поїхати до Іспанії на вихідні. Квитки дешеві, і якщо заощадити кишенькові, то можна поїхати.

Що дало тобі волонтерство, як цей досвід може допомогти в подальшому?

Як вже казала, під час участі у програмі зрозуміла, що мені дуже подобається працювати з дітьми. Тепер думаю, як поєднати свою подальшу роботу з цією сферою.

По-друге, я удосконалила німецьку й англійську. По-третє, познайомилася з багатьма цікавими людьми. Познайомилася з німецьким способом життя, їхнім відповідальним ставленням до всього – починаючи від сортування сміття і завершуючи організацією робочого дня. Наприклад, ту роботу, яку робить моя організація, в Україні не завжди б і роботою назвали – просто сидіти і гратися з дітьми. Але німці ставляться відповідально навіть до найменшої роботи.

По завершенні проекту видають європейський паспорт – Youthpass. Це такий документ, в якому волонтер описує роботу в рамках Європейської волонтерської служби. У європейських країнах цей документ вважається великим плюсом до резюме. В Україні це може бути корисним для працевлаштування у міжнародних організаціях: як свідчення наявності міжнародного досвіду.
Крім того, якщо учаснику програми сподобалося у країні, де він працював, то по завершенні волонтерства організація може запропонувати додаткове стажування на певний час. Тобто, так можна продовжити своє перебування там.

Довідкова інформація

Європейська волонтерська служба (ЄВС) – це програма Європейської комісії, яка дає змогу молодим людям попрацювати за кордоном на волонтерських засадах. Зазвичай волонтери за проектами ЄВС залучаються до праці у сферах культури, спорту, охорони довкілля, займаються з дітьми тощо. Середня тривалість проектів ЄВС становить 6-12 місяців, хоча бувають і коротші програми (однак не менше 2 місяців). Короткострокові проекти (від трьох тижнів) можливі лише, якщо до них залучають осіб із особливими потребами або залучено 10 і більше волонтерів. Участь в проектах Європейської волонтерської служби можуть брати люди віком від 17 до 30 років. У проекті ЄВС волонтер може брати участь тільки один раз за життя (окрім короткострокових проектів — після них можна взяти участь ще в одному довгостроковому). Участь безкоштовна, лише в окремих програмах волонтеру потрібно оплатити незначну частину (до 10%) транспортних витрат на те, аби добратися до приймаючої країни.

Більше інформації про програму:

– на сайті ЄВС – http://europeanvoluntaryservice.org/
– на сайті Єврокомісії – http://ec.europa.eu/youth/programme/mobility/european-voluntary-service_en.ht
– на Європейському молодіжному порталі – https://europa.eu/youth/volunteering/evs-organisation_en